Moderátor: Stanley_51
milos 51 píše: Takže roubujte -trénujte ! A to mám ještě odrůdu Straton a Tuscia .
milos 51 píše:Mám stejnou zkušenost jako Milan . Nevidím rozdíl v chuti mezi vlastním vypěstovaným a koupeným ovocem . A nepoznal bych ani rozdíl mezi jednotlivými odrůdami delicios (zelených ). Měl jsem možnost srovnat Starellu ,Green light , Mega kiwi (Tsechelidise) Ashoku , Saanichtona , Abotta a ještě semenáč od pana Fridricha - Kobylské . Všechno stejné a přesně jak píše Milan , při dokonalém vyzrání , dokonalá chuť a slupka se dá loupat jako u vařené brambory .
A ještě vám musím napsat pár slov k odrůdě Ashoka . Pravdu musíte znát, ať je jakákoliv .
Požádal mě o to nakonec i pan Fridrich , který tuto odrůdu k nám přivezl a rozšířil . Koupil ji někdy v osmdesátých letech (přesný rok neví) v Německu ,tehdy ještě západním . Rostlina nebyla označena , neměla žádnou cedulku a když se ptal prodavače na odrůdu ,dostal odpověď - Nevím
Doma rostlinu zasadil do studeného skleníku a když přinesla první plody ,přinesl je ukázat kamarádům citrusářům do Brna . A tam se shodli na tom ,že to nemůže být nic jiného než holandská Ashoka , kterou popisuje Šamla v Subtropech -A. Ashoku potom úspěšně rouboval a rozmnožoval pan Urbánek , od kterého jsem ji získal i já .
Ashoka má skutečně trochu jiné plody než např. Starella a taky se mi zdá ,že plodí jakoby ve shlucích (to ale může být způsobeno rozdílným řezem) . A co se týká mrazuodolnosti ,to ze dvou pozorování (Letovice a Brno) ještě nic neznamená . To musí zjistit více lidí a ve více regionech . Takže roubujte -trénujte ! A to mám ještě odrůdu Straton a Tuscia .
milos 51 píše:Opylování kiwi pomocí chovných čmeláků . Za povšimnutí stojí konstrukce čmelínu , respekt. odděleného vletového a výletového otvoru .
https://www.youtube.com/watch?v=_jJ8lVSmtr0
airbusy píše:
Tú stredovú dreň z drevnatých odrezkov dávate dole alebo ju nechávate tak? Ja som ju tam nechal, ale myslím, že môže ísť preč, keďže dôležité sú kambiálne vrstvy na okrajoch odrezkov.
milos 51 píše:Ashoka má skutečně trochu jiné plody než např. Starella a taky se mi zdá ,že plodí jakoby ve shlucích (to ale může být způsobeno rozdílným řezem) . A co se týká mrazuodolnosti ,to ze dvou pozorování (Letovice a Brno) ještě nic neznamená . To musí zjistit více lidí a ve více regionech . Takže roubujte -trénujte ! A to mám ještě odrůdu Straton a Tuscia .
izi píše:Čím menej dotykov so spájanými časťami, tým lepšie. Treba si uvedomiť, že sa vlastne jedná o chirurgiu, aj keď na rastlinách. Veľa krát je za neúspechom vrúblovania zanesenie infekcie do rany. Či už s použitého náradia, alebo z rúk. Potom sa čudujeme, že nám vrúble zaschli. Preto presne ako píšeš. Ničomu ten stred nevadí, tak ho tam nechávam.
izi píše:Mám výhodu, že si dokážem nabrúsiť nôž do žiletkového ostria. Ale kludne sa dá použiť klasická "vylamovačka" Len by som si ju pred každým použitím vyčistil aspoň liehom.
Výhonky, pokial nie sú dosť vyzreté, tak sa s nimi pracuje veľmi zle. Myslím, že sa mi takto ešte ani nepodarilo nič navrúblovať. So zeleným vrúblovaním začínam až koncom júna. Vtedy je to o poznanie jednoduchšie, a letorasty mi stihnú do zimy vyzrieť.
milos 51 píše:Zrovna včera jsme s kamarádem probírali to zelené roubování kiwi . On při roubování do rozštěpu podložku jenom nerozřízne ,tak jak to dělám já , ale vyřízne do ní dvěma řezy klín "V" . Tím pádem mu do tohoto řezu přesně zapadne do klínu seříznutý roub . Když to potom uvazuje páskou ,nedochází k vytlačování roubu a spoj mezi podložkou a roubem je naprosto hladký a čistý . Stojí to za vyzkoušení !!
milos 51 píše:Semenáčky budou určitě odolnější a hlavně levnější než koupené roubované .
izi píše:Mám výhodu, že si dokážem nabrúsiť nôž do žiletkového ostria. Ale kludne sa dá použiť klasická "vylamovačka" Len by som si ju pred každým použitím vyčistil aspoň liehom.
Výhonky, pokial nie sú dosť vyzreté, tak sa s nimi pracuje veľmi zle. Myslím, že sa mi takto ešte ani nepodarilo nič navrúblovať. So zeleným vrúblovaním začínam až koncom júna. Vtedy je to o poznanie jednoduchšie, a letorasty mi stihnú do zimy vyzrieť.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků