Lenko, arguta není kolomikta. Argutu lze dlouhodobě skladovat, podobně jako třeba chinensis, protože dozrává pomalu a postupně. To ale u kolomikty tak není. Jakmile začne kolomikta hromadněji opadávat, dozrají očesané plody doma v misce většinou už do 3 dnů do naprosté konzumní zralosti, no prostě do dokonalosti.
Více podtržená kolomikta také tak do 5 dnů dozraje, ale trochu se scvrkne a poměr cukrů není úplně dokonalý. I tak se dá ale s gustem sníst, furt je to dobré, dlouholetá zkušenost...
Tu nemožnost skladování kolomikty považuji za její jedinou, ale relativně významnou, slabost. Zase na druhou stranu vydrží zrát průběžně několik týdnů, u mě většinou už vzrostlá rostlina tak 1,5 měsíce. Takže češeme v několika vlnách a vždy bereme ty největší, u kterých je asi nejmenší pravděpodobnost podtržení.