od vrana » 10 srp 2018, 20:21
Opadávání plodů: vůbec mi nevadí.Když si prohlédnete cedulku k vitakola od polské firmy clematis,tak tam vidíte doporučení jak ji sázet: k tyči! vyvazují pruty k tyči, to vyrostou výhony až nahoru svěsí se dolů a na nich to nádherně plodí.Na obrázku tam mají tyč vysokou 3-4m. Já to viděl jen 2,5m vysoké a na odrůdu u které to je to stačí.V dobré půdě to ale může vyrůst i více, pak by se tak vysoká tyč hodila.Nad zemí to je jen tyč a k ní přivázané pruty.Takže se tam dá pracovat, píchnout 4 tyčky asi 1,2x1,2m a nechat je asi metr vysoké a na ně natáhnout záclonu neb monofil a podobně. Krásně uzrálé plody do toho padají a každý den se jen shrábnou.
Pokud to mám zasazeno jinak, tak i já často sbírám plody na zemi a musím je na sítě opláchnout. Velmi často ale hledám, který je už zralý a ještě visí na větvích.Poznám to podle toho, že barva zralého plodu trošku ztmavne= je tmavěji zelená oproti nezralým plodům, a trochu zprůhlední.U takového plodu se pohmatem přesvědčím, jestli je měký, když ano je zralý a utrhnu ho bez tohco, aby mi spadl na zem.Když bereme v úvahu, že stačí jedno deko denně na potřebnou dávkuvitamínu C tak je zcela reálné si plod, neb dva neb tři utrhnout.Na zemi to klidně může i shnít, máme.li dost plodů na větvích.Slimáci to mají rádi a když položím okolo prkna tak ve dne pod nimi vyhubím slimáky. Sebrané zralé plody je nutno ihned spotřebovat neb konzervovat.Zralé plody nesmí zůstat při pokojové teplotě přes noc,mohly by se zkazit.Vždy je dávám do ledničky na noc.
Druhou námitkou proti kolomiktám ,kterou rádoby odborníci rádi a často používají je ta, že plody neuzrávají současně, ale postupně. V tom vidím velkou výhodu, protože když stačí dva-tři plody denně tak je výhodné, že plody uzrávají postupně.Jinak by to lidi sežrali a nebylo by nic.Vitamín C je potřeba dodávat tělu průběžně a pořád, tělo si ho neumí vyrobit.Tvrdé plody jsou naštěstí nejedlé.
Nevýhodu mohou vidět v postupném uzrávání ti, kteří už mají velkou úrodu a chtějí plody konzervovat.Konzervace je správný postup proto, aby C byl zachován pro postupnou spotřebu po delší období, ideálně po celý rok. V tom případě je potřeba aby spotřebitel věděl, že až uzraje prvních asi 10% plodů, tak může itrhat i tvrdé a ponechat to po dva dny na stole k dozrání, obvykle tak dozraje vše najednou a dá se to spotřebovat konzervací. Celkově-každá věc má svá specifika a člověk se jim musí přizpůsobit, tak dosáhne úspěšného čerpání bohatství z přírody.