od vrana » 23 lis 2019, 16:21
pozor změna: Lékaři i lékárníci mi říkají, že vitamín C mohu užívat v tabletách,ale měl bych ho brát třikrát denně, nebo zakoupit protrahované kapsle které se postupně uvolnují a ty stačí jednou denně. kolomikty stačí konzumovat dva plody denně=jedno deko ale s ohledem na lékařské poznání ted už budu doporučovat třikrát denně,jedna až dvě bobule bohatě stačí.také podle toho jakou kolomiktu jste sehnali, někteří mají s menšími plody a i s takovou by se neradi loučili.
To bych také chtěl mít takovou výživu, ve které mám dávku C třikrát denně.To snad nemá nikdo jen vyšší kasty. A potom mi lékaři tvrdí, že v naší výživě je C dost.Nikdy si to nespočítali,viděli to z letadla a tak to papouškujou. Když přijdu k někomu na návštěvu, nikde není na stole mísa s vitamínodárným ovocem ihned k jídlu,tak jak by to mělo být a to i za cenu, že se to nesní a část shnije.
Pozor, nezapomínejme, že když sklidíme zralou kolomiktu a hned ji nespotřebujeme,dávejme pozor, aby přes noc nezůstala v teple.do rána v teple by přezrála a mohla by se zkazit. Chce to alespon chladničku přes noc.Rychle zpracovat,jakkoli.
Jsou zde i takoví lidé kteří kritizují mne že kolomikta opadává a že neuzrává zároveň.Dejte si na ně pozor, já poznal jejich pravý charakter.Mají ovšem pravdu, to ale že jim to dělá problémy to není chyba moje.Je to vlastnost rostliny se kterou se teprve musíme naučit pracovat a ne přičítat zlé někomu druhému.
To, že dozrává postupně a plody dlouho visí na větvích nezralé je spíše výhoda než nevýhoda.Naše tělo si C neumí vyrobit a tak ho musíme dodávat s jídlem.A kdyby nám kolomikta dozrála naráz tak lidé vše sežerou,pomohlo by to tak na jeden dva dny a dost.Kolomiktu doporučuji jak na přímý konzum ale převážně na zpracování,zpracovat jí co nejvíce, tak aby nám zásoba C vydržela celý rok nebo aby byla včas nahrazena jinou plodinou. Když pár plodů upadne tak se dívám na ty co visí pozorně.Některý změní barvu na trochu více zelenou.Na takový sáhnu a je-li pohmatem měký, je i zralý a mohu ho hned jíst i zpracovávat.
Na zpracování je lépe postupovat jinak.Bud sbírat spadlé plody, nebo po spadnutí deseti otrhat i všechny tvrdé a ponechat je na talíři dva dny v pokojové teplotě.Většinou za tu dobu změknou=uzrají a dají se zpracovat všelijakými způsoby.Syrová obsahuje 1520mg vitamínu C na 100gramů, kompot po sterilizaci má ještě okolo 500mg.Sušené plody 5000mg.