od petrlcr » 15 úno 2016, 20:55
Také jsem o kukuřici četl a přesnou odpověď proč tomu tak je neznám a ani nechci dohledávat.Až tak mě to nezajímá. Ovšem semenářství kukuřice je velice složité. Myslím, že když vysejete odrůdu kukuřice a neumožníte opylení jinou odrůdou, tak semena nebudou klíčivá. Tedy myslím, že by mohl být pravým důvodem změny chuti cukrové kukuřiceopylené jinou právě fakt, že je opylená a klíčivá a to může mít vliv na chuť.Neberte mě za slovo, nejsem agronom. Nemusíme chodit daleko z tohoto fóra. Neopylené plody tomelu, mají také jiné vlastnosti, než opylené. Již jen to, že budou pravděpodobně bezsemené. Podobně to funguje i u bezsemených citrusových plodů a pod. Mnoho rostlin, ač jednodomých, není samosprašných, tedy ani mnoho jedinců stejné odrůdy se neopylí. Ale vsadil bych se, že opylovače, tedy pokud k opylení dojde, nemůže mít u ovoce, či zeleniny vliv na tvar, či chuť plodu, tedy ne při dobrém opylení. Zkuste ten klasický Mendelovský pokus s dědičností hrachu. Na bliznu rostliny zelenoplodého hrachu naneste pyl žlutoplodého. Všechny hrášky v lusku budou zelené. Pokud je vysejete, budou již platit Mendelovy zákony. Část potomstva bude žlutoplodá, část zelenoplodá. Ale až plody dceřiné populace. S pozdravem Petr.