BAVARSKI KIVI
Debeloplodni kivi v na?ih podnebnih razmerah ne uspeva najbolj?e, pozimi pogosto pozebe, saj je ? 18 stopinj celzija mraz, ki ga ?e prenese. Poleti potrebuje veliko vlage, zato su?a in močan veter, ki pogosto scefra listje, zmanj?ujeta pridelek. Dobro uspeva samo v zavetni legi, kjer je pozimi nekoliko topleje in je poleti zavarovan pred vetrom.
Drobnoplodni kiviji so veliko bolj odporni, predvsem pa sorta, ki jo pri nas imenujemo ' bavarski kivi'. Ta je izredno odporna, pre?ivela bo tudi najostrej?e zime.
Ne raste tako bujno kot debeloplodni, je enodomna vrsta za razliko od debeloplodnega, ki je dvodomna, zato je dovolj, da posadimo eno samo rastlino in ni potrebno posaditi ?enske, ter mo?ke rastline.
Bavarski kivi raste v vsaki zemlji, če ga sadimo v slab?o zemljo, je dobro dodati organsko gnojilo, predvsem kompost ali črno ?oto. Sadimo ga na razdaljo 2 do 3 m, ob primerno oporo, posebno primerna je opora za trto, lahko pa tudi stena, pergola ali podobno, saj zraste 3 do 4 (5) m. Plodovi so debeli kot domače slive, brez dlačic, dozorijo v sredini oktobra. U?ivajo se presni ali se vkuhavajo na različne načine, po okusu so podobni debeloplodnim, samo da so ?e bolj aromatični.
Rastlino ni potrebno ?kropiti, do sedaj ni znan noben ?kodljivec ali bolezen. Rez je enostavna, spomladi poganjke prikraj?amo na 2 do 3 očesi.
?elimo Vam veliko kivija!