mifin píše:Deliciosy startují pomaleji/později? Není potom bezpečnější mít jako podnož deliciosu kvůli jarním mrazíkům?
Milane pouze z vlastní zkušenosti můžu potvrdit ,že na mém zimovišti ve sklepě se chinensisky Sorelli a Hongyang probudily jako první ,když se zvedla teplota . A třeba už v únoru. A potom jsem je musel přenést do bytu na světlo . Z tohoto důvodu by měly být citlivější na jarní výkyvy teplot .
A s tím roubováním na odolnou podložku mám zase tuto zkušenost . Deliciosy roubované na kolomiktu rašily , rostly ,kvetly a dozrávaly stejně jako kmenové rostliny .
Bylo by velice záslužné ,kdyby tyto pokusy dělalo víc lidí a v různých regionech .
Tři rouby Mayflower ( hybrid ) v kolomiktě . Ten prostřední nepřežil a uschnul . U průběhu růstu jsem zelený letorost zaštípnul ,aby vyzrály očka . Stando (Stanley) ,nemohlo by to zaštípnutí -zastavení růstu zelené hmoty být způsob ,jak přinutit kiwi aby mu lépe vyzrály očka ? A aby se v očku vytvořily květní zárodky na příští rok ? Dokonale vyzrálé očko je taky odolnější proti mrazu .
2.4.2022