Actinidia deliciosa

zde můžete probrat vše o pěstování kiwi

Moderátor: Stanley_51

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod kasta » 16 lis 2023, 12:14

milos 51: to je zajimavy, jak se ten pyl susi? staci jen volne na slunci, nebo se musi rychle, pomoci silikagelu, jak to radi u mucenek?
Uživatelský avatar
kasta
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1308
Registrován: 29 zář 2018, 19:22
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod Hofis » 16 lis 2023, 12:49

Tak to je opravdu velmi zajímavé! S6
Tu fintu s tím cukrem by třeba šlo použít i u jiných problémových mezidruhových křížení, nejen třeba u mučenek, ale třeba i u láhevníkovitých (anonovitých) atd., kde se mezidruhové křížení zatím stále příliš nedaří, až na pár úzce příbuzných výjimek. Moc zajímavé!
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3809
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod J.K. » 16 lis 2023, 14:45

Pred mesiacom boli u nas prve mrazy. Nebol som vtedy doma, tak som dal manzelke obrat plody, ktore boli na vyhonoch "volne v priestore". Zostali v kybliku polozenom na zemi v skleniku. Druha priblizne polovica bola blizko oporneho muru, ta tam visela dodnes. V oboch skupinach bolo po par zle opelenych drobnych plodoch, tie som teraz pouzil na skusku cukornatosti. Mesiac odlezane plody maju viac, ako prave odtrhnute. Kolko mali pri zbere netusim, ale asi dost na to, aby zvladli dozriet. Necham ich oddelene, ci budu vyraznejsie rozdiely chuti. Davam prednost pomalemu dozrievani v chlade, pred teplom a jablkami.
Obrázek Obrázek
J.K.
oficír
oficír
 
Příspěvky: 528
Registrován: 15 říj 2014, 08:07
Bydliště: Žilina, 420m n.m.

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod milos 51 » 16 lis 2023, 14:51

Teď jsem mluvil s Jardou z Prahy . Vzpomněl si , že A.V. Frič popisuje v některé své knize opylování kaktusů pomocí cukrového roztoku s pylem aplikovaného postřikem . Ta metoda tedy není nová . A asi bude fungovat všeobecně i u jiných rostlin
Pyl kiwi nastříhám ,na slunku usuším a se silikagelovým sáčkem ve skleničce zmrazím .
kasta : Nevím ,jak se to doporučuje u mučenek . Napiš ten postup
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1865
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod kasta » 16 lis 2023, 19:54

milos 51: aha dik, u mucenek je to podobny, jen jeste radi susit co nejrychleji.
ale ten cukr vyzkousim asi i u cerstveho pylu.
Uživatelský avatar
kasta
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1308
Registrován: 29 zář 2018, 19:22
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod ivan » 17 lis 2023, 09:43

J.K. píše:...... Davam prednost pomalemu dozrievani v chlade, pred teplom a jablkami.

Súhlasím, už pred x rokmi som robil "pokusy" ako majú dozrievať, aby chytili tú najlepšiu chuť (oveľa, oveľa lepšiu ako tie z obchodu)...pri pomalom dozrievaní(pri nízkych teplotách) dozrejú najlepšie,...ani na jablkách a ani v teple to nie je ono, na jablkách síce dozrejú rýchlejšie- ale chuť nie je dokonalá, a v teple - to už vôbec nie ...takže nám sa osvedčilo pomalé dozrievanie (a potom vydržia do júna, bez toho, aby stratili na dokonalej chuti)
ivan
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1789
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod milos 51 » 17 lis 2023, 10:34

ivan : Ivan dík . A přesně takový postup dozrávání nám radil kamarád i u kaki . Uložit do chladného sklepa a počkat . Všechny dostanou barvu ,zesládnou a změknou do dokonalosti .
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1865
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod MonikaV » 17 lis 2023, 11:35

miloši 51--- tohle je super info S6 Myslím, že příští rok většina z nás vyzkouší metodu cukru a pylu. (už se těším na létoS6 )
MonikaV
desátník
desátník
 
Příspěvky: 993
Registrován: 27 črc 2018, 21:26
Bydliště: Hroznová Lhota

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod milos 51 » 17 lis 2023, 13:21

MonikaV : Mě zase potěšila ta informace ,že zmrazený pyl je funkční až 10 let . To mají po problému ti lidé ,kteří mají jenom samičky a marně čekají plody :D
Obrázek
Článek překládal Jirka z angličtiny . Pokusím se to sem nějak nainstalovat .
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1865
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod milos 51 » 17 lis 2023, 13:25

Zajímavý příklad kříženců zeleného a žlutého kiwi s vyobrazením kříženců (Rumunsko)

Kiwi, domestikované z divokých populací nacházejících se v povodí řeky Jang-c'-ťiang, je nedávno
vyvinutá plodina a teprve během posledních 100 let se začalo komercializovat. První sad kiwi s
Actinidia deliciosa a A. arguta byl založen v Rumunsku v roce 1993 v Ostrově (okres Constanța),
na hranici řeky Dunaj. Ve stejném roce byl zahájen společný rumunsko-italský program šlechtění
kiwi na Zahradnické fakultě Univerzity agronomických věd a veterinárního lékařství v Bukurešti.
Experimentální pole pro selekci hybridních genotypů kiwi bylo založeno na preluvopůdě v rumunské
nížině s použitím hybridních sazenic získaných v Itálii. Rostliny byly vedeny na T-bar mřížkovém
systému a byly pěstovány v ekologickém sadu. Meziřádkový povrch byl pokryt směsí víceletých trav
a mechanicky sečen a podél řádku byla půda udržována v čistotě. Byla zajištěna kapková závlaha
a mikropostřikový závlahový systém. Bylo provedeno vnitrodruhové a mezidruhové křížení s použitím
kultivarů A. deliciosa a A. chinensis a z počátečních hybridů po několika letech pozorování a
testů vznikly čtyři elity jako R0P13, R1P8, R1P9 a R1P12 se speciálními vlastnostmi plodů,
dlouhou skladovací kapacitou a dobrou byly vybrány výnosy. Jako opylovači byli vybráni samčí
hybridi R2P8 a R3P9. Byly stanoveny kvalitativní charakteristiky ovoce nových výběrů kiwi jako
střední hmotnost, tvarový index ovoce, pevnost dužniny, rozpustná sušina, sušina, kyselost a
kyselina askorbová. Pro výběr opylovačů byla analyzována doba květu rostlin a procento klíčení pylu.
Nové selekce jsou v procesu registrace jako nové kultivary a lze je úspěšně pěstovat v komerčních
sadech a soukromých zahradách.



A. Chinensis kiwi. Pro účely vyšlechtění nových plodů kiwi adaptovaných na teplé podmínky byly
hodnoceny vlastnosti potomků z mezidruhové hybridizace A. rufa  A. Chinensis (312 rostlin)
a A. chinensis  A. Rufa (334 rostlin). Morfologie listů mezidruhových hybridů byla střední
mezi rodičovskými druhy. Květy hybridů byly obecně větší než květy A. Rufa. Plody kříženců mají
bezsrstou hnědou slupku podobnou A. Rufa, ale zelená barva dužiny byla světlejší. Hmotnost plodů
se pohybovala od 11,7 do 58,4 g. Fenologicky mezidruhové hybridy vykvetly začátkem května v
polovině mezi A. Chinensis koncem dubna a A. Rufa koncem května. Plody dozrály koncem října,
o půl měsíce později než u A. Chinensis ao měsíc dříve než u A. Rufy. Plody mezidruhových hybridů
obsahovaly celkové rozpustné pevné látky (TSS) v rozmezí od 13,5 do 22,0 % a titrovatelné
kyseliny (TA) od 1,0 do 2,6 %. U mezidruhových hybridů se celková kyselina askorbová ve šťávě
pohybovala od 20 do 70 mg na 100 g TH, více než u plodů A. Rufa, které obsahují asi 15 mg.
Obsah chlorofylu v dužině ovoce byl u mezidruhových hybridů nižší než u A. Rufa. Aktivita proteázy
byla detekována v mase, ale byla obecně nízká. Tyto výsledky naznačují potenciál mezidruhových
hybridů jako materiálu, ze kterého mohou být vybrány vynikající klony.

U vnitrodruhového i mezidruhového křížení Actinidia směs konzervovaného (sušeného a zmrazeného)
pylu a suché jemně mleté ​​sacharózy aplikované na vlhký stigmatický povrch výrazně zlepšila
klíčení pylové láčky. Přítomnost exogenní sacharózy vedla k pozorovanému brzkému zhnědnutí stigmat
a stylů, zatímco vnesená pylová zrna jsou částečně obalena polypovitými strukturami stigmatu.
přidaná sacharóza také vede k pozorované zvýšené násadě plodů s původně většími bobulemi ve
srovnání s aplikací pouhého pylu na bliznu a zlepšuje potenciál pro produkci životaschopných semen.
Protože skladovaný pyl klíčí déle, u Actinidia by měla být směs pylu a cukru aplikována na
jednotlivé květy do tří dnů od kvetení, aby se zvýšil potenciál úspěšného křížení. Protože
konzervovaný pyl zůstává životaschopný po dobu 7 až 10 let, a protože vlastnosti samčích opylovačů
nejsou vždy známy, je možné opakovat slibné křížení v následujících letech smícháním skladovaného
pylu se sacharózou. Toto zkoumání podrobně popisuje užitečnost tohoto procesu a dokumentuje vývoj
pozorovaný během počátečních fází mezidruhové hybridizace. Jedná se o jednoduchou, ale účinnou
techniku, kterou by šlechtitelé rostlin Actinidia měli zvážit pro použití k provedení obtížného
křížení
.
Vývoj nového žlutého kultivaru kiwi s názvem ‚Hort. 16 A‘ a uváděné na trh pod značkou ZESPRITM
Gold kiwi je pozoruhodným a inovativním vědeckým a komerčním úspěchem, který povzbudil chovatele
kiwi ve světě k vyšlechtění kiwi s barevným masem. Poprvé byla semínka zlatého kiwi dovezena
z USA do Íránu v roce 2003 Y. Ebrahimi, průkopníkem íránského vědce v oblasti kultury citrusů
a kiwi s četnými studiemi a výzkumy citrusů a kiwi ve svém pracovním sešitu. Ze všech semen se
do konečného hodnocení dostalo pouze 12 semenáčků Golden kiwi, které vykvetly na jaře 2006. Sedm
semenáčků bylo samčích a pět z nich samičích pod kódy EMM1-7 a EMF1-5. Plody pocházející z pěti
samičích sazenic byly ve srovnání s původním Golden kiwi velmi malé. Na jaře 2007 byl sesbírán pyl
sedmi samčích sazenic a opylen kiwi „Hayward“. Výsledkem bylo 504 sazenic, které byly zasazeny
do dobře odvodněné kompostované půdy a nuceny je kroužkováním stonků nést první plody. V roce
2012 přineslo 20 sazenic své první plody různého tvaru, velikosti a chuti se žlutou dužninou a
tři z nich EMF6, EMF7 a EMF8 byly vypuštěny na severu Íránu. Tento článek vysvětlí vše o
programech šlechtění kiwi a charakteristikách tří uvolněných genotypů v oblasti Kaspického moře.

Ve snaze rozšířit spotřebitelskou přitažlivost kiwi šlechtitelé vyvíjejí řadu nových druhů ovoce
se zlepšenými vlastnostmi pohodlí, zejména snadnou konzumací. Slupka kiwi je normálně nechutná,
takže konzumenti obvykle vydlabávají dužinu lžící. Schopnost odstranit dužinu čistě bez potřeby
náčiní proto může zlepšit vnímání pohodlí. Selekce Actinidia chinensis a A. deliciosa (zejména
zelené kiwi A. deliciosa var. deliciosa ‚Hayward‘) jsou špatně loupatelné a mají dobrou chuť,
zatímco výběry příbuzných druhů Actinidia eriantha jsou obecně loupatelné, ale s typicky špatnou
chutí. Hybridní populace mezi Actinidia deliciosa (A. Chev.) C.F. Liang a A.R. Ferguson a A.
eriantha Benth. zahrnují výběry, které jsou vysoce loupatelné, ale s neznámými chuťovými profily.
Cílem této studie bylo porozumět řadě senzorických atributů (včetně existence nových
chutí/vůní/textur) přítomných u hybridů A. deliciosa a A. eriantha ve vztahu k 'Hayward' a
dalšímu komerčně dostupnému kultivaru 'Hort16A (A. chinensis), aby se zjistilo, zda hybridizace
může být životaschopným přístupem pro šlechtění loupatelných kultivarů s přitažlivou chutí.
Současná studie potvrdila, že zavedením původu A. deliciosa do selekcí A. eriantha produkuje
ovoce, které zabírá mnohem širší chuťový prostor než plody A. eriantha samotné, a naznačuje,
že hybridizace je proveditelným prostředkem k vytvoření kultivarů s dobrou chutí s přídavkem
vlastnosti pohodlí.

Cílem této studie bylo produkovat sladké kiwi s bezsrstou slupkou interspecifickou hybridizací
mezi A. deliciosa a A. arguta. Ze dvou F1 populací A. deliciosa × A. arguta a
A. arguta × A. deliciosa byly vybrány dva genotypy DA1 a AD1, které měly intermediární znaky
mezi mateřským a otcovským druhem, a byly porovnány jejich morfologické a zahradnické
charakteristiky. Mezidruhové hybridní rostliny měly střední charakteristiky v průměru výhonu,
délce internodia a 1 rok starém dormantním povrchu výhonků, ale 4–5letý kmen vykazoval otcovské
vlastnosti. Tvar listu byl podobný tvaru listu A. arguta jak u DA1, tak u AD1, ačkoli velikost
listů a hustota srsti na povrchu listu byly mezi těmito dvěma rodičovskými druhy. Pupeny, expanze
listů a kvetení těchto dvou hybridů byly dřívější než u A. deliciosa, květy byly větší než
u A. arguta a zvyky plodit byly podobné jako u A. deliciosa. Plody DA1 a AD1 byly dvakrát větší
než plody A. arguta, ale měly hladké zelené slupky. Zralost plodů byla o 10 dní později
než u A. arguta, ale o 1 měsíc dříve než u A. deliciosa. Obsah rozpustných pevných látek byl však
nižší než u A. arguta a A. deliciosa. Tolerance chladu byla prokázána
jako A. arguta > DA1 > AD1 > A. deliciosa. Průtoková cytometrie ukázala, že oba hybridy byly
hexaploidní. Ochranná buňka a velikost průduchů těchto dvou hybridů byly podobné jako
u A. arguta.
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1865
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod haco » 17 lis 2023, 18:42

dnesna revolucna oberacka - na 2 rastlinach (povodne boskoop z OBI) prestepenymi najskor na samcov (omylom) a do nich zastepene Green light a Tsechelidis sa po vlanajsich par kusoch urodilo 41 ks kiwi, celkovo 5639 g. Najvacsie malo 214 g (Tsechelidis) a najmensie 93 g (greenlight). priemerna hmotnost 137,5 g.


Obrázek

Obrázek

Obrázek

poloha je na dratenke popri SZ stene garaze, na jar nastastie neomrzli, opelili sa vsetky samicie kvety, rast dobry, bez chorob a skodcov, tento rok iba s miernou chlorozou na niektorych vyhonoch

cukornatost som nemeral, dal som zopar na jablka, ked zmaknu zmeram...
haco
nováček
nováček
 
Příspěvky: 139
Registrován: 06 bře 2019, 22:27
Bydliště: Trencin

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod kasta » 18 lis 2023, 11:21

mne se na tom kiwi libi - jak to tady ctu - ze dozrava sice dlouho, ale nepotrebuje k tomu slunce, tak to by mi tu na zahrade opravdu mohlo jit, dvur ma chranenou polohu, mensi mraziky odstini. navic se (nejen) kvuli nedostatku mista zameruju na popinavky. zmrazeni pylu vyzkousim, jen musim nekde sehnat ten silikagel. mozna nekde v obuvi nenapadne slohnout par tech pytlicku :) nevim jestli nekde prodavaji po par ks. ale mozna by stacilo i jine vysousedlo, z nejakych tech patron, co se davaji do skrine, tam je myslim chlorid vapenaty...
Uživatelský avatar
kasta
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1308
Registrován: 29 zář 2018, 19:22
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod FranTom » 18 lis 2023, 13:09

Nejlepší je čistý silikagel - průmyslové a laboratorní vysoušedlo 99,5 SiO2 – oxid křemičitý ve tvaru sférických čoček zrnitosti 3-5 mm. Dá se koupit i na váhu. Tent se pak dá lehce regenerovat v troubě nebo dokonce v mikrovlnce (za specifikcých podmínek!)
Pak je lepší hledat "Silikagel mix s indikátorem vlhkosti".
FranTom
škvrně
škvrně
 
Příspěvky: 43
Registrován: 21 črc 2023, 14:11

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod kasta » 19 lis 2023, 10:20

FranTom: ja toho vysousedla potrebuju jen par gramu. mrknu se co sezenu, zatim je na to cas.
Uživatelský avatar
kasta
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1308
Registrován: 29 zář 2018, 19:22
Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Re: Actinidia deliciosa

Příspěvekod milos 51 » 19 lis 2023, 12:27

kasta: Ten silikagel najdeš v každém druhém léku . Je potřeba jenom čajová lžička . Zeptej se nějakého dědka nebo babky :D
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1865
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

PředchozíDalší

Zpět na KIWI ( Actinidia )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 22 návštevníků