od LubošM » 07 bře 2017, 09:26
Když už v liáně začne na jaře díky teplu TRVALE proudit míza, nesmí se loňské výhony stříhat do té doby, než je na výhoncích několik vyvinutých listů. V té době je totiž velký tlak mízy, která v teplém období už proudí NEPŘETRŽITĚ a rostlina tím ztratí spoustu energie. Loni jsem udělal tuto chybu, když jsem po vyrašení prvních lístků odstřihl zdánlivě odumřelý výhon révy, z něhož potom měsíc tekla míza, veškeré další rašení se téměř zastavilo, bobule byly poloviční velikosti a špatné chuti. Odstřihávat větve se může, až v rostlině vznikne PODTLAK mízy, když asimilace převáží nad kořenovým vztlakem tj. až je na výhoncích několik zcela vyvinutých listů, u kiwi je to v době kvetení.
Myslím si, že to funguje tak, že pokud je větev ustřižena v době vegetačního klidu, když potom teploty během dne stoupnou, míza začne proudit ale v noci přestane a toto opakování asi zalepí cévy ve dřevě za pomoci cukru a ostatních látek v míze.
Já stříhám kiwi i révu na podzim co nejdříve po opadu listů, na jaře jsou čípky po první koncový pupen zaschlé, míza kape pouze z některých řezů a v únosné míře. Pro zajímavost jsem měřil tlak mízy manometrem u kiwi, vyšlo mi 1,5 atmosféry, to je 15 m vodního sloupce.
P.S. Při kořenovém vztlaku se vlivem teploty změní sacharidy na cukry, do koncentrovaného roztoku v buňkách se potom zvenčí tlačí voda. Funguje to jako tlačné čerpadlo s malým objemem přepravování.
Při asimilaci se odpařuje míza z listových průduchů, vodní sloupec v cévách působí jako kapilára, je souvislý a je tažen odpařováním vzhůru. V rostlině je podtlak, funguje to jako tažné čerpadlo s velkým objemem přepravování.