od Josef » 31 říj 2023, 11:52
Haco: Co se týká sklizně, tak asi všechno je správně u argut kromě toho, pokud je chceš déle uchovat a nechat dozrát někde ve sklepě v nějaké nádobě, netrhat je bez stopky. Potom rychleji dozrávají, jsou otlačené a rychleji chytají plíseň a hnijí. Když se přímo konzumují, tak je to jedno. Já to dělám po dlouholetých zkušenostech tak, netvrdím, že je to ten nejlepší způsob, že odstřihnu větvičku za posledním plodem. Tu pak odlistím kde jsou plody a zbytek odstřihnu. Větvičku, kde jsou plody, nastřihám na malé větvičky po 3-5 plodech podle velikosti odrůdy. Jumbo, Issai, Chang ... po 3, např. Domino, které mělo letos v hroznu neprotrhané až 28 plodů, tak třeba 4-5 plodů na malé větvičce. Jak to vyjde. Ty co uskladňuji na dozrání, do sklepa, pro zvýšení cukernatosti, tak ukládám do lísek, beden, maximálně ve 2-3 vrstvách i s těmi malými větvičkami. Ty zde v bednách vytváří větší přístup vzduchu k plodům, plody nejsou tak nahlučené jeden na sobě, minimum otlačení, plísní, hnilob...Když jich je hodně, jako tento rok, tak je rozdávám známým, do základní školy, Domova důchodců na ochutnání. Malé větvičky vezmu, umyju, nechám osušit a pak je daruji. Když si pak někdo vybere nějakou větvičku na ochutnání s několika plody, tak si plody podrží za větvičku a pak si může v klidu plody prohlédnout, utrhnout z větvičky a sníst. Je to i hygienické, hlavně pro děti, mají z toho vždy velkou radost a nám to dělá radost také. Není to nic pracného, pokud toho nemáš metráky. Každý pěstitel si to dělá po svém a hlavně že má z toho radost. Pak to dává ten správný smysl a chuť jít dál.