moonvil píše:Mno, po cca 13 letech pěstování jsem nějak u kanadek přestal řešit odrůdy a dělím je už jen na "dobré" a "lepší". Většinou se to při sběru stejně dá do jedné misky a pak se to dlabe po hrstích nehledě na to co je co. Keře mám samozřejmě i nadále označené, ale fakt nemám potřebu to nějak sledovat.
To jen takový postřeh k diskuzím typu Goltraube 791 versus Goltraube 2461 vs ....
Chapu te, uz ses proste mazak v pestovani boruvek a dostal ses do faze, kdy uz to zvladas levou zadni a proste uz to tak nejak neresis..stejne jsou vsechny modry a dobry
Ja a Johny a nevim kdo jeste jsme holt jeste zapaleny zelenaci, ktery o pestovani boruvek sbirame informace od Vas, zdejsich mazaku
A odrudy resime proste proto, aby jsme vedeli, o kterem druhu boruvky se to vlastne bavime..kazda ma svoje specificky vlastnosti, kvuli kterym ji nekdo pestuje..proto taky existuje tolik odrud a druhu..aby si kazdej nasel tu svoji, ktera mu vyhovuje nejvic, jak v pestovani, tak v chuti...takze asi tak nejak..jeste to zatim proste moc zerem
Tak se zeptam teda na neco vic odbornyho, dotaz pro zkusenejsi
Dotaz ohledne granulovane siry..v zahranici hojne pouzivana k okyselovani substratu...vzhledem k tomu, ze s tou kyselosti tak nejak valcim, tak jsem se rozhodla ze budu okyselovat substrat granulovanou sirou..mate s tim nekdo nejakou zkusenost ?
Pry ten efekt okyselovani je dlouhodobejsiho charakteru a tak celkove ma dobry vliv i na dobrej rust a vitalitu boruvek..
Vyrobce siry doporucuje pri jiz vysazenych rostlinach davkovani nanejvys 100 g na 10/m2...ale pestitele doporucuji az 50 g rozhodit okolo rostliny a zapravit do substratu...neni to nejak moc? Nechci to s tim prehnat..
Klasickej okyselovac funguje take, ale ten efekt je kratkodobejsi, musi se aplikovat casteji a taky je docela drahej..
Efekt uplneho okyseleni substratu by se mel dostavit po 6-9 mesicich, protoze se sira rozklada postupne pusobenim bakterii v pude..