dadlala píše: ...muzu se jeste jen zeptat, jestli ma vubec cenu tu vodu z radu prevaret? Ja mela takovy pocit, ze chlor vyprcha efektivneji (o rychlost az tak nejde, protoze to stejne zas musi chladnout) a ze to vodu alespon mirne "zmekci"...?..
Při převaření odstraníš
přechodnou tvrdost vody (hydrogenuhličitany), ale zůstane
trvalá tvrdost vody (sírany a další), takže vodu určitě změkčíš, ale nejsem ti schopen říct o kolik - nikdy jsem se tím nezabýval a za rozumnou dobu jsem to nikde nenašel. Bude ale určitě záležet na konkrétním složení vody.
Můžeš udělat srovnání:
1) převařit, nalít kyselinu na pH=5
2) nepřevařovat, jen nechat odstát (měla by být zhruba stejná teplota jako v případě 1), nalít kyselinu na pH=5
Potom srovnáš množství potřebné kyseliny na okyselení a zhruba ti to řekně, o koliks snížila tvrdost převařením. Chtělo by to od každé "metody" změřit aspoň 2x, ať neděláš dalekosáhlé závěry z 1 měření
Mám doma akvárium, takže tím chlorem jsem se kdysi zabýval a z hlediska chlóru by mělo i s rezervou stačit nechat tu vodu odstát 2 h. Když nemám čas, nechám to odstát jen hodinu (dokonce snad stačí i kratší doba). Když to nevadí rybám, předpokládám, že borůvkám to taky nebude vadit. Akorát by ta nádoba neměla mít víko, aby se ten chlór rychleji uvolňoval. Varem ho asi odstraníš o něco víc, ale o moc ne, pokud to necháš třeba ty 2 hodiny odstát.
Mě přijde jednodušší (méně pracné) nepřevařovat, nechat odstát, případně dolít kyselinu, ale dá se i převařovat, jak chceš (při převaření zase musíš jednou za čas ten hrnec vyvařit octem, aby ses zbavila usazenin). Když si změříš třeba 3x, kolik tam potřebuješ nalít kyseliny a uděláš průměr, pak už to nemusíš řešit a můžeš tam tu kyselinu lít bez měření pH naostro, takže to bude o dost jednodušší (akorát by bylo dobré to množství kyseliny zkontrolovat třeba jednou z 10 nebo 20 zalévání).