Stránka 280 z 323

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 05 říj 2020, 16:44
od nene
Tak ony jsou to krásné stromy a na zahradě udělají parádu...ale ano, když to zarodí, tak je toho příliš. Vzhledem k tomu, že není rozumné toho sníst denně víc než tak dvě a že to zraje dost rychle ....ale uskladnit se to dá zamražením a zmrzlina je z toho docela dobrá. My máme teď 4 rodící stromky a 4 mimina, ale ta jsou nasazená na místě, kde testujeme, kolik mokra pawpaw vydrží a moc se s jejich přežitím nepočítá. Jinak už by toho bylo opravdu moc - a to nám to chutná a problémy s tím nemáme.

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 06 říj 2020, 12:52
od antarian
No precist si to drive Tak bych si vzal i tu summer delight co ma plodit pozdeji ale drive, abych to lepe rozprostrel to dozravani :-D
Kazdopadne ted me to myslim tak jako tak nejmin 5 let trapit nemusi a pokud mi ude pawpaw chutnat tak to jisti skrinovej mrazak :-) (planuju ho tak jako tak na kaki a kiwi, ze do toho budu hrnout)

Jinak u toho zamrazovani, hadam ze nejlepsi asi je rozriznout, vybrat duzinu bez jader a hodit do sacku. Jeste jsem tedy nekde cetl, ze pote je dobre to okamzite zpracovat na zmrzlinu, nebo neco jineho ... ale nemelo by se to rozmrazovat, ze to vzhledem k tomu, ze trvanlivost je nizka muze uz behem rozmrazovani zacit smrdet ....

Tak nevim jake mate zkusenosti s tim uskladnovanim?

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 06 říj 2020, 13:10
od moonvil
Mrazit jsme to zatím nezkoušeli, většinu sníme za syrova, ale jednu várku jsme před rokem zavařili ala džem. Doteď to leží ve špajzce a chodíme kolem toho velikým obloukem - dá se to jíst, ale člověk se přitom nevyhne pocitu, že se pohybuje na velmi tenké hraně mezi chuťovým orgasmem a totálním poblitím se...

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 06 říj 2020, 15:01
od milos 51
Musím do toho vstoupit ! :D Právě jsem si přinesl Gelfix 3:1 a hodlám zpracovat celou moji letošní úrodu na džem . Postup je podrobně popsán v odd. Průmyslové zpracování .

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 09:10
od milos 51
Asi by to mělo být v oddíle zpracování ,ale když už se to tu rozjelo... Plody sbírám pod stromy až spadnou a nechám ještě uležet na parapetu až začnou vonět . Potom dávám do mrazáku . Asimína zraje postupně jako třeba fíky a sklidit celou úrodu najednou nejde . Před zpracováním odstraním v teplé vodě slupku . Upozorňuji ,v teplé vodě jenom krátce ,aby změkla a roztála jenom slupka a už ne vrstva dužniny pod ní . Z tohoto důvodu rozmrazuju po pěti kusech . Ne všechno najednou . Po rozmrazení všech plodů přeženu přes síto a to je všechno . Naprosto jednoduché .
Plody asimíny prý obsahují nějaké látky ,které zabraňují plesnivění a hnití . Proto se nacházejí i plody , které jsou úplně hnědé ,přezrálé.
Takové plody zpracovává paní na videu . Ani nezavařuje , jenom ukládá do ledničky . Mohl by prosím někdo přeložit to nejdůležitější ?
Antarian : Bude se ti to hodit , až budeš sklízet metráky ovoce :D
https://www.youtube.com/watch?v=OUdz-bRqqY4

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 16:21
od antarian
Milos51: oni tam toho moc k prekladani nebylo... Uz jsi vse vlastme zminil.

Ve zkratce... Podobne jako banana oxyduje a hnedne, ale neni na tom.nic spatneho a i to osklive hnede na slupce prej mame snist a nevyhazovat :-)

Na sundavani slupky doporucuje u tech mekkych takove to valcovani co ukazovala pred tim nez je rozrizne, aby to slo pekne od slupky a vyskrabne to silikonovou špachtlí.

A na semena doporucuje obskrabnout kolem semena. Pak ho vyloupnout.

A pak opravdu pry jen dostane duzinu do sklenice, dukladne ocisti, uzavre a strci do mrazaku.

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 16:35
od milos 51
Do mrazáku nebo do ledničky ?

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 17:19
od antarian
milos 51 píše:Do mrazáku nebo do ledničky ?


Mrazak :-)

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 18:07
od nene
Tak u nás sklizeno, jako poslední včera PRIMA. Pawpaw letos jako jediné nezklamaly, velké, sladké plody, tu vodu asi fakt potřebují :) .

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 19:31
od paloo
U mňa ešte nepadol ani kus :(

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 19:50
od milos 51
Antarian: Dík za překlad . V tom videu mě zaujaly ty hnědé plody ,se kterýma se tam pracuje . Do tohoto stádia totiž nedozrávají na stromě . Když plody uzrají a spadnou na zem jsou měkké , zelené nebo žluté , některé už voní , ale ještě jsem je nikdy neviděl takto hnědé , jako na tom videu . A taky jsem je v tomto stádiu ještě nekoštoval . Je jasné ,že se plody do tohoto stavu dostanou uležením . A je docela možné ,že se změní i trochu chuť těch plodů . Provedu zkoušku uležením na několika plodech a podám hlášení . :D
Obrázek

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 21:09
od nene
Nám vloni přezrály plody na Overleesu do takhle hnědého stavu - nespadly pod strom, protože byly přichycené gázou k větvi. Nechutnalo nám to, bylo to nahořklé.

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 11 říj 2020, 21:37
od Pokuston
Jeden rok jsme dělali džem z paw- paw, pozdních bělomasých broskví a ostružin a do druhé várky se dostaly asi tři přezrálé plody s tmavou slupkou a zkazily celou várku -bylo to nahořklé nechutné. Od té doby jim jedině plody které už začínají vonět a měknout ale ještě nemají tmavé skvrny na slupce.

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 13 říj 2020, 09:33
od triodyn
Přesně stejná zkušenost,nesmí se nechat přezrát do tmavé barvy,je to fuj.Světlý,vonící a na dotek změklý plod je nejlepší k jídlu,ideál,když to samo upadne.

Re: Pawpaw - Asimina triloba

PříspěvekNapsal: 16 říj 2020, 09:30
od Prcek
Obrázek

Letos mám plodů míň, ale jsou hodně velké. Na obrázku je odrůda Sunflower.