prumyslové zpracování plodu asiminy

zde můžete probrat vše o pěstování pawpaw

Moderátor: Stanley_51

Re: prumyslové zpracování plodu asiminy

Příspěvekod ZdenekCernoch » 01 zář 2017, 21:05

fungovat to bude je to jisté. Dnes jsem zkoušel jablka a je to fakt jednoduchý. To co okrává slupku je v podstatě kopírovací nuž na čepu s pružinou. Bere to jen šponu která je nastavená na cca 1mm lze to ubrat, ale není potřeba. Vyrobeno tak aby to chvíli vydrželo. :mrgreen:
mrazová kotlina Nízkého Jeseníku ve 460 m.n.m zahrada u rodiču Větřkovice
ZdenekCernoch
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3930
Registrován: 29 zář 2008, 21:38
Bydliště: Větřkovice u Vítkova

Re: prumyslové zpracování plodu asiminy

Příspěvekod milos 51 » 04 zář 2017, 15:17

Dnes jsem zkoušel "poloprovoz" . Asimínová dřeň ,dužnina ,která je použitelná na výrobu zmrzliny je vhodná jen z dobře vyzrálých až přezrálých plodů . A jediné ,co tuto hmotu drží v plodu pohromadě ,je právě ta slupka. Pokud ji odstraníš ,tak ti to z toho soustruhu spadne ! A pokud plody půjdou loupat ,tak zase ta tuhá a nevyzrálá dřeň bude bez chuti. Podobně jako dobrý banánový chleba upečeš jenom z přezrálých banánů ,které se už nesmí prodávat . :)
Obrázek
Z rozkrojených plodů vyberu ostrou lžičkou hmotu i s peckami.
Obrázek
A přes hrubší cedník propasíruji .
Obrázek
Asimínovou dužninu ještě promixuji tyčovým mixerem s vanilkovým cukrem a uložím do mrazáku. Je zajímavé ,že zmrazená hmota jde lehce krájet nožem.
Obrázek
Naposledy upravil milos 51 dne 24 zář 2017, 14:56, celkově upraveno 1
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: prumyslové zpracování plodu asiminy

Příspěvekod milos 51 » 06 zář 2017, 07:10

Řešení bude nejspíš v těch sítech nebo soustavě sít ,které tu navrhuje sasman. Bude taky nutné zjistit ,do jaké míry je slupka z asimíny poživatelná ,respekt. nebezpečná. Protože při tom pasírování se do té hmoty vždy něco dostane . Vysoké školy zemědělské by mohly mít nějaký obor technologie zpracování ovoce a zeleniny....
Větší problém u asimíny vidím v postupném dozrávání plodů. Není možné ji setřást jednorázově jako ořechy nebo švestky.
sasman: Ozvi se kdy pojedeš přes Břeclav :)
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: prumyslové zpracování plodu asiminy

Příspěvekod sasman » 06 zář 2017, 21:53

Zpracování ovoce by se mělo studovat i na potravinářských oborech V, i když možná jen okrajově (bohužel).
sasman
oficír
oficír
 
Příspěvky: 645
Registrován: 05 říj 2016, 11:13
Bydliště: Vizovice 325 m n. m.

Re: prumyslové zpracování plodu asiminy

Příspěvekod milos 51 » 28 zář 2018, 13:49

Zralé plody zmrazíme .
Obrázek
Zmražené asimíny krátce ponoříme do horké vody .Postačí pár vteřin.
Obrázek
Slupka jde ručně velice lehce a rychle stáhnout
Obrázek
Obrázek
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: prumyslové zpracování plodu asiminy

Příspěvekod milos 51 » 16 led 2020, 12:52

Obrázek
Letos jsem dostal od Petra z Kravař vzorek asimínového džemu . Degustovalo a hodnotilo asi deset lidí (kamarádi zahrádkáři spolužáci ) a všichni byli nadšeni . Pomalu jsem ani nestihl udělat fotku . Džem byl vyroben klasicky a jednoduše pomocí přípravku Gelfix 3:1 , a jak řekl Petr ,byly použity pouze rané odrůdy asimín , respekt. nebyla použita Prima . Džem svojí konzistencí trochu připomíná pudink a má typickou asimínovou chuť ovšem bez té ,někomu protivné pachuti . Vřele doporučuji vyzkoušet !
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1852
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Předchozí

Zpět na PAWPAW ( Asimina )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků