Fíkovník

zde můžete probrat vše o pěstování fíků

Moderátor: Stanley_51

Re: Fíkovník

Příspěvekod pavell » 19 lis 2023, 23:42

Já jsem to taky letos trochu zkoušel, nejlíp se mi opyloval Desert King ale i u ostatních odrůd to hodně uspíšilo dozrávání, vyzkoušel jsem to jen na pár desítkách plodů ale určitě je to dobrá cesta pro pěstování fíkovníků. Tak doufám že mi i příští rok dá samičí fíkovník Francuesko hodně obojetných plodů s pylem. :D
pavell
desátník
desátník

Příspěvekod EvaOstrava » 20 lis 2023, 08:40

A jak velké uspíšení?- v týdnech.
EvaOstrava
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod pavell » 20 lis 2023, 11:36

Tak to přesně nevím, to jsem nesledoval ale všechny opylované stačily v pohodě uzrát, neopylované neuzrály, takže uspíšení určitě víc jak měsíc. Snad se k tomu vyjádří Michal, ten to má zvládnuté líp.
pavell
desátník
desátník

Příspěvekod EvaOstrava » 20 lis 2023, 13:13

Přes měsíc, to je fakt hodně. Díky.
EvaOstrava

Příspěvekod meyer » 20 lis 2023, 13:41

[quote="moonvil"]Konečně jsem se dokopal k tomu, abych sepsal pár poznámek k ručnímu opylení fíkovníků: http://www.plnazahrada.cz/clanky/caprifikace-rucni-opyleni-fikovniku.php
**
Díky za sepsaný materiál, je to obdivuhodné. Přečetl jsem důkladně a klaním se. S20
meyer
oficír
oficír

Příspěvekod moonvil » 20 lis 2023, 14:16

Je to v řádu týdnů, ale neřeknu ti přesně kolik. Důležité je to, co psal Pavel - že ty opylené prostě dozrají. I u mě všechno opylené v pohodě dozrálo.
Vidím to tak, že fík od určité velikosti vstoupí do fáze, kdy začíná být schopen opylení. V tomto období zůstává odhadem zhruba měsíc, kdy prostě nic nedělá a jen čeká, zda se odněkud nějaký pyl vynoří.
Nyní jsou dvě možnosti - buď se nedočká a pak upadne (smyrna/San Pedro) nebo se pyl objeví a pak okamžitě začínají pracovat příslušné hormony, atd.
Tady může dojít k onomu urychlení - když se prostě pyl dodá co nejdříve na začátku receptivní fáze.
To je teda moje představa. Je možné, že to funguje i jinak a nezáleží na tom, ve kterém oklamžiku receptivní fáze se provede opylení. Výsledkem je každopádně urychlení začátku zrání.
moonvil
administrátor
administrátor

Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Příspěvekod EvaOstrava » 20 lis 2023, 14:39

Díky, zní to logicky. Ale metoda je to dost náročná. :?
EvaOstrava

Příspěvekod pavell » 20 lis 2023, 18:40

Náročné to opravdu není, jen se to musí načasovat, ale jak píše Michal jak jsou zralé samčí fíky tak z nich vyklepat pyl, smíchat s vodou a stříknout do samičího fíku.
pavell
desátník
desátník

Příspěvekod Davidoff » 20 lis 2023, 19:15

Mozno tu to uz bolo napisane ale zakladna otazka teda, ako rozpoznat samci zrely plod opis,popripade fotodokumentacia?
Davidoff
škvrně
škvrně

Příspěvekod moonvil » 20 lis 2023, 21:18

Davidoff píše:Mozno tu to uz bolo napisane ale zakladna otazka teda, ako rozpoznat samci zrely plod opis,popripade fotodokumentacia?

Obrázek
moonvil
administrátor
administrátor

Příspěvekod Davidoff » 20 lis 2023, 22:27

Ok tak som to uz nasiel :lol: dufam ze zijes...
Davidoff
škvrně
škvrně

Příspěvekod moonvil » 20 lis 2023, 22:37

Supr :wink:
moonvil
administrátor
administrátor

Příspěvekod meyer » 21 lis 2023, 00:23

:lol: dobrá story, moonvil S6
meyer
oficír
oficír

Příspěvekod zbynda » 21 lis 2023, 09:17

moonvil píše:Ono je údajně těch panachovaných odrůd více než jen Panache a některé snad i podstatně ranější. Caprifikace taky pomůže, souhlas.

To souhlasím, panašovaných odrůd je dost, naštěstí Panache jde dobře rozeznat od ostatních. Jsem zvědavý jak se v dalších letech ukážou Paratjal Rimada, Rigato del Salento a Bordissot Negra Rimada. Možná by se sem dalo zařadit i Col de Dame Mutante, které proužky získává až ve fázi zraní.
zbynda
nováček
nováček

Bydliště: Střední Čechy, 210 m.n.m., jižní svah, průměr zim 2016-2020 = USDA 7b

Příspěvekod kaossik » 23 lis 2023, 22:37

Tak mohu uzavřít letošní sklizeň fíkovníků. V porovnání s loňským rokem, kdy bylo cca 9 kg fíků to letos bylo horší, ač byly rostliny starší a bylo jich více, letos to nedalo ani 7 kg. Nyní detailní zhodnocení:

Odrůdy v 5. sezóně:
Peretta - historicky první sklizený plod nepoživatelné moučné chuti.

Odrůdy ve 4. sezóně:
Zde se patrně už projevilo, že je potřeba rostliny konečně přesadit, do loňského roku výnos rostl, letos už začal klesat, takže 3-4 rok ve stejné půdě je maximum.

Ronde de Bordeaux - jednoznačný vítěz sezóny, i když na váhu to bylo lehce horší než loni. 13.8. první zralý plod, celkem sklizeno 1.8 k fíků, 78 kusů, chuť výborná.

Jaune d’Escoussans - propad výnosu oproti loňskému roku byl více než poloviční, přesto 1.2 kg fíků, 42 kusů stačilo na druhé místo mezi všemi odrůdami. Letos dostal mnoho ran, plody masivně napadl nějaký druh roztočů, došlo k propadu, ale spíše vlivem počasí po prudkém srpnovém ochlazení poshazoval většinu úrody, lépe dopadla rostlina na zaskleném balkoně, ta venku shodila prakticky vše. Chuť nadprůměrná, první zralý plod ale až 26. 8.

Negronne - Mám dvě rostliny, výnos velmi podobný, 45/1.1 kg a 40/1.2 kg. Problém byl letos straně pozdní start, zaštípl jsem o 14 dnů dříve než loni a přesto ani teplý podzim nestačil aby dozrály všechny plody. Největší výnos vysoké kvality byl až v listopadu kdy už moc jiných fíků nebylo a proto je tahle odrůda náš favorit za sklem. Jinak první zralé plody byly až 24. respektive 26.9. Chuť asi nejlepší ze všech odrůd.

Campaniere - Tahle odrůda dopadá každý rok bídně a ani letošní rok nebyl výjimkou. 14 sklizených plodů, necelých 0.4 kg. Polovinu plodů shodil při lehkém přeschnutí (které nastalo v průběhu roku v nějakém bodě prakticky u všech odrůd), druhou polovinu shodil po prudkém ochlazení v srpnu, z toho co dozrálo byla polovina plodů božské kvality, ale zbytek byl dobrý, ale ne úplně, sem tam i nějaký vodnatý plod. Mám nějaké nápady, uvidíme jestli se příští rok povede, aby tato odrůda vyprodukovala více plodů, jinak je raná, první plod 26.8. a vše co udržela dozrálo venku.

Odrůdy ve 3. sezóně
Desert king - jediná rostlina ve volné půdě. Vyprodukovala první úrodu, 5 plodů, bohužel spíše vodnaté chuti.

Odrůdy v 2. sezóně
Trnavský velkoplodý - z nových rostlin asi jediná, co je k původním odrůdám nějaký hodnotnější příspěvek. Vše co nasadila dozrálo venku kromě + plodu, celkem 9 plodů o 0.7 kg, první plod byl horší kvality ale časem se kvalita vylepšovala a většina dozrála chuťově velice dobře i za chladnějšího počasí. První plod sklizen 6.9.

Becane - Další vysoce hodnocená odrůda, která u mě ale zatím totálně propadla. Ač měla VIP stanoviště, dozrál první plod až 5.10. a poživatelné sklizeny jen 4 plody. Prodloužení na zaskleném balkóně nepomohlo, plody velice trpí na plísně. I to co se sklidilo a snědlo bylo dost odpudivého vzhledu. Příští rok půjde na čerstvý vzduch.

Nin ZS - Z hubokého řezu se vzpamatoval dost pozdě, myslel jsem nejprve že to nedal, co nasadil pozdě už dozrát nestihlo.

Julia von Pressburg - V kvetináči udržela 1 ks breby výborné chuti, maincrop ale nenasadila ani po zaštípnutí.

Noname Pastilier od Moonvilla - překvapivě udržel loňský nasazený plod a dozrál do výborné kvality v červnu, brebu ale poshazoval. Mainropu nasadil jen 3 ks, 2 dozrály, byly celkem dobré, 1 před dozráním upadl.

Goute de miel 3 - Celkem raná, první plod 15.9, chuť taková jednodušší medová, kromě 1 plodu stihlo dozrát vše venku, ale nasazuje hrozně málo plodů, sklizeny jen 3 ks.

Odrůdy v 1. sezóně:
Zde bych zmínil Preto Tore Novas, který nasadil 1 plod a dozrál do výborné kvality 13.9. jinak z letošních řízků nic nebylo. Ještě jsem sklidil jeden poživatelný plod na Ponta Tresa, ale až v listopadu, zbytek nedozrál.
Mukařov, 420 m.n.m. - meteodata
kaossik
generál
generál

PředchozíDalší

Zpět na FÍKOVNÍKY ( Ficus )