od kaossik » 23 lis 2023, 22:37
Tak mohu uzavřít letošní sklizeň fíkovníků. V porovnání s loňským rokem, kdy bylo cca 9 kg fíků to letos bylo horší, ač byly rostliny starší a bylo jich více, letos to nedalo ani 7 kg. Nyní detailní zhodnocení:
Odrůdy v 5. sezóně:
Peretta - historicky první sklizený plod nepoživatelné moučné chuti.
Odrůdy ve 4. sezóně:
Zde se patrně už projevilo, že je potřeba rostliny konečně přesadit, do loňského roku výnos rostl, letos už začal klesat, takže 3-4 rok ve stejné půdě je maximum.
Ronde de Bordeaux - jednoznačný vítěz sezóny, i když na váhu to bylo lehce horší než loni. 13.8. první zralý plod, celkem sklizeno 1.8 k fíků, 78 kusů, chuť výborná.
Jaune d’Escoussans - propad výnosu oproti loňskému roku byl více než poloviční, přesto 1.2 kg fíků, 42 kusů stačilo na druhé místo mezi všemi odrůdami. Letos dostal mnoho ran, plody masivně napadl nějaký druh roztočů, došlo k propadu, ale spíše vlivem počasí po prudkém srpnovém ochlazení poshazoval většinu úrody, lépe dopadla rostlina na zaskleném balkoně, ta venku shodila prakticky vše. Chuť nadprůměrná, první zralý plod ale až 26. 8.
Negronne - Mám dvě rostliny, výnos velmi podobný, 45/1.1 kg a 40/1.2 kg. Problém byl letos straně pozdní start, zaštípl jsem o 14 dnů dříve než loni a přesto ani teplý podzim nestačil aby dozrály všechny plody. Největší výnos vysoké kvality byl až v listopadu kdy už moc jiných fíků nebylo a proto je tahle odrůda náš favorit za sklem. Jinak první zralé plody byly až 24. respektive 26.9. Chuť asi nejlepší ze všech odrůd.
Campaniere - Tahle odrůda dopadá každý rok bídně a ani letošní rok nebyl výjimkou. 14 sklizených plodů, necelých 0.4 kg. Polovinu plodů shodil při lehkém přeschnutí (které nastalo v průběhu roku v nějakém bodě prakticky u všech odrůd), druhou polovinu shodil po prudkém ochlazení v srpnu, z toho co dozrálo byla polovina plodů božské kvality, ale zbytek byl dobrý, ale ne úplně, sem tam i nějaký vodnatý plod. Mám nějaké nápady, uvidíme jestli se příští rok povede, aby tato odrůda vyprodukovala více plodů, jinak je raná, první plod 26.8. a vše co udržela dozrálo venku.
Odrůdy ve 3. sezóně
Desert king - jediná rostlina ve volné půdě. Vyprodukovala první úrodu, 5 plodů, bohužel spíše vodnaté chuti.
Odrůdy v 2. sezóně
Trnavský velkoplodý - z nových rostlin asi jediná, co je k původním odrůdám nějaký hodnotnější příspěvek. Vše co nasadila dozrálo venku kromě + plodu, celkem 9 plodů o 0.7 kg, první plod byl horší kvality ale časem se kvalita vylepšovala a většina dozrála chuťově velice dobře i za chladnějšího počasí. První plod sklizen 6.9.
Becane - Další vysoce hodnocená odrůda, která u mě ale zatím totálně propadla. Ač měla VIP stanoviště, dozrál první plod až 5.10. a poživatelné sklizeny jen 4 plody. Prodloužení na zaskleném balkóně nepomohlo, plody velice trpí na plísně. I to co se sklidilo a snědlo bylo dost odpudivého vzhledu. Příští rok půjde na čerstvý vzduch.
Nin ZS - Z hubokého řezu se vzpamatoval dost pozdě, myslel jsem nejprve že to nedal, co nasadil pozdě už dozrát nestihlo.
Julia von Pressburg - V kvetináči udržela 1 ks breby výborné chuti, maincrop ale nenasadila ani po zaštípnutí.
Noname Pastilier od Moonvilla - překvapivě udržel loňský nasazený plod a dozrál do výborné kvality v červnu, brebu ale poshazoval. Mainropu nasadil jen 3 ks, 2 dozrály, byly celkem dobré, 1 před dozráním upadl.
Goute de miel 3 - Celkem raná, první plod 15.9, chuť taková jednodušší medová, kromě 1 plodu stihlo dozrát vše venku, ale nasazuje hrozně málo plodů, sklizeny jen 3 ks.
Odrůdy v 1. sezóně:
Zde bych zmínil Preto Tore Novas, který nasadil 1 plod a dozrál do výborné kvality 13.9. jinak z letošních řízků nic nebylo. Ještě jsem sklidil jeden poživatelný plod na Ponta Tresa, ale až v listopadu, zbytek nedozrál.