Hanele12 píše:Jakou teplotu, pod nulou vydrží zárodky breby do 3mm? Díky
Moje zkušenost je taková, že jakmile už to vypadá jako fík, i když malinký, tak to přes zimu nepřežije. Breba se mi tvoří pouze z ještě nerozvinutých pupenů. To platí nejen venku, ale i pro BT, které pěstuji v květináči a zimuji v bezmrazé místnosti. Prostě postupem času nějak seschnou (asi zplesniví) a opadnou. Letos jsem dával s takto malynkými fíky zimovat LdA. Zde jsem zvědav, jestli to dopadne stejně jako u BT, nebo to přeci jen něco udrží. U LdA to ještě nemám vyzkoušeno.
Ohledně toho balení si myslím, že to nějaký smysl má. I když já dávám vždy dospod pořádně vysokou vrstvu mulče z biologického materiálu (listí a odleželá posekaná tráva) a zabalím to potom i s tím, doufajíce, že to přes zimu tlením alespoň nějaké teplo vytvoří. Ve Varnsdorfu to bez balení nejde, zde ale pěstuji pouze na main crop a pravidelně zaštipuji v létě, breba se tedy netvoří. Takže balím hlavně kvůli dřevu. Tady si myslím, že je ten zábal schopen odstínit alespoň ten vlhký mráz. To dřevo to nedostane úplně naplno. Z mé zkušenosti je daleko větší zabiják tento „vlhký mráz“. Holomrazy v suchém vzduchu mi zas tak hrozné nepřijdou. Ale může to být i tím, že to mám u jižní zdi a při holomrazech ve Varnsdorfu vždy svítí celý den slunce, takže ta zeď možná i v té zimě nějaké teplo naakumuluje.
V Praze nebalím vůbec, maximálně zabalím pouze vršek, když mají teploty klesat pod -12 °C. Mrazy do -15 °C je to pak schopné takto přežít celkem bez poškození, při dosavadním minimu -16,2 °C mi však už jednoleté výhony vymrzly podle stupně vyzrání tak z jedné až ze dvou třetin, i přes zábal.