Tak Pražský venkovní už se také probudil. Letos tedy safra brzo, minimálně o 2 týdny dříve, než je obvyklé.
Foto: Praha-Motol, 19.04.20
Opět překvapení, po těch mrazech krásně zelené pupeny zcela zhnědly, myslel jsem, že byly už narašené a zmrzly. Asi takto nějak podobně, i když toto je foceno dnes.
Foto: Praha-Motol, 19.04.20
Ale zdá se, že vnitřek pupenu zůstal nepoškozen, dokonce i přežila malá breba. Ty větší kusy zmrzly.
Foto: Praha-Motol, 19.04.20
Toto je poslední moje breba na venkovních rostlinách, potrava pro vosy a mravence. Potvrdilo se mi, že letorosty se po zaštípnutí v červnu v předchozím roce po odplození další rok větví, viz obr.
Foto: Praha-Motol, 19.04.20
Takže není o čem. Letos zaštípnu na přelomu května/června komplet všechny letorosty a budu tak směřovat jednu hlavní sklizeň na půlku až konec září. To ještě bude teplo na kvalitní plody a navíc je to takové trochu jalové období, kdy nic moc jiného nezraje. Takto to budu dělat u všech venkovních fíkovníků. Jak krásně napsali nene, to je jediný udržitelný způsob pěstování fíkovníků u nás ve volné půdě. Navíc spatřuji letos i další výhodu v tom, že ty zaštípnuté větvě raší o něco později, takže by mohly unikat i pozdním mrazíkům, se kterými je, jak je vidno, nutné každoročně počítat. A všechny květináčovky zase zkusím pěstovat hlavně na brebu, moonvilovým způsobem a střídavě každý rok půl keře. BT mám stále ještě v zimovišti a i když už tam stoupá teplota, tak ho nezalévám a tudíž zatím neraší. Hluboko jsem jej seřízl, začátkem května ho přesadím s nechám pěkně rozjet. To samé LdA, i když to je zatím malé, takže letos už jede u jižní zdi. Ještě ho tak dvakrát zaštípnu na větvení a pak už to nechám být. No, jsem na to zvědav, tak uvidíme.