Souhlas! Já jsem se rozhodl, že venkovní budu pěstovat pouze na podzimní fíky, které pak po zaštípnutí zvládnou celkem v pohodě dozrát a dozraje i dřevo na zimu. Jinak v zimě u těch venkovních akorát vyřežu slabší větve, které směřují do středu rostliny, nedostane se na ně slunce a ty fíky pak stejně špatně dozrávají resp. dozrát nestihnou. To ať tam raději vůbec nejsou a neubírají sílu silným a plně osluněným prutům. O to kvalitnější a větší je pak na nich úroda.
U těch květináčových jsem se rozhodl, je naopak zase pěstovat pouze na brebu a obětovat podzimní sklizeň, která stejně ve většině případů nestíhá po brebě dozrát. Dlouho jsem se zamýšlel nad řezem a udělal i nějaké pokusy, které tedy moc nedopadly...
Nakonec jsem to vzal pragmaticky a řekl si, že čím více bude mít ten fíkovník větví, tím více na něm bude breby. Takže jsem udělal poměrně hluboký řez na nejsilnějších prutech, aby se pěkně rozvětvily. Malé rostliny řežu již hned od začátku v průběhu celé vegetační doby hned za druhým listem u všech prutů, aby se nejprvě pěkně rozvětvily. Pak to asi rozdělím na půlku a budu každý rok řezat v květnu polovinu větví na větvení a druhou nechám na brebu. Ale to je zatím pouze nevyzkoušený a neověřený plán, takže výsledek je velmi nejistý. Uvidíme za pár let. Pravdou ale je, že ani v Praze se mi bez skleníku nedaří v drtivé většině let dosáhnout plnohodnotné breba a zároveň i hlavní úrody. Podzimní pak většinou vůbec nestihne dozrát.