pavell píše:Potřebuji poučit, ty jarní jsou na loňském dřevě a letní na letošním nebo jak to vlastně je?
Je to tak, jarní (breba) násada přezimuje na loňském dřevě ve formě malých zárodků velikosti do 5mm, pak jsou zpravidla 2 pupeny vedle sebe - listový a breba, na starším dřevě už se neobjevují (jen výjimečně).
Breba fíky mají díky tomu náskok ve vývoji a dozrávají u nás zhruba v červenci, pokud je urychlíš ve skleníku tak dřív, v horších podmínkách třeba na přelomu července a srpna, ale v podstatě dozrají u nás vždy. Pokud by někomu nestihly dozrát, tak by měl pěstování fíkovníků přehodnotit. Důležité je, aby breba zárodky přes zimu nezmrzly a taky nesmíš ostříhat konec výhonů, na kterých se tvoří (jsou ale i odrůdy, které udrží brebu na celé délce loňského výhonu - viděl jsem až 12ks).
Letní násada (main crop) vyrůstá na novém výhonu a zárodky se objevují někdy v průběhu května, pokud se začnou tvořit až v červnu nebo později, tak už je to na hraně a dozrají jen v případě velmi příznivého podzimního počasí. To co dozrát nestihne (a o tom jsme tu původně vedli řeč) jsou zelené fíky v různé velikosti, které zpravidla spadnou spolu s listím nebo při příchodu prvních mrazíků. Občas se někomu podaří je přezimovat tím, že přenese kontejnerovanou rostlinu do vhodného zimoviště, kde panují optimální teplotní a vlhkostní podmínky, nedozrálé fíky se nějakým zázrakem udrží na rostlině a pak na jaře pokračují v růstu a dozrají velmi brzo (ještě před brebou). Ale málokdo má doma vhodný prostor k takovémuto zimování. Pokud se někomu podaří to samé realizovat u venkovních fíkovníků a plůdky ve velikosti v řádu centimetrů mu vydrží až do jara bez toho, aby zmrzly/zplesnivěly, tak si může gratulovat antož je buď mistr zimovač nebo má v okolí rostlin geniální mikroklima, kde v zimě skoro nemrzne. Pak by ale tím pádem neměl mít problémy s dozráváním letní násady, takže paradox