Hanele12 píše:Které druhy by jste určil jako vhodné na brebu? Že bych se na ně zaměřila.
Například ten zmiňovaný Lonque d'Aout je klasický breba fíkovník. Proto se také jmenuje Lonque d'Aout (Dlouhý srpnový). V místech svého původu v oblasti Versailles je ceněn především pro obří brebu, udává se až 20 cm dlouhou. Mám jej 3 roky, získal jsem jednoletého řízkovance z Německa. Výška byla v květnu 2017, když mi rostlina přišla, 30 cm. Neskutečně bujně roste, zdaleka nejvíc z mých 4 odrůd (BT, Peretta, Michurinska-10, Lonque d'Aout), již na podzim měl přes 1 metr, a to jsem ho i jednou štípnul, aby se větvil. Moc se mu nechce, hodil slabý boční výhon a pokračoval nahoru. První rok jsem zimoval s citrusy. Na jaře 2018 vysadil do volné půdy a od té doby jede. Ještě jednou jsem ho seřízl v létě 2018. I přesto, že byla zima mírná, netvoří letos žádnou brebu, ale nasadil letní fíky, tak uvidíme, jestli něco dozraje, zatím jsou takové menší, objevily se až po zaštípnutí vršku. Teď už má skoro 2 metry. Z letního řezu jsem si vzal 2 řízky, a jeden se chytnul. Chci ho pěstovat i v nádobě se zimováním speciálně na tu brebu. Tady ho ale už odmalička pořádně zaštipuju, abych vytvořil hned na začátek pěkný rozvětvený stromek, roční přírůstky pak nebudou v květináči snad tak velké, alespoň doufám...
Jinak z německy mluvících pramenů jsem se dozvěděl, u nás toho o této odrůdě moc k nalezení není, že se jedná o velmi mrazuvzdornou odrůdu (některé prameny uvádějí, že ve dřevě údajně snese až -21, to beru s veeeelkou rezervou), která je jako jedna z mála odrůd vysoce tolerantní k těžší zamokřené půdě. Oblast Versailles, odkud pochází je známa vydatnými srážkami a ročními srážkovými úhrny až 800 mm. Je ceněná především pro brebu, která zraje později a je daleko kvalitnější a větší než podzimní fíky. Ty vlastně ani kolikrát nestihnou dozrát ani v místě původu, protože zrají velmi pozdě, až v listopadu. Nevěnuje se jim tedy velká pozornost.
Jinak ohledně té mrazuvzdornosti jednotlivých fíků: Zrovna u Lonque d'Aout se v literatuře uvádí mrazuvzdornost až -21 stupňů, pak se dočtete na německém fóru, že při -18 vymrzl vzrostlý 8letý exemplář až ke kořeni. Takže asi tak. Zas na druhou stranu poté znovu obrazil od kořene a měl prý stejnou vlastnost jako Michurinska-10, plodí prý hned na letošním dřevě. To ale nemohu potvrdit. Myslím ale, že brzy budu moci. Varnsdorfská běžná zima už si ho otestuje a srovná. Zasadil jsem ho hodně hluboko, aby případně mohl obrážet z kmínku v zemi
Radost mi dělá Michurinska-10, která i přes totálního kryplíka na jaře také moc pěkně vyjela a má dokonce už i jeden celkem pěkný fík. Ostatní jsou o dost menší, tak uvidíme. Každopádně by tato odrůda měla dozrávat o dost dříve oproti ostatním fíkovníkům.
Mé zkušenosti s Perettou a její údajnou mrazuvzdorností jsou také trochu jiné, než uvádí literatura. Původně jsem ji vysadil do volné půdy. První zimu mi při -12 pořádně vymrzla až na dvouleté dřevo, to jsem pochopil, že to nebude s tou mrazuvzdorností zas tak horké. Od té doby se zarazila a raději jsem jí dal do květináče a zimuji jí s citrusy. Také ale patří k odrůdám, které mají daleko lepší brebu než podzimní fíky. Breba bývá opravdu velká a moc, moc dobrá, jemně sladká a hodně šťavnatá, s krásně růžovým vnitřkem. Ideální vychlazené a rozpůlené se schwarzvalsdkou šunkou a nějakým výrazným sýrem jako lehká osvěžující večeře.
Proto to chci zkusit seříznout na tu brebu, alespoň ty větve, které mají tu nejmenší velikost letní násady, takže by asi stejně nestihly dozrát (né, že bych ti Michale nevěřil, je to spíš takové trochu zoufalství...
).
BT je velmi odolný, ale při -12 mu již začínají omrzat jednoleté výhony. takže jakmile se blíží teploty k -12, tak ho v Praze zabalím. Takto poté snesl i na mrazy vcelku bohatou zimu 2017, kdy i zde v Praze bylo T min u mě za oknem -16,1 a prakticky celý jeden měsíc teplota nestoupla ani ve dne nad nulu, opravdu hodně mrzlo, v noci bylo většinou k -15, přes den tak kolem -8 až-10. U BT pak v krytu pomrzly jednoleté výhony tak na 50-70% své délky, ale ještě z těchto jednoletých výhonů se pěkně rozvětvil. Nebyla sice žádná pořádná úroda, ale stal se z něj zase pěkný keř...
Po těchto zkušenostech jsem, co se mrazuvzdornosti týče, celkem skeptický a velmi opatrný. Když se třeba svého času objevila zaručeně mrazuvzdorná odrůda Montana Nera (Schwarze Bergfeige), která má být údajně odolná až do -24 stupňů a růst stromově i v chladnějším klimatu, tak jsem zpozorněl. Pak jsem se ale dozvěděl, že je ze Švýcarska a vzpomněl si na Perettu a její mrazuvzdornost, a zase se rychle uklidnil. Možná by se na ní mohl zeptat Zdeněk, až zas někdy pojede do Schweizu, jak to s ní vlastně je. Doteďka je ve vícero pramenech uváděná jako nejodolnější fík vůbec.
Jinak tady jedna tabulka k odrůdám, i s mrazuvzdorností u některých odrůd, na to není potřeba moc umět německy...
https://feigenbaum1.wordpress.com/alle- ... r-tabelle/Pro náročnější lze i zde ke konci nalézt ledacos k údajně velmi mrazuvzdorným odrůdám. Třeba i ty uváděné hodnoty mrazuvzdornosti na konci každé odrůdy jsou velmi zajímavé:
https://www.hausgarten.net/garten-im-wi ... rhart.html