Stránka 924 z 1042

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 24 zář 2022, 11:30
od nene
moonvil píše:V příští sezóně plánuju si tuhle rostlinu po nasazení fíků více ohlídat a možná jí trochu přilepšit - alespoň v té první fázi zvětšování objemu.


Nám Campaniere neshodilo nic, přestože bylo přesazované s už velkými fíky - vysazovali jsme do skleníku, kde jsme právě sklidili rané brambory, takže do dobře vyhnojené a povápněné půdy. Člověk to v tom skleníku nerad moc hnojí, aby to nerostlo do nebe, ale asi to jinak nepůjde. Přilepšovat a stříhat. Uvidíme, chutnalo nám hodně.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 24 zář 2022, 12:19
od kaossik
Jak píše Hanele, chuť Campaniere je skutečně trochu odlišná od ostatních a je fakt dobrá, když plody dozrají správně. Určitě ve sbírce má místo jisté, jen možná zredukuji ze 2 na 1 kus, na to kolik zabírá místa a spotřebuje času a práce je ta sklizeň na 3 letých rostlinách dost bídná.

A jinak mám radost, začal se nalévat první plod na letošním zakořeněném řízku Becane, ochutnám :-). Ještě jsou ve hře 2 plody taktéž na letošním řízku Trnavského. Ním ZS letos nic, rostlina od Hanele plody shodila poté co se na nich objevily takové jakési strupy.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 24 zář 2022, 16:02
od Hanele12
kaossik píše:Ním ZS letos nic, rostlina od Hanele plody shodila poté co se na nich objevily takové jakési strupy.


No u mně to dopadlo s druhým kusem stejně, a to jsem se tak těšila na jeho chuť.
Poradíte nám zda máte stejný problém nebo plodí? Čím to je? Takhle jestli bude pokračovat i v dalších letech...

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 24 zář 2022, 18:17
od mirka
Tak to je:
Nin za sochou 1snímek
Trh Trogir 2 snímky/z dovolené
Pjer Podaca 1snímek
Ještě dozrají
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 24 zář 2022, 21:51
od moonvil
Hanele12 píše:No u mně to dopadlo s druhým kusem stejně, a to jsem se tak těšila na jeho chuť.
Poradíte nám zda máte stejný problém nebo plodí? Čím to je? Takhle jestli bude pokračovat i v dalších letech...


Nin ZS letošní posrané září zvládá velmi dobře, fíků na něm dozrálo celkem dost v solidní kvalitě a skoro vůbec nepraskají.
Strupovité poškození na zelených fících by mohlo být způsobeno roztoči - to chce podchytit hned v zárodku a něčím to ošetřit.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 06:32
od EvaOstrava
Tak už naposled o fících v obchodě. Včera jsem se mrkla na ty pomluvené fíky v Lídlu. Tak byla to horší kvalita, ale až do nepoživatelnosti bych je neodsoudila, jen se z nich mnohem hůře vybíralo (já tu laťku moc vysokou nemám).
Jak jsem se dočetla, tak fíky se sklízejí v "komerční zralosti", což je u některých například při 50procentním zfialovění. To by měla být doba, kdy je obsah etylénu v plodu nejvyšší, a pak fíky vydrží v chladu pár týdnů dozrát ale nezhnít. Jelikož při sběru to asi nebude tak lehké přesně odhadnout, jsou pak mezi jednotlivými plody v chuti rozdíly. Po sběru se plody roztřiďují podle kvality (Lidl bere asi tu nejhorší). Chemii používají asi hlavně na brždění zrání nebo proti plísni a hnilobě, protože zrání by se už v "komerční zralosti" mělo dobře rozjet.
Srovnávat čerstvé fíky s těmi z obchodu je stejné, jako když srovnáme jakékoli potraviny s těmi, které si doma vyrobíme, upečeme, uudíme či vypěstujeme s láskou a bez chemie. I třeba u obyčejného chleba žasnu, když si čtu celý odstavec nepochopitelných ingrediencí, a mi na to stačí mouka, voda, sůl a kmín. I fíky lze vypěstovat na parapetu, jak jsem si letos vyzkoušela, ale upéct chleba je podstatně jednodušší

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 06:56
od moonvil
Tu laťku máš teda proklatě nízko. Schválně si doma zkus utrhnout pár tvrdých nafialovělých fíků, dej si je do lednice a pozoruj co se stane. A stejný výsledek dostaneš i s fíky umístěnými v pokojové teplotě.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 08:52
od kaossik
Tak ony ty fíky v obchodu poživatelné jsou, jen jsou v podstatě bez chuti. Manželce to třeba nevadí a chutnají jí i ty z obchodu, ale uznává že to není s těmi domácími porovnatelné. Vše je ale hodně relativní a občas když vidím různé příspěvky lidí jak jim dozrál výborný fík v prosinci doma nebo po 2 týdnech dešťů a chladu, tak nevěřím, že ti lidé jedli skutečně kvalitní fík. Třeba letos vidím značný rozdíl v chuti mezi fíky ze srpna a září, ty srpnové byly prostě nejlepší. Loni poslední plody z RdB dozrálé koncem listopadu v místnosti už měly tak polovinu plné chutě. Letos jsem také ochutnal jeden EBT a bylo to takové sladké nic. Na tom hodnocení chuti podle mě hodně záleží co kdo ochutnal za odrůdy a za jakých podmínek ty plody dozrály.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 10:34
od gr81
Tak já si jich teda taky v Lidlu pár koupil :)
A dalo se vybrat, byly poživatelné i docela chutné. V porovnání s tím co teď zraje, to takový rozdíl nebyl :)
Pořád menší rozdíl, než mezi kupovanými jahodami v únoru a vypěstovanými v červenci :)

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 11:08
od EvaOstrava
No prosím, tak nejsem jediná.
moonvil píše:Tu laťku máš teda proklatě nízko. Schválně si doma zkus utrhnout pár tvrdých nafialovělých fíků, dej si je do lednice a pozoruj co se stane. A stejný výsledek dostaneš i s fíky umístěnými v pokojové teplotě.

Přece jen bude rozdíl v podnebí v Turecku a u nás. Známá se nedávno vrátila z Turecka a stěžovala si na velké vedro. Nejde srovnàvat nesrovnatelné. A že nejsem tak náročná? Vždyť je to výhodné, obzvlášť pro člověka, který má rád fíky, ale nemá pro jejich pěstování moc dobré podmínky. (A na fíkobraní mě nikdo nepozval. :wink: )

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 11:54
od kaossik
gr81 píše:Tak já si jich teda taky v Lidlu pár koupil :)
A dalo se vybrat, byly poživatelné i docela chutné. V porovnání s tím co teď zraje, to takový rozdíl nebyl :)
Pořád menší rozdíl, než mezi kupovanými jahodami v únoru a vypěstovanými v červenci :)


No tak to přirovnání možná sedí, jelikož já venku už poživatelné fíky nesklízím, co jsem ochutnal včera jsem vyplivl, jíst lze jen to co dozraje za sklem.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 12:01
od moonvil
Ok, na tom co je poživatelné a co už není se asi neshodneme, ale to nevadí. Hlavní je, že při troše snahy lze vyprodukovat fíky ve velmi slušné kvalitě v naprosté většině zdejších lokalit, jako naprosto zásadní ale vidím správný výběr odrůdy.
Letošní závěr sezóny sice fíkům vůbec nepřeje, ale zase je to perfektní právě pro selekci těch správných typů. Už několik roků po sobě zcela vyhořely veškeré BT/EBT, proto se jich budu ve velkém zbavovat a věnuji je někomu, kdo bude cílit primárně na brebu. Naopak solidně si vedou např. Mt Etna typy, které i v tomto hnusu stále dozrávají (venku při neustálém mrholení).

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 12:17
od nene
moonvil píše:Ok, na tom co je poživatelné a co už není se asi neshodneme.....


Především asi platí, že chuť je zcela subjektivní záležitost, stačí trochu rozhozený organismus (např.cukr) a člověku připadá sladké (nebo jinak chutné či nechutné) i to, co není.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 15:15
od EvaOstrava
Nepoživatelný fík je podle mě jen takový, který třeba štípe na jazyku, což už jsem taky měla. Nebo hořký, suchý, tvrdý, nahnilý....Ale pokud je poměrně měkký a lehce sladký, tak není nepoživatelný. Vždyť fíky obsahují spoustu zdravých látek, minerálů, antioxidanty, vlákninu, čistí organismus atd. Cukr není to jediné, proč se fíky jí.

Re: Fíkovník

PříspěvekNapsal: 26 zář 2022, 15:28
od Luk
Mám zato, že utržený fík už nezraje.