Tak marmeládka je hotová. Mohu říct, že je opravdu vynikající-mňam. Upravil jsem si ji podle své chuti.
Množství ingrediencí jsem si přesně nezapisoval, vše jsem dělal podle chuti. Takže do velkého hrnce jsem nakrájel odhadem okolo 3 a půl kila zralých celých fíků, u kterých jsem odřezal pouze stopky.Fíky v hrnci jsem zasypal okolo 1 kg krystalového cukru, 0,5 kg Extra želírovacího cukru a 6 dvacetigramovými sáčky vanilkového cukru a zali 1 dcl rumu, vše jsem uvedl do varu a přidal čtvrt polévkové lžíce skořice a čtvrt polévkové lžíce kys. citrónové. Vše jsem nechal hodinu povařit a opět přidal 1dcl Rumu. Poté jsem vše vařil asi půl hodiny a obsah ponorným mixérem lehce rozmixoval tak, aby tam ještě hodně kousků zůstalo. Opět jsem přidal naposledy 1 dcl rumu a směs dále asi půl hodiny povařil, aby se co nejvíce vody odpařilo a směs pěkně zhoustla. Ještě vřelou hustou směs jsem nalil do připravených horkou vodou očištěných sklenic, zavíčkoval a na hodinu uložil na stůl vzhůru dnem a po hodině otočil dnem dolů a nechal úplně vychládnout. Jednu skleničku jsem již otevřel a jsem s výsledkem velmi spokojený. Kamarád Prcek různé marmelády dává ještě před ztuhnutím na 20 minut do páry do zavařovacího hrnce proti tvoření plísní. Já to nedělám, s plísní jsem zatím neměl problém, protože prázdné sklenice a víčka vždy vyvařím, ale nemusí to být špatný nápad.