PavelP píše:Co se týče nevzhlednosti krytu, asi vedu

každý rok jsem z 6cm polystyrénu slepil 1x1m "bednu", kterou jsem vycpal slámou a zakryl 10cm EPS. Přes to plachta kvůli dešti. Banánovník vždy přezimoval suprově, dokonce zjara v bedně rostl. Jenže se rozrostl a už to takto dále nešlo. Nakonec jsem zatloukl do země 5 dřevěných kolíků, na ně nasadil 50mm KG trubku, vyskládal to tím 6cm EPS a dovnitř napěchoval 15 cca 100l pytlů slámy

celé to omotal stretch folií a děj se vůle boží!
Nechal jsem banánovníky hodně vysoké, bál jsem se, že bych si u mohl u nejstaršího uříznout případný květ ve středu.

Já bych řekl, že to je ještě docela v pohodě

.
Taky bych řekl, že je v celku jedno, čím jsou banány obaleny, ony nejsou vybíravý a žádný materiál nebyl molekulárně vyvinut k zimování

. Podstata zimování je, aby se mráz nedostal ke kmenům. A vzhledem k tomu, že nic co se strká do zásuvky teplo nevyrábí, tak jakýkoliv materiál vždy promrzne. V tomhle ohledu je tak výhodnější vyrábět široké a nízké kryty, kde se může zachytit co nejvíce zemního tepla. Naprosto úžasné měření zde prováděl Brano zhruba uprostřed stránky
viewtopic.php?f=23&t=285&start=510Což je přesně ten důvod proč to funguje, ve velkých krytech se udělá svoje klima, a zcela se tím vyrovnají extrémy do - ale i do + .
Já jen dodám, že po našich zkušenostech už celé kmeny - ani "co nejvyšší" - již nezimujeme. Nemá to význam. Kvetoucí kusy mají nějaký pud sebezáchovy a pokud je banán těsně před květem, tak udělá ještě na jaře kmen a rovnou květ. Kusy co byly před zimováním třeba měsíc před květem, tak by se kmen nesměl skrátit ani o 1 cm, aby se květ nepoškodil, což není reálné.
A na výšku kmenů pro příští sezónu je výhodnější kmeny uříznout naopak do 1 m, oni se rádi snaží a vyrostou více, než když mají ten start už jednoduší - taky otestováno

.