Banánovník

zde můžete probrat vše o pěstování banánovníků

Moderátor: Stanley_51

Re: Banánovník

Příspěvekod longr » 13 lis 2023, 19:27

Já včera z nějakého vnuknutí odkopal odkopek, co dám k rodičům na Novojičínsko (pokud přečká zimu ve studeném sklepě), a pak jsem už ořezal listy a postavil boudu z polyše. No a do rána byly -2°C, ořezané listy dohněda. Sklidili jsme i kaki Tipo, je toho jeden a čtvrt jablkové bedny. Listy z fíkovníků i tomelů padají jak divé. Podzim dnes ráno přišel a rázně si dupl. Co na tom, že zítra má být zas až 15°C :D
longr
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Bydliště: Brno-Bystrc, cca 229 m n. m., Novojičínsko, cca 265 m n. m.

Příspěvekod MonikaV » 20 lis 2023, 20:21

Bananky uz nahazuji barvicku, chutove opravdu pripominaji takovy nedozraly banan, ...ale banany z obchodu jsou lepší :D :D

Obrázek

Obrázek
MonikaV
desátník
desátník

Příspěvekod J.K. » 21 lis 2023, 21:07

Super výsledok! Nepamätám sa, že by niekto v našich končinách dal fotku v takomto štádiu.
J.K.
oficír
oficír

Příspěvekod PavelP » 22 lis 2023, 08:45

Moniko, paráda!! S6

Já je mám ještě zelené, tak uvidíme, jestli také dojdou nebo ne.
PavelP
nováček
nováček

Příspěvekod PavelP » 27 lis 2023, 22:42

Nakonec banánky dostávají barvu, ale je to jen pro potěšení oka :) Voní trochu po banánech, ale hmota uvnitř chuť nemá žádnou. Nevadí, po 7 letech můj první opravdu úspěch :wink:

Moniko, ty tvoje jsou takové větší a silnější. Ja udělal na jaře asi nevědomky chybu při odstraňování poškozených a jinak nehezkých listů. Tomu kvetoucímu jsem uřízl všechny listy až na jeden v domění, ze vyrostou přece další. A on vyrazil květ. Myslím, ze neměl sílu narůst více :?

Obrázek
PavelP
nováček
nováček

Příspěvekod Radim K » 27 lis 2023, 22:50

Paráda, loni jsme dopěstovali taky takový trsík. Tak jsme tady společně v našem klimatu zjistili, že basja skutečně mohou dozrát, ale jíst se to nedá :lol: . V domovině jsou údajně relativně chutné a hlavně tvoří semena, ty partenokarpicky vytvořené plody bez semen asi nesou i tu vadu, že nemají ani chuť.
Radim K
admirál
admirál

Bydliště: zahrada Mrchojedy, okr. Domažlice, 460 m n. m. USDA 7b a Osvračín u Staňkova, 370 m n. m. USDA 7a

Příspěvekod MonikaV » 28 lis 2023, 11:49

Jíst se opravdu nedají, ale stejně je to krásná rostlina a prakticky nenáročná (jen na zimu zazimovat).

Vzpomněla jsem si na příhodu, když moje dcerka byla tak ve druhé třídě a učili se jaké rostliny-ovoce se u nás pěstují (jahody, maliny, jablka, hrušky, trnky...), a jak na ní přišla řada a začala vyjmenovávat-- kiwi, fíky, banánovník,(když tyhle rostlinky jsou součástí naší zahrady, tak si myslela, že je pěstují i jiní lidé, což je zcela logické) -- tak jí paní učitelka usadila, že néééé tyhle rostliny se u nás nedají pěstovat! Dcerka došla s pláčem, že se jí děti posmívaly, tak jsem neváhala a do deníčku napsala, že si opravdu nevymýšlí a tyhle rostliny pěstuji volně v zemi., do týdne k nám přišla s omluvou i s manželem, který by velmi rád začal s pěstováním kiwi a tak si rovnou přišel pro rady, --zasmáli jsme se tomu a zavzpomínali jaké bývaly před Vánoci fronty v zelenině na 1kg banánů- a to jsem tehdy byla já malinká a jíst banán, kyselý pomeranč, mandarinky s peckami byla opravdu exotika!!! :D
MonikaV
desátník
desátník

Příspěvekod Hofis » 28 lis 2023, 12:13

Haha, řešil jsem nedávno podobný problém, ale s mlaďasem, který už je ve čtvrtý třídě a tak se nedal. Přišel domů s tím, jak je ta paní učitelka hloupá, když ani neví, že se u nás dají pěstovat fíky. Prý mu říkala, že to u nás nejde. Tak jí prý pozval k nám na zahradu, ať se přijde podívat na vlastní oči. No, zatím nikdo nepřišel a mladýmu jsem vysvětlil, že paní učitelka není hloupá, jenom o tom prostě neví. Někdy je opravdu zarážející, jaká obrovská spousta lidí stále vůbec netuší, která bije... :D
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )

Předchozí

Zpět na BANÁNOVNÍKY ( Musa,Ensete aj. )