Banánovník

zde můžete probrat vše o pěstování banánovníků

Moderátor: Stanley_51

Re: Banánovník

Příspěvekod Mirek223 » 30 zář 2024, 12:44

Děkuji za info. Ano je to Basjoo. Chtěl jsem ho uklidit hlavně kvůli permanentnímu mokru, ale pokud s tím nebude mít problém, tak ho ještě nechám venku. U domu bohužel už místo nemám, možná bych ho mohl dát na zahradu místo fíkovníku.
Pokud bych ho vysadil do země, tak se na zimu seřízne cca až na ten 20 cm pahýl? A ty odnože také? Na zahradě je těžká půda, hladina spodní vody kopíruje řeku, běžně se pohybuje 2 - 2,5 m při nízkém stavu, a roste zde vše do "hmoty" opravdu šílenou rychlostí.
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Rudolf M » 30 zář 2024, 13:49

Mirek223 píše:Děkuji za info. Ano je to Basjoo. Chtěl jsem ho uklidit hlavně kvůli permanentnímu mokru, ale pokud s tím nebude mít problém, tak ho ještě nechám venku. U domu bohužel už místo nemám, možná bych ho mohl dát na zahradu místo fíkovníku.
Pokud bych ho vysadil do země, tak se na zimu seřízne cca až na ten 20 cm pahýl? A ty odnože také? Na zahradě je těžká půda, hladina spodní vody kopíruje řeku, běžně se pohybuje 2 - 2,5 m při nízkém stavu, a roste zde vše do "hmoty" opravdu šílenou rychlostí.

Já na klausuli "nemám místo" moc nevěřím, zatím všichni kdo tohle říkali tak o tom místu jen nevěděli, nebo nebyli ochotní ho udělat :) . Rostlinám stačí málo, někdy třeba jen odebrat 4 dlaždice u baráku, kde se stejně jen hromadí nesmysly a nový záhon je na světě S6 . Nebo se zuží cesta tam, kde je zbytečně široká, mnohdy jsou vysazené kolem domu velké nesmysly, na které si nedovedem představit sáhnout, tak někdy stačí jen tuhle představu uvolnit (buxusy, cypřišky, tůje, jabloně, jalovce, zakrslé borovice, a další rádoby okrasné keře), někdy jde také udělat kombinace, třeba trvalkový záhon přeskládat tak, aby ty trvalky co snesou stín a probouzejí se až jako poslední, rostli přímo mezi banánovníky. Seskupování rostlin to je moje S14 .
My máme velký dvůr ale až po 15 letech jsem to místo začal teprve vytvářet, do té doby jsem byl přesvědčen, že japonská zahrada nejde udělat v trvalém stínu mezi kůlnami na prostoru 150 x 800 cm, nebo stačilo vzít sbíječku a u každé zdi vykopat do asfaltu metr široký záhon, některé záhony jsou dokonce přímo na asfaltu kde jsou udělané jen díry do země pro vsak vody a pro kořeny :) . A u toho pečlivě vybírat druhy rostlin co to místo ocení a rozměrově se do dané pozice hodí. K čemu nám ten pozemek je, když je z půlky vylitej asfaltem... atd

K zimování, my kmeny seřezávali na cca 60 cm, to bych řekl že je optimum (něco mezi 20 a 60 cm), míň ani víc nemá smysl z různých důvodů, celkem nedávno jsem se tady o tom i rozepisoval. U vyšších rozměrů zimování se jen musí myslet na to, že nad kmenem musí být nezámrzná dávka hmoty (listí, seno, sláma). My dávali kolem skupiny kmenů 8 cm tlustý styrodur, udělala se tím taková nádoba ze 4 desek položených na bok a to se vyplnilo slámo do výšky asi 120 cm, na to se daly ještě zbytky desek polystyrenu a styroduru a přesto plachta. Vršky kmenů tak měly nad sebou 50 cm sena a na tom byly ještě ty desky+plachta. Žádná ze zim, co byly za posledních 10 let, se ke kmenům nedostala, ani jednou to nepromrzlo (severní strana stodoly, permanentní stín od konce září do půlky dubna).
Břeclav, mám celkem prošmejděnou, má obří potenciál pro exotiku na příč všemi kategoriemi, jen bohužel to český zahradničení končí někde mezi jahodama a hortenziema, čest výjimkám S14 .
Rudolf M
generál
generál

Příspěvekod Mirek223 » 30 zář 2024, 15:34

Dvorek máme 9*7,5 m, z toho jedna třetina je skleník a borůvky, dále vydlážděný prostor pro 3m bazének. Vyházel jsem už několik hlav révy (nahrazeny kiwi), fíkovník a je tu i malý kousek zatravněného prostoru. Pokud v létě potavíme bazének, stolek a nějaké židle, tak už tu není téměř k hnutí. Teoreticky by se dal banánovník dát na místo, které se uvolní po tom záhonku, ale to budu moci posoudit až tam nebude. Naopak na zahradě je místa dost, a asi by to bylo i prostorově vhodnější. Obestavět kmen banánovníku polystyrenem taky nějaké místo zabere, a toho je na zahradě dostatek, stejně tak listí a dalšího izolačního materiálu.
Každopádně díky za rady a snad s tím něco do konce roku provedu.
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod MonikaV » 02 říj 2024, 18:56

Takhle jednou u cesty porostou banánovníky i u nás :D ( krůček po krůčku :lol: )
Obrázek
MonikaV
desátník
desátník

Příspěvekod MonikaV » 18 říj 2024, 19:16

Vcerejsi a dnesni vetrisko totalne potrhalo listy! Zahajila jsem zazimovani ( kdybych nemusela tak bych jeste pockala az by zacalo mrznout) a po odseknuti do patricne vysky jsem nasla zacinajici kvetenstvi-- je to skoda, ze se rozhodl kvest, ach jo ,mohl vydrzet na pristi rok!! S21
Obrázek

Obrázek
MonikaV
desátník
desátník

Příspěvekod PavelP » 22 říj 2024, 07:26

MonikaV píše:Vcerejsi a dnesni vetrisko totalne potrhalo listy! Zahajila jsem zazimovani ( kdybych nemusela tak bych jeste pockala az by zacalo mrznout) a po odseknuti do patricne vysky jsem nasla zacinajici kvetenstvi-- je to skoda, ze se rozhodl kvest, ach jo ,mohl vydrzet na pristi rok!! S21

Moniko, to je škoda, že si to naplánoval takhle pozdě :| Co se dá dělat...

Já je mám od větru také potrhané, i když ne tolik. Se zimováním ještě ale počkám, během slunečných dnů je téměř 20st a zase by to rostlo pod krytem.
PavelP
nováček
nováček

Příspěvekod Rudolf M » 24 říj 2024, 22:35

Jo je to škoda, náš kdysi první basjoo, tehdy ještě pojmenovaný jako Irenka :D , tak také vykvetl pár týdnů před první vločkou, ale tenkrát vyšla dobře zima a banány jsem zimoval až během prosince, tak se květ stihl během listopadu a prosince i rozvinou :) .

Mám pocit, že ty banány umí vykvést fakt jen na jaře, nebo na podzim. Aby květ vyrostl uprostřed léta, jsem osobně asi neviděl. Možná náhoda, možná ne a bude to mít na svědomí třeba i délka dne. U mnoha rostlinných druhů se kvetení vynucuje zkráceným dnem.
Rudolf M
generál
generál

Příspěvekod Mirek223 » 25 říj 2024, 08:31

MonikaV píše:

Moc pěkný banánový háječek. S6

Já včera kontroloval jeden odřezek, který jsem dal zkušebně zakořenit do kokosového substrátu, protože už byl celý suchý, ale dole v otvoru kontejnerun se objevil kořínek. Rostlinka vyhnala odněkud zespod kořínky a výhonek. Dal jsem ji zpět do kokosu a dnes již vykukuje nad povrch. Musím nachystat zeminu a přesadit ji do něčeho výživnějšího, v teple jižní verandy se mu snad bude dařit.
Obrázek Obrázek
Mateční rostlinu už asi letos nestihnu vysadit do země, takže by měl jít zimovat k citrusům na sevrní verandu.
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Rudolf M » 27 říj 2024, 22:53

Tak přeci jenom se zadařilo, kousíček cormu se ti tedy oddělit povedlo S14 .

U nás banány dnes takto, je možné, že mají před sebou poslední týden se zelenýma listama, vypadá to na ochlazení, ale zatím tam žádné mrazy ohrožující kmeny nevidím, tak to zimování ještě odložím. Je to trochu risk, střešní díl nemáme hotový, bude se dělat až na místě po ořezání banánů, snad to stihneme až to bude aktuální :) . Basja nakonec daly do 3 metrů, beru to za úspěch na to, že byly letos všechny dost surově překopány. Trčí z nich různá ensetečka, jsou tam 3 druhy. Taky je tam několik druhů Musa, na fotce je myslím yunnnanensis. Mezi tím i mrazuodolná kana, která má listy velké jak banán a plno zázvorů taky dorostlo skoro 2 metry. Dařilo se tam i colocasiím, i přesto že je vše zastíněné jedno přes druhé, tak to nějak funguje :) .
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Rudolf M
generál
generál

Příspěvekod Mirek223 » 27 říj 2024, 23:42

Moc pěkné S6
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod MonikaV » 28 říj 2024, 14:26

Přesně řečené! - moc pěkné S9
MonikaV
desátník
desátník

Příspěvekod PavelP » 29 říj 2024, 20:25

Vůbec to není pěkné.... Protože je to nádherné S9 S6

Hraje to krásně barevně, zajímavé kousky :) ten zázvor je krásný, ještě by mě pak zajímalo, kolik toho bude dole v zemi.

Rudolfe, kdyby ti náhodou něco při zimování překáželo a byl bys ochotný se podělit, prosím, hlásím se :wink:

Svoje teplomilné mladíky jsem už přesunul spolu s ananasy do pracovny a přisvětluji cca 80W LED pásky (díky dalšímu hobby rozšíření FV to prozatím nic nestojí). Musím to ještě vychytat, pepřovníku se celkem razantní změna asi nelíbí a papáju jsem zachránil 5min před smrtí :|
Obrázek

Obrázek
PavelP
nováček
nováček

Předchozí

Zpět na BANÁNOVNÍKY ( Musa,Ensete aj. )