Já na Nero nedám dopustit, od doby co jsem ho cca 15 let zpět objevil, tak ho pomalu pěstuji čím dál víc.
Mimo odolnosti a rannosti má jednu vynikající vlastnost, že dokáže hrozinkovatět, což je signál, že se bude sbírat první červené hrozny.
Moje směska, kterou nazívám chatovka je složena ze cca 100 kg rulandy modré, 50 kg nera a zbytek regent, kodrjanka atd.
Vosy, včely a sršni žerou hrozny už od dozrávání, ale indikátorem hrozinkování jsou zlatohlávci, letos jsem poprvé, ale opakovaně načapal aeruginosu, což je takový smaragdově zlatý klenot, takže totální estetika, představa, že mi naklade vajíčka do substrátu pod aktinidii je skvělá.
I ta kombinace, že Nastěnku si oblíbil otakárek ovocný, kterého si pěstuji na vedlejší třešni a vždy když vidím pruhované housenky, tak tancuji kolem stromu.
Letošní teplo způsobilo, že již po dvou dnech začal kvasný koláč explodovat a když jsem to rukama potápěl a míchal, tak jsem se pěkně nasosal CO2.
Jinak ablolutní rezistenti : Nastěnka, Platovskij, Moldava ( pak mám od Ivana novou odrůdu ze Švýcarska ze 2 000 m, ale ta je zatím v květináči ).
Velmi odolné a vynikající chuti : Ezter, Nero, Chrustik
V letošním teple jsem nechal přezrát Alden, a přesně jak říká Radek dehet, jako kdyby jste si na kopeček zmrzliny dali kapku asfaltu a do toho ta kožovitá slupka.
Tak všem přeji bohatou sklizeň.