Vinná réva ( Vitis )

zde můžete probrat vše o pěstování révy

Moderátor: Stanley_51

Re: Vinná réva ( Vitis )

Příspěvekod LubošM » 03 zář 2024, 21:32

Vynikající článek o odolnosti révy: http://revavinna.cz/rezistentni-odrudy-revy-vinne/
Za sebe bych dodal, že při pěstování révy na daném místě postupně přibývá v okolí množství spór houbových chorob a tím roste infekční tlak. Odrůdy, které léta rostly bez chorob (Krystal, Vostorg idealnyj) v současnosti nemají šanci proti padlí. Proto je žádoucí postupně obměňovat sortiment odrůd podle nabídky nových rezistentů. Pozitivní roli samozřejmě hraje i maximální oslunění, suchá a větrná poloha, kde rostliny rychle osychají. Výhodné je i pěstování pod střechou balkonu u stěny, kde jsou rostliny chráněny před deštěm, rosou a po letošních zkušenostech i před mrazem.
LubošM
nováček
nováček

Příspěvekod Mirek223 » 03 zář 2024, 22:01

LubošM píše:Vynikající článek o odolnosti révy: http://revavinna.cz/rezistentni-odrudy-revy-vinne/

Dle mých zkušeností neexistují chorobám odolné stolní odrůdy, které by se daly normálně konzumovat. Je to samozřejmě i o počasí, o lokalitě, ale hlavně o chemickém ošetření. Minulý měsíc téměř nepršelo, bylo horko a v červnu-červenci 4x ošetřená réva je opět nemocná (nejvíce na nových přírustcích), padlí i plíseň. S chorobami nemají problémy odrůdy typu "bago" nebo "chorvat", rostoucí divoce okolo železničních tratí, ale to se taky nedá moc konzumovat. Sice z toho dokáží chemici udělat burčák, ale to nemusím. Stolní révu pěstuji již více než 20 let a mýma rukama prošlo cca 150 odrůd, z nichž většina byla a je tzv. "rezistentních". Letos jsem dal 4 postřiky, vinaři 2x tolik, a u nich to ještě není konec.
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod LubošM » 04 zář 2024, 21:47

O tom jsem právě psal. Na Břeclavsku se pěstuje víno všude ve velkém množství už spoustu let, takže je tam ohromné množství spór od houbových chorob a obrovský infekční tlak. Na severu Moravy i když je teplý rok a rezistenty se začnou pěstovat na nové odloučené lokalitě, choroby zpočátku nebývají.

Jestliže jsou odolné i na Břeclavsku odrůdy, které obsahují 50% labrusky (Chorvat, Isabela) nebo 50% americké révy Vitis riparia (Baco), budou také odolné NĚKTERÉ odrůdy, které obsahují 30% labrusky. Co se týká chuti tak jsme měli o víkendu ochutnávku stoláků a reakce na 30% labrusky byla od - /podobné má soused, to moc nemusím/ - až po - /to je nejlepší, co jsem jedl/. Himrod má v sobě 30% labrusky a na chuti to nikdo nepozná, zato má křehčí třapinu a sem tam nějaký zralý hrozen upadne. Mám i bezejmennou možná 30% labrusku, která trochu trpí padlím, (cca 10% kuliček), zato je hodně úrodná, tak jí nemnožím a nerozdávám, ale nechávám si jí.

Zdaleka ještě nejsou u révy objeveny všechny geny rezistence. Právě u labrusky tuším zatím nebyl objeven žádný rezistentní gen a přesto je odolná a zejména k problematickému padlí, ještě více než riparia.
LubošM
nováček
nováček

Příspěvekod Lenkalor » 05 zář 2024, 00:30

Podle mých chabých zkušeností, zatím jediná odrůda, která nechytne bez postřiku plíseň ani ve skleníku je Muscat Blue. Schválně, pokud ji někdo máte a máte jinou zkušenost, napište to. Samozřejmě, při provádění dostatečných zelených prací.

Edit: právě do skleníku je vedený jeden tažeň a protože tam vše probíhá rychleji a dřív, nestříkám tam. Jinou révu tam nemám. Ale skleník je děravý, na révu tam i prší, přesto to Muscatu Blue nevadí. My ho milujeme, ale má poměrně citelná semínka a někomu to může vadit. Já vím, že dobře rozkousaná semínka révy jsou až léčivá, takže si říkám : "je to zdravé, je to zdravé...
Lenkalor
desátník
desátník

Příspěvekod Ivos_66 » 06 zář 2024, 17:28

Já na Nero nedám dopustit, od doby co jsem ho cca 15 let zpět objevil, tak ho pomalu pěstuji čím dál víc.
Mimo odolnosti a rannosti má jednu vynikající vlastnost, že dokáže hrozinkovatět, což je signál, že se bude sbírat první červené hrozny.
Moje směska, kterou nazívám chatovka je složena ze cca 100 kg rulandy modré, 50 kg nera a zbytek regent, kodrjanka atd.
Vosy, včely a sršni žerou hrozny už od dozrávání, ale indikátorem hrozinkování jsou zlatohlávci, letos jsem poprvé, ale opakovaně načapal aeruginosu, což je takový smaragdově zlatý klenot, takže totální estetika, představa, že mi naklade vajíčka do substrátu pod aktinidii je skvělá.
I ta kombinace, že Nastěnku si oblíbil otakárek ovocný, kterého si pěstuji na vedlejší třešni a vždy když vidím pruhované housenky, tak tancuji kolem stromu.
Letošní teplo způsobilo, že již po dvou dnech začal kvasný koláč explodovat a když jsem to rukama potápěl a míchal, tak jsem se pěkně nasosal CO2.
Jinak ablolutní rezistenti : Nastěnka, Platovskij, Moldava ( pak mám od Ivana novou odrůdu ze Švýcarska ze 2 000 m, ale ta je zatím v květináči ).
Velmi odolné a vynikající chuti : Ezter, Nero, Chrustik
V letošním teple jsem nechal přezrát Alden, a přesně jak říká Radek dehet, jako kdyby jste si na kopeček zmrzliny dali kapku asfaltu a do toho ta kožovitá slupka.
Tak všem přeji bohatou sklizeň.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Ivos_66
nováček
nováček

Příspěvekod Ivos_66 » 20 zář 2024, 10:49

A ještě abych nezapoměl vynikající univerzální odrůda je Merzling.
Velikostí hroznů odpovídá svému rodiči Muller Thurgau, nemá však rušivou muškátovou příchut, je plodnější a nejeví stopy po houbových chorobách.
Vydrží měsíc ve zralém stavu na keři a nejdou na ni vosy.
Obrázek

Obrázek
Ivos_66
nováček
nováček

Příspěvekod Pedro » 25 zář 2024, 10:25

Letos tedy pro náš vinohrádek byl zvláštní rok. Na jaře nám naštěstí jen částečně zmrzl, což já snad ani za posledních 30 let nepamatuji. Jaro krásné. Pak přišlo to saharské léto. Na hroznech to mělo za následek to, že některé střapce úplně seschly a na velké zbývající části kuličky ztratili šťávu a místo ní je uvnitř jakási tuhá hmota :shock: . To jsem nikdy nezažil. Je to hlavně na odrůdě Neuburg. Má to tak někdo taky? S16 Muller má podobně spíš jen jednotlivé kuličky asi poškozené sluníčkem-tím žárem. Teď po těch deštích se trošku šťávy na Neuburku nalilo a zlepšila se i chuť, ale stejně to je bída. A včely a vosy letos snad pořádají na víno a švestky organizované zájezdy. Příští rok snad bude trošku přívětivější S14
Pedro
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod Ivos_66 » 24 říj 2024, 20:00

Tak poslední letošní pochvala pro Sachtjora.
Díky 3 měsícům sucha a tepla se vyhnul padlí, krásně dozrál do višnovo-povidlových tonů a s některými hrozny 1 kg + , to neberte jako moštovku, to se to pak sbírá, cca 10 kg skončilo ve směsce André/Merlot ( 200 kg ) , tak uvidíme jestli to bude ve víně cítit.
Poslední hrozen jsem nechal viset na věky, protože na něm hoduje sršní královna, která mi na jaře založí kolonii, která mi bude likvidovat hmyzí škůdce.
Tak nějak vypadá penzion na dožití a podle těla sršně si udéláte představu o velikosti bobulí.
P.S. a roste bujněnji než bago, dokáže i 4 m za sezonu.
Obrázek
Ivos_66
nováček
nováček

Předchozí

Zpět na VINNÁ RÉVA ( Vitis )