Zimování citrusů

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Lenkalor » 20 dub 2022, 12:42

Cicitrange Sanford F2 Curafora, koupený z "blbosti" na podzim 2020. Typická chyba začátečníka, který si přečte označení mrazuvzdorný citrus a nenačte si další podrobnosti. V mých podmínkách by ve volné půdě prostě neměl šanci dozrát.
Nakonec skončil ve studeném skleníku, je tam rok. Letos začal rychle růst, brzy pokvete. Na 2 výhony jsem zkusila naroubovat Citrus unshiu ´MIYAGAWA 00, ale ještě nevím, jestli se chytí.
Jenom ten skleník není nafukovací a těch pokusů tu začínám mít moc. :D

Obrázek
Lenkalor
velitel
velitel

Příspěvekod antarian » 27 led 2023, 23:04

Pokud zimuji v chladua relativnim temnu, mel bych k citrusum prihodit na zimu nejake hnojivo ci cokoliv podibneho?

U jedne rostlinky se mi stalo ze zezloutli nejmladsi listy a opadali a u dalsi lehce zezloutly kraje listu.

Dalsi jsou stale zelene (asi 10), tak se ptam abych vedel jestli je neco co mohu delat abych tomu zabranil?
antarian
velitel
velitel

Příspěvekod Radoslav » 28 led 2023, 11:29

Keď rastlina nerastie, je jej hnojivo na nič. A to že nejaký list zožlkne a opadne, žiadny list nie je na veky, raz zožlkne a opadne. Nedostatok hnojiva sa skôr prejavuje rôznou žltou kresbou, res. žltnutie žiliek a pod. Ak zhodila nové listy bude to skôr iný dôvod.
Radoslav
ouško
ouško

Příspěvekod Argout » 28 led 2023, 12:35

Nehnojila bych. Kritické období zimování je cca do března, tehdy má cenu pohnojit, přidat vodu, ale když se hnojí, chce to už světlo.

Žloutnutí a opadávání v zimě je normální - do určité míry. Že žloutnou lístky od krajů, je divné. Že by moc vody? Není to třeba nějaký teplomilnější druh, kterému vadí chlad? Co nějaký parazit? Nebo přece jen chloróza?
Argout
nováček
nováček

Příspěvekod antarian » 04 úno 2023, 01:13

zkusim to pak vyfotit :-D

jinak od zazimovani jsem je nezaleval a uklizel jsem nekdy kolem 20 listopadu. A tak mesic, dva predtim jsem uz nezaleval take, protoze obcas zaprselo, rosa atd. a to stacilo tak nejak na to aby substrat nevyschnul.

no uvidime, zatim kazdopadne zijou a sem tam par listku asi opadne, spis jsem zvedavy na to co udelaji plody, jestli to preziji a budou pokracovat v rustu nebo ne. (prece jen zimuji v chladu a relativnim temnu, tak jsem zvedavy).
antarian
velitel
velitel

Příspěvekod antarian » 04 úno 2023, 11:38

Takhle to ted vypada

Obrázek

Obrázek
antarian
velitel
velitel

Příspěvekod Hofis » 04 bře 2023, 00:27

Tak pár nových informací k zimování mé Okitsu ve volné půdě ve výklenku u zdi s krytem. Když jsem teď kontroloval po delší době minima a maxima, došlo ke změnám u obojího. Nové minimum mám ze dne 07.02.23 v 5,39 h 0,0°C. To byl také ve VDF zatím nejchladnější den od Nového roku s průměrnou teplotou -6,2°C a minimem -11,1°C. A nové maximum je ze dne 01.03.23 ve 12,18 h 9,5°C. Takže kupodivu také relativně mrazivý den, zatím nejmrazivější v březnu s průměrnou teplotou -2,8°C a dosavadním březnovým minimem -8,5°C. Což je relativně zajímavé. Ale bylo celý den jasno a celé dopoledne vlastně od východu slunce na to svítilo. A to byl ještě zimní dvojitý kryt:
Obrázek
Foto: Varnsdorf, 03.03.23

Ta netkanka jako druhá vrstva tam byla jednak proto, že možná i ten jeden až dva stupně udělá a hlavně odstíní právě takovéto jasné ale mrazivé dny v únoru a březnu, aby se to zbytečně neprobudilo předčasně. Ale jelikož se na severu už razantně otočilo počasí a stejně jako Ruda už na žádné velké mrazy nevěřím, tak jsem to odkryl a nechám jarní variantu už pouze s hlavním krytem:
Obrázek
Foto: Varnsdorf, 03.03.23

Takže teď když na to začne svítit, poroste tam už teplota hodně rychle. No uvidíme, jak to tam bude vypadat, až ten kryt začátkem května odmontuju. To bude velké překvapení, co tam na mě vykoukne. S21
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )

Předchozí

Zpět na CITRUSY