Poncirus trifoliata

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Re: Poncirus trifoliata

Příspěvekod Rudolf M » 30 říj 2024, 18:59

Svazenka, no vidíš, stačilo rok počkat S6 (pročítám starší diskuzi).

Já jsem dnes okoštoval náš poncirus, máme jich více, tenhle je na jižním výpeku před barákem, je to ve svahu, plody se tak kutálí z kopce do vsi :D . Chuťově je šťáva i dužina teda naprosto fantastická, máme už jeden plodící poncirus a ten tak dobrý není.
Akorát těch semen, v jednom plodu na mě vyskákalo 25 kusů, objemově je to víc než množství čisté šťávy :lol: .

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Rudolf M
generál
generál

Příspěvekod svazenka » 30 říj 2024, 20:31

No možná k tomu přispěli i hnojení nebo moje výhružky :lol:
Tento plod vážil 67 g a pecek má jak řekl můǰ muž "neúrekom" :D. Šťavy není moc, ale chuť a vůně úžasná.
Obrázek

Obrázek
svazenka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod Mirek223 » 31 říj 2024, 08:39

Kdy tak začínají semenáče plodit? Mám dvě rostliny v kontejnerech, jejich stáří odhaduji na 6-7 let. Už se poohlížím po nějakém místě na přesazení ven.
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod svazenka » 31 říj 2024, 09:57

Ten můj má cca 10 let.
svazenka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod Mirek223 » 31 říj 2024, 10:35

svazenka píše:Ten můj má cca 10 let.

Děkuji za info. A ve volné půdě je jak dlouho?
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod svazenka » 31 říj 2024, 13:17

Já ho sadila před 4 lety, ale Pedro (mám ho od něj) ho měl tuším od výsevu taky volně v zemi. Nebyl v květináči.
Jak vypadají ty vaše?
Obrázek
svazenka
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod Stanley_51 » 31 říj 2024, 22:14

Já ho mám asi 14 let a kvést začal v 8.roce. Foto je také z letošního jara.
Obrázek
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvekod Mirek223 » 01 lis 2024, 07:26

Mám dvě kontejnerované rostliny, jednu u domu a druhou na zahradě. Ta na zahradě nevypadá tvarově nic moc, protože dříve jsem na ni zkoušel roubovat větvičky z plodící trifoliáty, které jsem měl od pana Leisse. Tato rostlina bude o něco starší než ta u domu. Na dvorku u domu mám tuto.
Obrázek
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Rudolf M » 01 lis 2024, 11:56

Hledal jsem v diskuzi, že nám poncir kvetl po 9 letech, s tím, že jsme si je narychlily nejdřív pár let v zemi v zahradním skleníku, odkud se překopaly ven. Rychle to udělalo stromek, ve skleníku se krčily u stropu za pouhé 3 roky. Dnes je pod největší rostlinou sezení, má tedy cca 14 let. A naprosto pravidelně remontuje, letos bylo dokonce víc plodů z letního kvetení :lol: , ty ale nedozrávají samozřejmě, druhé kvetení je někdy v první půlce srpna.
Obrázek

Vedle vysazená satsuma de prague se už taky konečně zvedá, je zajímavé jak je každý list jiný :) . Loňskou zimu přežila bez krytí, bylo -15,6°C a pak ještě vlna holomrazů, tak to vypadá nadějně. Rozhodně nadějněji, než ty různé mrazuodolné druhy citrusů, které to ve výsledku bez krytí nedávají.
Obrázek

Obrázek
Rudolf M
generál
generál

Příspěvekod meyer » 01 lis 2024, 16:33

Rudolf M
To je pěkné zátiší, lavička pro relax s Trifoliátou... :) S6 Mrchojedy - to je ves co tam má chalupu Hutka ne?
meyer
velitel
velitel

Příspěvekod Rudolf M » 01 lis 2024, 21:32

Akorát teď se tam moc sedět nedá, jestli nechci trifoliátou do hlavy :D .

Wikipedie je svým způsobem krásná veřejná drbárna :lol: , třeba že někdo udělal v popisu vesnice z jasanů kaštany a největší senzací je chalupa někoho, kdo tu už přes 20 let nebydlí S14 .
Rudolf M
generál
generál

Příspěvekod Jibro » 02 lis 2024, 08:13

Rudolf M píše: Chuťově je šťáva i dužina teda naprosto fantastická, máme už jeden plodící poncirus a ten tak dobrý není.
Akorát těch semen, v jednom plodu na mě vyskákalo 25 kusů, objemově je to víc než množství čisté šťávy :lol: .

To je poprvé co vidím že by někdo popsal chuť poncirusu jako fantastickou :) Můžeš to rozvést, kyselost, hořkost, množství šťávy, ulpívání lepivých pryskyřic na zubech, je nůž zalepený když rozřízneš plod? Já letos budu testovat mé první plody Poncirusu Plus, který byl považován zatím za nejlepší a také Sladkou, ale zpráv o "dobrých" poncirusech přibývá, nedávno se objevil nejspíš hybrid poncirusu v Maďarsku s dobrou chutí, který přežívá 20 let podobné zimy jako u nás, zajímavé hybridy přežívají dlouhodobě i v Německu, ale i tyto lepší plody mají stále malou lepivost, hodně semen...

Jinak zajímavé info o odolnosti Prahy, měla tvá rostlina nějaké poškození, shodila listy? Na fotkách listů je dobře vidět další potvrzení, že jde o chiméru, tj originální výhon "Prahy" vyrostl z místa srůstu roubu mandariny unshiu a trifoliátové podnože, zde je ilustrace listů z ruského článku o pokusech s těmito jak je nazývají "vegetativními hybridy" , které mají stejný specifický tvar jako Praha.
Obrázek
Jibro
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod meyer » 02 lis 2024, 18:10

nojo, :lol: , Hutka alias Bříza zelená je pryč - snad se tolik nestalo a Poncirům to je srdečně jedno, v každém případě to děláš dobře.
Zdar. S6
Naposledy upravil meyer dne 04 lis 2024, 09:54, celkově upraveno 1
meyer
velitel
velitel

Příspěvekod Rudolf M » 02 lis 2024, 19:01

Jibro píše:To je poprvé co vidím že by někdo popsal chuť poncirusu jako fantastickou :) Můžeš to rozvést, kyselost, hořkost, množství šťávy, ulpívání lepivých pryskyřic na zubech, je nůž zalepený když rozřízneš plod? Já letos budu testovat mé první plody Poncirusu Plus, který byl považován zatím za nejlepší a také Sladkou, ale zpráv o "dobrých" poncirusech přibývá, nedávno se objevil nejspíš hybrid poncirusu v Maďarsku s dobrou chutí, který přežívá 20 let podobné zimy jako u nás, zajímavé hybridy přežívají dlouhodobě i v Německu, ale i tyto lepší plody mají stále malou lepivost, hodně semen...

Jinak zajímavé info o odolnosti Prahy, měla tvá rostlina nějaké poškození, shodila listy? Na fotkách listů je dobře vidět další potvrzení, že jde o chiméru, tj originální výhon "Prahy" vyrostl z místa srůstu roubu mandariny unshiu a trifoliátové podnože, zde je ilustrace listů z ruského článku o pokusech s těmito jak je nazývají "vegetativními hybridy" , které mají stejný specifický tvar jako Praha.

Ono pokud je někomu 14 let vštěpováno, že se to nedá jíst, že je to lepivý, hořký, ani do čaje nepoužitelný, tak cokoli co tohle není, je pro mě známka velkého úspěchu :D . Udělal jsem si test, plod sebraný ze země a 3 dny odleželý doma, aby byla rozvinutá plná zralost plodu. Tohle jsem poctivě vymačkal z jednoho plodu v ruce, v nějakým šroubovým vymačkávači na citron by asi bylo šťávy ještě o 1/3 více.
Obrázek
Takže je to opravdu velmi malé množství šťávy. Chuťově ale nemám prostě žádnou vítku, kyselost velmi přijatelná, dokonce žádná svíravá jako u citronu, dalo by se říct že je tam i náznak sladkosti. Hořkost jsem nepociťoval, maximálně lehký koncový ocásek do 5%- a to upozorňuju že detekuju sebemenší náznak hořkosti, nepozřu nic hořké, ani grep, pro mě je hořkost nechutná chuť po které netoužím. Po konzumaci šťávy v puse nezůstávala pryskyřice ani žádné lepivé dodatky, dokonce ani ve sklenici. Ale takový jalovcový dodatek tam cítit je, což působí dost exoticky a chtěně. Pokud se člověk nedotkne řezu kůry, tak prsty nelepí a na keramickým noži jsem po rozkrojení neobjevil také žádné známky pryskyřice.
Již jsem pár poncirů ochutnal a nedá se to s ničím srovnat. Měli jsme plody, kdy po jejich opatrné konzumaci bylo nádobí na vyhození a z huby dolu to nešlo ani solvinou :) . Myslím, že si zítra dám další, šťáva na mě působila jako luxusní dezertík z michelinského podniku, kopnout do sebe frťana ponciru a vyrazit na cestu :) .

Se shazováním listů na praze si nejsem úplně jist, vím že loni na jaře při výsadbě listy neměla, to ale byla poloviční. A loňskou zimu si vůbec nedokážu vybavit jak na tom byla, každopádně letos ještě ani nežloutne, zatímco ponciry jsou již z půlky holé.
Rudolf M
generál
generál

Příspěvekod Jibro » 02 lis 2024, 21:16

Díky za podrobnosti, vypadá to slibně, i když úplně vyloučit lepivost jde jen zakousnutím se do dužiny, to množství šťávy není na poncirus špatné, z některých jde vymáčknout jen pár kapek nebo nic. Nejvíc lepivosti je údajně kolem semen a ve středu plodu, také je dobré nechat šťávu pár hodin odležet v otevřené sklenici, pryskyřice se usadí na dně a některé další látky se "odpaří" takže má pak šťáva ještě lepší chuť a je z ní po naředění dobrá limonáda.
Jibro

PředchozíDalší

Zpět na CITRUSY