Stanley_51 píše:Dostal jsem ho jako malou rostlinu asi před 8 nebo 9 lety od Romana Špačka ( Ramon ). Byla to nedomrlá rostlina a vypadala jako týden po smrti. Teď je z toho 2,5 metru vysoký bujný keř. Ale prapůvod neznám.
Díky Stanley za info, nevadí původ zas tak důležitý není, spíš mě zajímá z jakých všemožných zemí se k nám trifoliáty dostaly, dost lidí je asi vozilo z Chorvatska, hodně se také šířily semena z botanických zahrad, někde jsem četl o trifoliátě z Korei, teď mám ještě na cestě plody z potomka původní trifoliáty pana Urbana, který ji přivezl odněkud z Kavkazu, sám mám Dragona ze Španělska, rychle kvetoucí z USA, Zdenek myslím dovezl pojmenované oficiální americké odrůdy, takže máme celkem širokou základnu

.
Pedro píše:Velikost plodů se i na jednom keři hodně liší. U mě se to pohybuje kolem 5cm. Najdou se ale i větší, jako tento co má 6cm.
Díky za info, vypadá to že těch 6 cm je asi hranice, i když pokud by se trifoliáta začala pěstovat jako ovocný strom s prosvětlenou korunou a dobrou výživou, závlahou, možná by to šlo o kousek posunout.
Dnes jsem díky Václavovi dostal plody z Hodonínské trifoliáty a to je taky pěkný macek, i když do 6cm mu 2 mm chybí, musím tak poděkovat Václavovi, Milošovi a Karlovi, díky jejich ochotě se mi podařilo konečně shromáždit zatím známé jedlejší klony a budu mít možnost přímého porovnání a vše je připraveno na gurmánský zážitek
Bohužel ještě jedny plody přijdou až v pondělí takže degustaci asi zatím odložím abych mohl srovnat v jeden čas všechny.

Alespoň ve velikosti a tvaru jsou jasně viditelné rozdíly, Hodonín váží 85,9 g to už by šlo

, Dragon od Václava je perfektně kulatý jako pinpongový míček a má nejhladší kůru,váží 32g, Sladká z plzeňska má evidentně geneticky nejmenší plody, bohužel ji ovlivňuje i nedostatek srážek, je bez závlahy, takže v plodu toho moc ke snězení není a váží pouze necelých 11g. Vykazuje i některé znaky tetraploidu, takže si myslím, že má pravděpodobně zvýšený počet chromozomů.
Pro další šlechtění je tak zajímavá, ale pokud se v lepších podmínkách nepodaří zvýšit alespoň trochu velikost plodu, moc praktické využití asi mít nebude, pro zajímavost váha 7 jejích plodů je 67,2g, což je stále méně než 1 plod "Hodonína".

ZdenekCernoch píše:. Dostal jsem včera plody Ponciru od Roberta Gordona a jeden sem koštnul. V autě mám šílenou vuni plodu ponciru ty silice jsou fakt festovní. Ale k tomu koštu - poměrně mál semen a hodně dužiny. Žadná pryskyřice už ted je pár plodu zhnilých. Obsah té lepivé hnusoby temeř nulový a semena lezou z plodu jen po jeho zmačknutí a prasknutí slupky.
tohle se dá normálně jíst a to jsem těch ponciru už koštnul celou řadu a tento je první jedlý

Velikost plodu abnormální

Ach jo já tady otravuju lidi po celý republice a Zdenek si jen tak mimochodem dostane k takové bombě, kdo je sakra Robert Gordon

Jinak Zdenku pokud budeš mít možnost změřit plod, případně zvážit, když tak dej vědět, tohle vypadá hodně zajímavě, i když abnormální velikost asi nemyslíš tohle