Pár obrázků unshiovek pro citrusáře na porovnání. Vše je více méně z kvetení kolem půlky června (júna). Vše vytaženo ze zimoviště na jaře a pak už pouze letněno, bez urychlování.
Ichimaru je v konzumní zralosti už od začátku listopadu. Na víkend by mohlo trochu přimrznout, takže je raději dnes sklidím a uskladním ještě na chvilku v chladu před finální degustací. Plody jsou velmi velké, mají v průměru kolem 7 cm. Vlastní rostlinu ponechám dále na stanovišti až do prvních větších mrazů.
Foto: Praha-Motol, 16.11.23
Okitsu začíná chytat barvu, raději teď na víkend uklidím na zimoviště pro případ, že by teploty klesly trochu více pod nulu, což by mohlo poškodit plody. Plody o něco menší než Ichimaru, ale pořád slušných asi 5,5 cm v průměru, spíše kulovitého tvaru.
Foto: Praha-Motol, 16.11.23
Oiwa naroubovaná na kalamondinu letos nakvetla celkem asi 10 květy, ale většinu mladých plůdků letos shodila a vyvinul se pouze jeden plod o velikosti asi 4,5 cm. Minulý rok jsem nechal 2 plody, byly ale o dost menší. No, uvidíme, jak to bude příští rok. Letos je také evidentní, že jde o pozdnější odrůdu, zatím ani náznak nějakého žloutnutí, i když už plod na některých místech začíná chytat světle zelenou barvu. Také pro jistotu dnes již uklidím před víkendem na zimoviště, hlavně i kvůli kupě nezralých kalamondinů, které teploty pod nulou hůře snášejí. Uvidíme, kdy a jestli vůbec mi letos ten plod dozraje, popřípadě zda se jej podaří udržet v nějaké solidní kvalitě do jara.
Foto: Praha-Motol, 16.11.23