J.K. píše:Pises tu uz roky o svojom pestovani annon. Nebol si si za tu dobu schopny vsimnut, ze su to opadave rastliny, ktore na jar vacsinu listov vymenia? Aky zmysel ma take pestovanie, ked si nedokazes zistit zakladne potreby tvojich rastlin. Nehovorim len o annonach, ale o vsetkom - napr. najnovsie arguty.
Mno pestuji toho tolik ruzneho, ze si ne vse, co si o rostlinach prectu, zapamatuju.A v domacich podminkach bez skleniku , aktualne s moznosti prenosu rostlin ven se ne vse da aplikovat.
Taky zasadni rozdil pestovani je v tom prostredi, nemuzu aplikovat navod napr ze Sri Lanky apod na CR a tim nemluvim o teplotnim rozdilu v zime nebo vzhusne vlhkosti.
Ad ta cherimoya, jasne, driv mi opadala a treba i komplet cela, ale ted uz neopadava( pokud nepocitam postupnou vymenu listu za nove).Nevim jak je to na Sri Lance, ale kdyz tam v oblasti ostrova je i v noci trvale kolem 25°C a svetlo (ne tma jako u nas) celorocne, tak neni jediny duvod , aby komplet opadala.Ale je fakt, ze jsem tam byl jen cca na mesic a treba i tam z me neznameho duvodu opada.Je to poprve co cherymoyu davam takto brzy ven a samozrejme jsem se krome predpovedi pocasi na 14 dni take davno predtim precetl a loni na podzim overil, ze muze dat 0°C nebo teploty blizke 0°C.Taky jsem asi u jedne zkusil jen tak pro test, ze zimu venku skutecne neda.Semena jsou diky prodeji cherimoyi aspon ke konci roku dostupna, takze proc neexperimentovat.Horsi je to s murricatou a squamosou, ty me az na jednu pres zimu opadaly a az na 2 male murricaty se uz neprobraly a chiply.
Ad arguty (a zkusim i kolomiktu) , tam zacinam, proste nevim.Zkusim to.Jsou jen 2 moznosti.Budto budu mit za par let mraky plodu

nebo ziskam zkusenost jak to nejde a zkusim to priste jinak.Edison taky nevymyslel zarovku na prvni dobrou

@ "Aky zmysel ma take pestovanie, ked si nedokazes zistit zakladne potreby tvojich rastlin "
Nevim, pro Tebe to mozna smysl nema, ale me to pestovani proste bavi, cini stastnym a rad experimentuju, opakovane zkousim a i chybami a omyly se ucim novym vecem a hlavne chci zkusit neco, co by vetsina lidi predem vzdala (treba kvuli jejich nebo lokalnim podminkam pro pestovani) nebo je to vubec nenapadlo zkouset.Jasne, muzu zustat u jahod, orechu, cervivych a rychle se kazicich tresni a malych tvrdsich jablek, ktere pred lety nekdo zasadil na pozemku pred barakem, ale proc. Co kdyz ....