Stránka 12 z 16

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 04 srp 2020, 17:57
od Radim K
To je třeba podstatná informace, že jste měli (předpokládám leden 2017) -22°C, protože to byl právě zkouškový měsíc a vyplynulo, kde teplota hodně klesá, když na to přijde. I u nás tehdy byla druhá nejnižší teplota od zimy 2005 (-17,7°C), ale byly lokality, zejména na Moravě, kde bylo i pod -25°C, známá u Jevíčka měla -29,7°C.
Je jedno, že máš tři zimy do -10, když pak přijde noc s -22, tu kytku nezajímá, že to je jednou za uherák, prostě bez ochrany zmrzne :D .

Jakékoliv subtropické rostliny nedoporučuji mít v květináči při teplotě pod -5°C, i když díky Stanleyho testování se zdá, že snesou kořeny olivy mnohem větší mráz. Opakuji, že zimování ve tmě v chladu (pod 7°C) je v pohodě i u olivy, nemusí se tak zimovat jen opadavé, zimujeme tak i citrusy, palmy a další stovky rostlin.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 04 srp 2020, 19:36
od Martin1986
Ano, leden 2017. I letos 1.4. Bylo -8st. Jsme sice na jihu Moravy, ale v noci kdyz se vyjasni to u nas padne treba i o 3st. nize nez v okolnich vesnicich. Takze pujde do kvetinace a v zime stridave garaz, venek. Ono v lednu kdyz je treba 10denni bezmrazove obdobi je skoda podle me olivovnik nedat chvili na slunce. A nebo jsou to spise soky a neprospeje to ?

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 04 srp 2020, 22:25
od Radim K
Ono v zimě není Jižní Morava nejteplejší oblastí, když se podíváš třeba na průměr teplot v lednu, tak Brno Tuřany má dlouholetý normál kolem -2°C, Praha necelý -1°C, Plzeň-Mikulka 0°C atd. I Cheb má vyšší lednový normál, než většina stanic na jižní Moravě. Pokud máš nižší teploty, než v okolí, pak jde o mrazovou kotlinu, což je trošku průser pro subtropy. Je lepší být ve vyšší výšce na kopečku nebo ve svahu, než v nížině v kotlince, vím o čem mluvím :D .
Takže při pěstování v nádobě, můžeš určitě kombinovat zimoviště s venkovní expozicí s ohledem na teploty. Přes zimu je rostlina stejně v dormanci, žádné šoky jí nehrozí, pokud nepůjde vyloženě z -10°C do +10°C. Prostě pokud bude venku do, řekněme -7°C, může být v klidu venku.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 07 srp 2020, 19:52
od Martin1986
Tak jsem to zkusil. Dnes v Bauhausu tento kousek za 749kc, pisou tam do -7. Je to Europeana
Obrázek

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 07 srp 2020, 20:47
od mirka
Letos mi olivy nekvetou tak snad narok, :(

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 27 zář 2020, 14:33
od Martin1986
Ahoj, dnes ráno bylo +3, tak jsem nechal olivovnik venku a takhle zvadl. Myslel jsem že dovnitř ho dám až někdy v listopadu kdy to padne na -4 a níž. Mám ho tedy schovávat už teď kdyz při jasne noci je kolem 3st?

Obrázek

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 27 zář 2020, 15:17
od pavell
To určitě ještě neschovávej, takhle reaguje na náhlé silnější ochlazení více rostlin, třeba i fíkovníky nebo granátovníky. Dřevo musí ještě vyzrát, má se ještě oteplit, na schovávání je dost času.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 05 lis 2020, 18:26
od Martin1986
Tak dnes rano bude prvni mraz, cca -2st. Resim zda olivovnik schovat.Protoze pres den je jeste hezky slunecno s 10st. Jinak olivy letos dozraly, viz. Foto.
Obrázek

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 05 lis 2020, 18:47
od Radim K
Jednoznačně neschovávat. Dny budou teplé (pokud se rozpustí inverzní oblačnost) a během 5 dnů se ještě oteplí i v noci. Olivovník schováváme jen když mají být celodenní mrazy nebo minima dost pod -5°C.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 06 lis 2020, 21:47
od Martin1986
Radim K píše:Jednoznačně neschovávat. Dny budou teplé (pokud se rozpustí inverzní oblačnost) a během 5 dnů se ještě oteplí i v noci. Olivovník schováváme jen když mají být celodenní mrazy nebo minima dost pod -5°C.


Ahoj, celou noc bylo -1°C a mrznoucí mlha, ale dobře to dopadlo, olivovník byl ráno pokrytý jinovatkou, přes den však sluníčko a +13°C. Olivovník to zvládal bez sebemenšího problému. Mám trochu strach, protože je to jeho první sezona... Ted to vypadá, že minimálně do poloviny listopadu bude venku.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 22 led 2021, 19:44
od PavelP
Na podzím jsem sklidil cca 20ks oliv a zkusil trochu experimentovat :D několik jsem jich dal do malé skleničky, zalil slanou vodou a nechal kvasit. Po cca 2 týdnech začaly kvasit, ztrácet barvu (byly zralé, černé) a nálev se zakalil. Dnes jsem ochutnal a.... voní jako kupované, konzistenci mají jako kupované, prvotní chut jako kupované a pak BUM :( hořké jako blázen!

Nevíte kde je chyba, nebo jak na to? Nechystám se na tom založit živnost, ale prostě to chci dokázat :lol:

Obrázek

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 22 led 2021, 22:27
od Stanley_51
PavelP píše: Po cca 2 týdnech začaly kvasit,

V tom je ten zakopaný pes, ta doba je velmi krátká. V Turecku nakládají olivy v zimě do slaného nálevu a leží v sudech až do jara. Tady máš jednoduchý návod.

Jak naložit olivy do slaného nálevu
Postup: Čerstvé olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozlomte nebo jemně nařízněte, ale snažte se nepoškodit pecku. Vložte do skleněné nádoby nádoby (nechte nahoře 3 cm místa) a zalijte nálevem připraveným ze 3 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté uložte na chladné a temné místo.
Po týdnu olivy sceďte, vraťte do sklenice a zalijte novým nálevem připraveným z 1,5 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté opět dejte uzavřené na chladné a temné místo. Za dva měsíce by měli dosáhnout olivy požadované chuti, pokud se vám nezdají ještě správně uležené můžete je scedit a opět do nového nálevu naložit.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 22 led 2021, 22:55
od PavelP
Stanley_51 píše:V tom je ten zakopaný pes, ta doba je velmi krátká. V Turecku nakládají olivy v zimě do slaného nálevu a leží v sudech až do jara. Tady máš jednoduchý návod.

Jak naložit olivy do slaného nálevu
Postup: Čerstvé olivy přeberte a odstraňte poškozené plody, poté je omyjte a rozlomte nebo jemně nařízněte, ale snažte se nepoškodit pecku. Vložte do skleněné nádoby nádoby (nechte nahoře 3 cm místa) a zalijte nálevem připraveným ze 3 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté uložte na chladné a temné místo.
Po týdnu olivy sceďte, vraťte do sklenice a zalijte novým nálevem připraveným z 1,5 šálku nakládací soli a 3 litrů vody. Poté opět dejte uzavřené na chladné a temné místo. Za dva měsíce by měli dosáhnout olivy požadované chuti, pokud se vám nezdají ještě správně uležené můžete je scedit a opět do nového nálevu naložit.


Nakládal jsem na podzim, než jsem stěhoval olivovník z venku do garáže. Takže kvašení probíhalo cca 3 měsíce. Ale nálev jsem neměnil.

Díky za rady, za rok snad zkusím :) olivovník je výrazně ostříhal a asi nebude letos žádná úroda...

P.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 02 bře 2021, 22:32
od meyer
Stanley
je možné povzbudit třeba Kristalonem Olivu ke kvetení?
Mám ji druhým rokem,přišla z Kruhu plná květů a loni vůbec nic, jen se rozvinula do šíře. Jestli jí něco neschází nebo až si zvykne na místo, světlo a vodu...
Díky ... S20

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 03 bře 2021, 09:17
od Stanley_51
meyer píše:Stanley je možné povzbudit třeba Kristalonem Olivu ke kvetení?

Tak v tomhle ti zrovna neporadím, jelikž olivy nehnojím. V domovině rostou olivy na těch nejchudších, kamenitých lokalitách, takže hnojiva asi moc nedostanou. Já je jednou za čas přesadím do čerstvé kompostovky s drceným pískovcem, toť vše. Ale myslím si, že Kristalon květ a plod by ničemu neuškodil.