Stránka 4 z 16

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 13 zář 2011, 22:10
od Lemon
Alena píše:Ale nečekej, že ti všechno vyklíčí. U Bambusaria mám úspěšnost tak 50:50, některé druhy vyklíčily stoprocentně, některé vůbec, semena jsou asi kdovíjak stará; z Koexfloru to bylo lepší.


No hlavně aby vylezlo alespoň něco :) Kdyby mělo vyklíčit vše,tak bych z toho byl asi nešťastný,co toho je...
Zrovna u toho olivovníku váhám,zda narušit - napilovat obal semene,jak se uvádí.Opravdu je to třeba,nebo se to týká jiných druhů ? Předem díky za radu.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 14 zář 2011, 17:59
od Alena
S peckami oliv zkušenost nemám, ale tady http://www.marigreen.cz/oknodozahrady/o ... .php?od=82 radí napilovat (3. příspěvek shora). Já mám jeden olivovník koupený před několika lety na tržišti a s tím si vystačím :) Pán mi tehdy tvrdil, že to všechno vypěstoval z řízků.
Loni jsem tu v jednom zahradním centru viděla asi dvoumetrový, s kmenem tlustým tak kolem 3/4 m, asi za 60 000. No krásnej byl, to jo, ale co s tím tady, že jo...

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 14 zář 2011, 22:50
od Lemon
Tak že část semen napiluji,část ne a uvidím,jestli alespoň něco vzejde,jinak i mne stačí ten roubovaný fešák.Rád bych viděl jak poroste semenáč.Když nic nevzejde zkusím malý řízkovanec v Kruhu.
Pro někoho kdo neví co s prachama,to může být za 60 000 dobrá koupě,pokud tomu fandí.U p.Matějky ve Vykáni,jsem viděl také pěkné olivovníky ke 2 metrům - asi za 15 stovek..

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011, 17:43
od laradek
Nějaké foto z mé letošní první sklizně oliv, kdy jsem byl na výpomoc známému Řekovi.
Obrázek
Obrázek
I takovéto olivovníky staré okolo 1000 let tam byly.
Obrázek
Obrázek

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011, 20:28
od Kolmen
laradek píše:I takovéto olivovníky staré okolo 1000 let tam byly.


Krásný strom, zmenšený v nějakém poměru by to byla úžasná bonsai.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011, 21:34
od laradek
Na bonsai by byl zajímavý i tady ten prý 900 let starý platan.
Obrázek

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011, 21:49
od Pítrs
Jak chutnají ty černé přezrálé olivy. Podobně jako ty zavařené ve skle ?

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011, 21:57
od laradek
Právě jsem se tam dozvěděl a přesvědčil se o tom na vlastní chuť, že syrové olivy jsou nejedlé. Obsahují nějakou látku, která je šíleně hořká. Takže se musejí zpracovat, aby se odbourala.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011, 22:08
od Pepe
A nezohnal si recept na upravu cerstvych oliv ?

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 20 pro 2011, 23:19
od Stanley_51
Stačí olivy nechat fermentovat. Obsahují hodně tříslovin a fermentací se třísloviny odbourají. Nakládají se do soli, případně do kyselého nálevu s citrony,záleží na tom, kdo má jaké rád. Pokud se trhají nezralé, jsou z nich zelené, po dozrání zčernají.
Olivy se sklízejí před dozráním, a to povětšinou ručně, aby se zamezilo jejich znehodnocení. Málokdo ale ví, že čerstvé olivy jsou kvůli své hořkosti zcela nepoživatelné. Po sklizni tak začíná cesta poměrně složitých úprav, než se dostanou olivy na náš stůl. Nejčastěji se na několik dní olivy namáčí do roztoku hydroxidu sodného. Poté je třeba několik dní olivy máchat ve vodě, aby se louh vyplavil. Poté je třeba nechat olivy ještě půl roku až rok kvasit. Velice zralé, černé plody jsou někdy nasolovány přímo.
V třídění oliv panuje částečný chaos. Olivy je totiž možné třídit podle místa původu, ale také podle odrůdy stromu, stupně uzrání nebo způsobu úpravy. Existují stovky odrůd oliv, pro konzumaci je ale určena jen asi desítka z nich. Ne zcela zralé olivy jsou zelené, postupně se mění přes červenou, fialovou až k černé barvě. Zelené olivy jsou tvrdé a mají málo oleje. Někdy zelené olivy zoxidují při zpracování na černo – nemusí se vždy jednat o hodně zralé plody. Nejznámějším typem jsou kalamata – buclaté řecké olivy. Oblíbená je ale také odrůda mazanillo ze Španělska nebo drobné olivy nicoise z Provence.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 22 pro 2011, 07:07
od triodyn
Ty staré stromy,to je prostě paráda.Kor dneska ,kdy se kácí všecko,co má jenom trochu silnější kmen.Blbá doba.

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 26 pro 2011, 22:34
od Lemon
Tak na stromku mi dozrálo několik oliv a vypadalo to úžasně.I přes varování jsem ochutnal a opravdu jsou nepoživatelné,šel jsem to zajíst kupovanými černými olivami.Ty nemají chybu

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 27 pro 2011, 09:44
od Pepe
Zaujimalo by ma co mate olivovniky, ze ci mate len jeden ale viacej roznych kusov ? Lebo moj od kedy som ho previezol do zahrady ma sice kvety ale plod nehodil ziadny, preto sa domnievam, ze u nas na sidlisku je plno "divych" olivovnikov ci je mozne, ze by sa opelil od nich...
(tri sezony mal zopar plodov a po prevoze nemal uz druhy rok ziadny)

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 27 pro 2011, 14:03
od Ramon
Pepe píše: preto sa domnievam, ze u nas na sidlisku je plno "divych" olivovnikov ci je mozne, ze by sa opelil od nich...


Myslíš Elaeagnus angustifolia? Obrázek

Re: Olea europeana

PříspěvekNapsal: 27 pro 2011, 14:18
od Stanley_51
No tomu se sice říká ruská oliva, ale s olivovníkem nemá nic společného. Ten patří mezi olivovníkovité, kdežto Elaeagnus mezi hlošinovité. Český název je také hlošina. A velice pochybuji, že by hlošina opýlila olivovník.