muchovník

zde můžete probrat vše o pěstování muchovníku

Moderátor: Stanley_51

Re: muchovník

Příspěvekod Radek » 24 zář 2024, 20:04

Veverka, Kasta: Díky za odpověď. Až budu na zahradě, tak ty svoje chudinky nafotím. Na muchovníku mi vyhovuje, že plodí před borůvkami, takže toho není najednou moc. Zajímavé bylo, že jeden Martin od Neneho mi plodil dokonce dvakrát, při jeho výšce asi 50cm. První "sklizeň" byla 10 plodů, druhá 2. Bylo jich málo, ale byly chutné. Říká se, že když rostlina někdy zakvete, tak to je už jen ze zoufalství, aby zůstaly po ní aspoň semínka. Doufám jen, že to nebyl ten důvod. Zatím jsem tady nečetl, že by muchovník kvetl dvakrát.
Radek
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod Hofis » 25 zář 2024, 08:36

Mě už se to stalo, a dokonce na velké statné rostlině, ale také jen pár plodů. Takže žádný strach, muchovník je extra držák, u mě snáší úplně všechno. Extrémní sucho, mrazy, cokoliv. Nedokážu si moc představit, co by se muselo stát, aby to muchovník nepřežil. :wink:
Hofis
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod moonvil » 25 zář 2024, 12:40

Rostlina jako taková přežije opravdu všechno. Pokud chcípne, tak to byla snad jedině nějaká vadná sazenice nebo fatální pěstitelská chyba.
Ale ovoce pokaždé být nemusí. Letos jsem třeba neochutnal ani bobulku. Ani vlastně nevím co se stalo, prostě tam nebyly.
moonvil
administrátor
administrátor

Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Příspěvekod kasta » 25 zář 2024, 16:10

moonvil: nemohlo to pomrznout? ja mel jen par plodu na jinak spolehlive plodicim Martinovi na spodni casti zahrady, kde se to chova nejvic jako mrazova kotlina. Thiessen na druhe chranene zahrade byl normalne obaleny.
A nejvetsi zahada opet Princ William: kvetl naplno, byl chraneny komplet kralicim pletivem i seshora a stejne mel jen par kulicek. Vedle rostouci Northline mel plodu jako obvykle... je to zahada, letos ten PW neresim, ale jestli to tak bude i pristi rok, asi ho nahradim...
kasta

Bydliště: zahrady: Berounsko, 260-275 m.n.m, USDA7a a Plzeňsko-sever, 430 m.n.m, USDA7a

Příspěvekod moonvil » 25 zář 2024, 17:15

kasta píše:moonvil: nemohlo to pomrznout?

Počítám, že to částečně zmrzlo, zbytek květů a plůdků poničil květopas a různí podobní nosatí neřádi. To, co přežilo, sezobali ptáci ještě za zelena.
moonvil
administrátor
administrátor

Bydliště: Řícmanice, 275mnm - mrazová kotlina Moravského krasu

Příspěvekod Radek » 25 zář 2024, 19:24

Manželka měla obavy, aby jí tři muchovníky, přesazené nad její skalkumu, tak aby jí příliš nezastínily. A oni, jako by to tušili si dali letos pohov. Ani jsem manželce neříkal, že mohou být až 4m vysoké i více. Měl jsem za to, že je zkrotím řezem. Nic jsem však stříhat nemusel. Na jaře maximálně přistřihnu suché konečky.

Nejmenší Martin 2x plodící
Obrázek
Martin
Obrázek
Northline
Obrázek

Dva Muchovníky Lamarckii, nejsou nad skalkou a přece jen trochu měli přírustky.

Obrázek
Radek
pokročilý
pokročilý

Příspěvekod MikeDundee » 10 říj 2024, 20:59

Máte někdo muchovník Ballerina ? Je chuťově podobný ostatním lamarckům (např. Vicky), nebo je v něčem lepší ? Když člověk vidí ty ceny, kolik za něj chtějí, tak si říká, že to musí být něco extra :D
MikeDundee
nováček
nováček

Bydliště: Olomoucko 290m - JZ suchý svah na předělu Hané a Jeseníků

Předchozí

Zpět na MUCHOVNÍKY ( Amelanchier )