tomel

zde můžete probrat vše o pěstování tomelů

Moderátor: Stanley_51

Re: tomel

Příspěvekod J.K. » 02 pro 2022, 16:19

Obchodnici "zo zapadu" si z nas robia dobry den. 100 gramove Rojo Brillante vydavat za prvu triedu, ked bezne plody mavaju cez 300g. Aspon ta cena tomu zodpovedala...
J.K.
oficír
oficír
 
Příspěvky: 521
Registrován: 15 říj 2014, 08:07
Bydliště: Žilina, 420m n.m.

Re: tomel

Příspěvekod Hanka Ř. » 03 pro 2022, 22:47

Jak dlouho lze skladovat plody tomelu? Tedy předpokládám, že to záleží na druhu a odrůdě. Tedy možná spíš u jaké chuťově dobré odrůdy se dají skladovat dlouho? Děkuji za radu
Hanka Ř.
škvrně
škvrně
 
Příspěvky: 40
Registrován: 02 lis 2020, 11:47

Re: tomel

Příspěvekod antarian » 04 pro 2022, 16:02

Ahoj, dotaz na to co delat s plody? Jeste stsle nejsou mekke na strome a dotaz zni...

Mam je tam nechat nebo je mam sebrat a nekam ulozit a mebo je postupne otrhavat a davat k jablkum? Je to nikita gift...

Ale teda plody jsou nejaky hodne veliky a myslel jsem ze nikita ma male... tak nevim.

Jinak mrazy tu uz byli... ale takove rekneme no mozna minus 4 nebo neco podobneho ... a ani ne moc dliuho
antarian
velitel
velitel
 
Příspěvky: 797
Registrován: 02 zář 2018, 14:53
Bydliště: Kamhajek (kolinsko) 282m n.m.

Re: tomel

Příspěvekod antarian » 04 pro 2022, 16:19

Tak jsem to otestoval

Obrázek

Trpkost necitim takze dobre, plody jsou tedy furt tvrde ale rozpraskane :-))) ale je fakt ze nejsou tvrde jako beton, daji se ostrou lzickou vykrajovat, ale neni to rizhodne nic na styl pawpaw ci mekkeho kaki

Teda horkost... az na posledni kousek kde jsem omylem kousnul do slupky :-) ale to pocitat nebudu :-)

Jinak tyhle plody jsou zhruba stredni, jsou tam i vetsi (odhaduji na 200g), ale zariven i mensi ktery budou mit jen kolem 100 g hadam
antarian
velitel
velitel
 
Příspěvky: 797
Registrován: 02 zář 2018, 14:53
Bydliště: Kamhajek (kolinsko) 282m n.m.

Re: tomel

Příspěvekod ivan » 13 pro 2022, 20:08

[quote="milos 51"]Komu se urodilo letos větší množství , doporučuji pár plodů vysušit . Jenom na zkoušku , jenom pokusně :D
Na YouTube je plno návodů jak na to .
Dried kaki (loňské) Semena ,pecky jsou po vysušení nahrazeny vlašskými ořechy .
....../quote]
Miloš, prosím Ťa akej chuti sú tie "tmavé" vysušené plody?...tento rok skúsim plody Nikitskej vysušiť "prirodzene"- v pivnici- keďže sa už začínajú takto sušiť samé- hrozno sa nám tam suší perfektne- tak to bude pokus aj s kaki (tie čo sme sušili pokrájané- sú super- uvidím, čo urobia celé plody...)
Obrázek
ivan
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1726
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 14 pro 2022, 10:53

Ivan : Chuť tmavých plodů je dobrá ,tmavá barva je asi způsobená dlouhým sušením nebo následným uložením v ledničce ( černé plody jsou loňské) a nebo taky odrůdou . To přesně nevím . Letos jsem opět dostal od kamaráda perfektně vysušený plod Nikity a po týdnu v ledničce ztmavnul . To je ten rozříznutý plod . Odrůda Nikita je teda na sušení vhodná . Jinak se domnívám , že vysušení plodů kaki je asi nejlepším zhodnocením tohoto u nás nového ovoce .
Kaki ( i kiwi ) se sklízí po úplném vybarvení plodů co nejpozději ,ale ještě před mrazem . Stejně jako zimní odrůdy jablek a hrušek .U těch se taky nečeká až mrazem zesládnou a změknou . Zimní jablka a hrušky a i víno se ukládají k dozrání na slámu (slámové víno ), na seno a do obilí . Sušení celých plodů kaki japonským nebo čínským způsobem je docela pracné a musí se dodržet určité postupy .
1. Už při sběru plodů ustříhnout plod i s větvičkou tak ,aby na stopce vzniklo "T" , za které se plod uváže .
2. Z ještě pevného ,nepřezrálého plodu se oloupe slupka (škrabkou na brambory) , kaki se uváže na provázek a následně se ve vařící vodě
vysterilizuje 5-10 vteřin . Ivan ,neoloupaný plod se asi nevysuší . Nevím - nezkoušel jsem .
3. Plody se zavěsí se na provázek na teplé a vzdušné místo . Průvan - ventilátor . V této fázi jsou plody velice citlivé na plíseň . Pokud se objeví ,je nejlepší celý plod opláchnout , umýt alkoholem , ponořit do hrnku s alkoholem .
4. Plody se musí občas promačkat aby vznikla uvnitř ta správná marmeládová konzistence .
5. Vysušené plody se jednotlivě balí do potravinové folie a ukládají v zip sáčku do ledničky . Mám loňské a jsou ještě jedlé :D
Pokud mají plody kaki dostatek cukru ,tak ten se při sušení může vykrystalizovat v podobě bílého povlaku -prášku na plodech . Bohužel ten velice připomíná plíseň a může někoho odrazovat od konzumace . :D
HankaŘ : Kamarádovi ve Zlatých Moravcích vydržely plody kaki až do ledna a února následujícího roku . Ale záleží na odrůdě a místu uskladnění , musíš vyzkoušet .
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1841
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod Jožka » 14 pro 2022, 14:52

Obrázek
Kaki v zimě..
Jožka
desátník
desátník
 
Příspěvky: 1157
Registrován: 17 lis 2016, 10:58
Bydliště: Strážnice 177m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod ivan » 20 pro 2022, 16:10

Ak má niekto:
1. prebytky kaki
2. veľa voľného času...tak môže skúsiť recepty napr. z Kaukazu :P :
(...zimy sú tam asi mierne- na záhrade majú aj Trachycarpusy...)
https://www.youtube.com/watch?v=7P1BLjyRvwQ
https://www.youtube.com/watch?v=sZG2JF9TdS4
https://www.youtube.com/watch?v=W3nxAc6rRPo
ivan
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1726
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod mrkhlk » 19 led 2023, 00:34

Dobrý deň, chcel by som zohnať vrúble veľkoplodých Hurmikaki (D.K) (napr. CHIOCCOLATINO, IZU, HANA FUYU a pod.) viete mi prosím poradiť na koho sa v skupine obrátiť ? Koho môžem požiadať o vrúble ? vďaka, Marek
mrkhlk
škvrně
škvrně
 
Příspěvky: 3
Registrován: 10 led 2023, 22:24

Re: tomel

Příspěvekod Stanley_51 » 19 led 2023, 10:30

mrkhlk píše:Dobrý deň, Marek

Ahoj Marku, vítám tě na kiwifóru. E5
Stanley_51
Uživatelský avatar
Stanley_51
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 9176
Registrován: 12 kvě 2007, 10:02
Bydliště: Tachov 520 m.n.m. USDA 6b

Re: tomel

Příspěvekod kaaja-el » 24 led 2023, 09:36

Někde jsem četl, že mají lidi problémy s Tomely, že pouštějí oddenky pod zemí a mají pak pláňata já nevím kolik metrů od mateční rostliny. Tady jsem však o tomto nic nenašel. Máte s tím někdo zkušenost? Až je budu dávat do země, abych věděl zda dát nějakou zábranu nebo ne.
Uživatelský avatar
kaaja-el
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 178
Registrován: 23 dub 2022, 10:00
Bydliště: Nýřanská černouhelná pánev, 350mnm.

Re: tomel

Příspěvekod nene » 24 led 2023, 10:06

Nám se rozlezla viržinka po zahradě po vykácení původního stromu. Sice jsme vykopali pahýl, ale jen tak, aby to nepřekáželo sekačce. Nejdál byly rostliny asi tak do dvaceti metrů, největší houští bylo v okruhu dvou metrů kolem původního kmene. Vytrvalou asi pětiletou likvidací jsme dosáhli částečného vítězství - už to roste převážně jen u sousedů :? . V místech, kde nejezdí sekačkou - kořen asi podlezl betonový základ plotu. Není problém to zlikvidovat, ale tím, jak je to vzrůstné, tak je to schopné během čtrnácti dnů udělat i metr do výšky a pak to vypadá, že je to všude. Zdravé plodící stromy nám neodnožují.
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4145
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod milas » 24 led 2023, 14:36

To isté mi robí viržínka ...4 metre napravo a 3 metre naľavo od nej som po jednom nechal a zavrúbľoval...takže mám na viržínke 3 stromy :lol: :lol: v lete výhonky motykou vyseknem a potom na jar...trošku otrava...
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2581
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: tomel

Příspěvekod Radoslav » 26 led 2023, 09:16

milos 51 píše:Ivan :
1. Už při sběru plodů ustříhnout plod i s větvičkou tak ,aby na stopce vzniklo "T" , za které se plod uváže .
2. Z ještě pevného ,nepřezrálého plodu se oloupe slupka (škrabkou na brambory) , kaki se uváže na provázek a následně se ve vařící vodě
vysterilizuje 5-10 vteřin . Ivan ,neoloupaný plod se asi nevysuší . Nevím - nezkoušel jsem .
3. Plody se zavěsí se na provázek na teplé a vzdušné místo . Průvan - ventilátor . V této fázi jsou plody velice citlivé na plíseň . Pokud se objeví ,je nejlepší celý plod opláchnout , umýt alkoholem , ponořit do hrnku s alkoholem .
4. Plody se musí občas promačkat aby vznikla uvnitř ta správná marmeládová konzistence .
5. Vysušené plody se jednotlivě balí do potravinové folie a ukládají v zip sáčku do ledničky . Mám loňské a jsou ještě jedlé :D
Pokud mají plody kaki dostatek cukru ,tak ten se při sušení může vykrystalizovat v podobě bílého povlaku -prášku na plodech . ]

Na jednom videu z továrne na výrobu sušených kaki Japonec hovoril, že to mačkanie je nutné pre vytvorenie toho bieleho cukrového povlaku a že pomáha aj odstráneniu trpkosti. Na ďalšom zas korejka škrabkala plody takou metličkou zo špicatých špajdlí a tiež na podporu cukrového povlaku, ktorý si Japonci aj korejci na plodoch najviac cenia.
Radoslav
ouško
ouško
 
Příspěvky: 55
Registrován: 20 kvě 2021, 17:00

Re: tomel

Příspěvekod Franz » 15 úno 2023, 23:08

Mám na Vás prosbu chci si vysadit do skleníku odrůdu ze skupiny PCNA a potřebuji doporučení která má dobré růstové vlastnosti a je chuťově dobrá. S20
Franz
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 408
Registrován: 28 čer 2012, 07:25
Bydliště: Hranice 240 m.n.m

PředchozíDalší

Zpět na TOMEL ( Diospyros )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník