tomel

zde můžete probrat vše o pěstování tomelů

Moderátor: Stanley_51

Re: tomel

Příspěvekod nene » 12 čer 2024, 08:08

Přeroubovaná NB02 "na pařez".
Sofijevka a dva rouby Cangzhou od Miloše. Ještě jednou moc a moc děkujeme za nečekaný, ale moc milý dárek.

Obrázek
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod MartinS » 25 čer 2024, 16:00

Takze Sosnovska od Milosa v Gore Goverle krasne ide. :D
Obrázek

Zo zhruba 10 vrublov sa iba 1 nechytil, co je fantasticke! A su tam kvetne puky. Viem, mal by som ich otrhat. :)
Milos, obrovska vdaka!
MartinS
desátník
desátník

Příspěvekod Milan » 25 čer 2024, 20:47

nene píše:Přeroubovaná NB02 "na pařez".
Sofijevka a dva rouby Cangzhou od Miloše. Ještě jednou moc a moc děkujeme za nečekaný, ale moc milý dárek.

Obrázek

Jakým stylem jsi to na ten pařez narouboval? Mám k dispozici podobný pařez po jarních mrazech. Jednou jsem podobnou sestavu zkusil za kůru, narostlo to metr, ale když přišel vítr tak začaly vadnout listy, asi to popraskalo v miste spoje.
Milan
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod milos 51 » 26 čer 2024, 08:39

Pokud se roub chytne ,tak má k dispozici všechny kořeny bývalého stromu a jede jak drak . A nutně se musí uvázat . V místě roubování je to velice citlivé na vylomení ještě druhý rok . Než se ty pletiva dokonale propojí .
Sosnovská je velice raná ,běžně uzrává např. v Tachově :D , ale Dar Sofievky je ještě o týden až deset dní skorejší a její plody jsou větší . A v listopadu ,kdy hrozí mrazy ,se každý den počítá ,každý den je dobrý . Stando , tu bys měl vyzkoušet !!
Čučupaka roubovaná na pařez
Obrázek
MartinS : Tak mladá rostlina ještě neudrží plod a určitě ho pustí . Je proto zbytečné ji tím vysilovat . A rouby musíš uvázat nebo se vylomí .
Naposledy upravil milos 51 dne 26 čer 2024, 11:49, celkově upraveno 1
milos 51
admirál
admirál

Příspěvekod Stanley_51 » 26 čer 2024, 09:18

milos 51 píše: Sosnovská je velice raná ,běžně uzrává např. v Tachově :D , ale Dar Sofievky je ještě o týden až deset dní skorejší Stando , tu bys měl vyzkoušet !!

Miloši, zkoušet mohu pouze to, co se ke mně dostane. Tady na západě je to exotika, ne jako v Břeclavi, takže přístup k novému materiálu je omezen. Spoléhám pouze na dobročinnost vás, co jste blíže zdrojům. Rouby, co jsem měl od tebe, bohužel, dostaly ránu při dubnových mrazech a už to nerozdýchaly.
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvekod nene » 26 čer 2024, 14:49

Milan píše: Milan » 25 čer 2024, 19:47

nene píše:
Přeroubovaná NB02 "na pařez".

Jakým stylem jsi to na ten pařez narouboval? Mám k dispozici podobný pařez po jarních mrazech. Jednou jsem podobnou sestavu zkusil za kůru, narostlo to metr, ale když přišel vítr tak začaly vadnout listy, asi to popraskalo v miste spoje.

Tenhle pařez byl už docela silný, průměr přes 10 cm, tak jsem vyjímečně rouboval za kůru. Dal jsem tam celkem 8 roubů, šlo to krásně a všechny rouby jedou.
V minulosti jsem několikrát rouboval na slabší pařezy (průměr cca 3 cm) a to jsem rouboval plátkováním, protože se mi nedařilo dobře odloupnout tenkou kůru (možná jsem netrefil správný termín). Dával jsem vždy dva rouby proti sobě. Problémy se srůstem nebyly. Tyto stromy mají už přes tři metry a jsou v plné plodnosti.
Vyvázání k opoře ze začátku růstu roubů je určitě vhodné.
nene

Příspěvekod Milan » 26 čer 2024, 21:21

Tak jo, díky za rady, zkusím to znovu za kůru, na forkerta to má moc starou a tlustou kůru myslím .
Milan
mírně pokročilý
mírně pokročilý

Příspěvekod MartinS » 01 črc 2024, 13:31

Milos, dam na tvoju radu a povyvazujem to. A dalsia dobra sprava je, ze aj z vrublov cangzhou sa uz tlaci nieco zelene. Este nemam vyhrate, je to male, ale je to aspon na dobrej ceste.
MartinS
desátník
desátník

Příspěvekod MartinS » 01 črc 2024, 21:53

Este pridavam fotodokumentaciu. Vrublovane 9.6.
Obrázek

Obrázek
MartinS
desátník
desátník

Příspěvekod Jikoll » 26 zář 2024, 22:30

Obrázek

Obrázek

Na uvedených fotkách jsou stromy tomelu z ostrova Thassos, který patří řecku. Plody jsou velikostí pravých khaki. Fotil jsem pro tvar koruny, moje tomely na moravě rostou jako vřeteno, výška v současné době 3-4 m a to asi není dobré. Spíš budu muset zapěstovat tvar koruny jako u broskve, tj na kotlovitou korunu. Můžete někdo napsat jaký tvar koruny máte?
Jikoll
škvrně
škvrně

Příspěvekod Jikoll » 26 zář 2024, 22:35

Z přeleželých semen mi letos vyrostly nové sazenice podnoží tomelu. Jde o virginku a možná lotus. Mám jich cca 7 a uz nechci další stromky. Velikost podnoží od 30 do 75 cm. Pokud máte zájem a můžete se cca koncem října zastavit, rád Vám je dám. Tel 728915947. Kousek od Olomouce.
Jikoll
škvrně
škvrně

Příspěvekod Vitalii » 12 říj 2024, 16:17

Sosnivska - Výborná chuť, rané zrání, samosprašné
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ochutnávka odrůd, 2023

Obrázek
Obrázek
Vitalii
škvrně
škvrně

Příspěvekod milos 51 » 12 říj 2024, 16:30

Vitalii: Dnešní sběr Sosnovskaja . Stromek vysazený volně v zahrádce . Plody už přezrávají . Tato odrůda je jednoznačně nové a dokonce subtropické ovoce vhodné pro naše klimatické pásmo .
Obrázek
milos 51
admirál
admirál

Příspěvekod Vitalii » 12 říj 2024, 16:47

milos 51 píše:Vitalii: Dnešní sběr Sosnovskaja . Stromek vysazený volně v zahrádce . Plody už přezrávají . Tato odrůda je jednoznačně nové a dokonce subtropické ovoce vhodné pro naše klimatické pásmo .
Obrázek

milos 51 . Ano, jedná se o velmi dobrou mrazuvzdornou odrůdu. Sosnivska roste tam, kde jiné teplomilné odrůdy tomelu nerostou.
Vitalii
škvrně
škvrně

Příspěvekod nene » 12 říj 2024, 17:49

U nás (na jihu) Sosnovská v podstatě sklizená, některé stromky už jsou prázdné, na některých ještě dozrává druhé kvetení.
Sofijevka - dozrál první plod do stavu,kdy stálo za to ho utrhnout (naše první ochutnávka, nevydrželi jsme zvědavostí) a nechat tři dny dojít s jablky.
Chuťově, konzistenčně, velikostí na jedničku. Asi nejlepší tomel, který teď máme na zahradě. Budeme ho rozmazlovat. Akorát teda s tou raností to není žádná sláva, no ale ještě se to dá. Nikita je na tom hůř (letos ještě pořád zelený) a taky zatím vždycky dozrál.
nene

PředchozíDalší

Zpět na TOMEL ( Diospyros )