tomel

zde můžete probrat vše o pěstování tomelů

Moderátor: Stanley_51

Re: tomel

Příspěvekod nene » 20 led 2019, 19:40

Nebo klasicky sušička a plátky nebo z přezrálých "kůže" (závidíme každému, kdo má přebytky na sušení :D )
https://aktin.cz/natu-kaki-susene?gclid ... BwE#120456
nene
desátník
desátník
 
Příspěvky: 1065
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod ivan » 28 led 2019, 15:38

milos 51 píše:Sušení tomelů
https://www.youtube.com/watch?v=Fn6ZG8nOIJ4
K sušení se používají zralé , pevné ,oloupané ale trpké (astringent) tomely. S Nikitou by to mělo jít taky ,jenom výsledek by byl menší :D

Ja len nechápem, prečo nemajú "vinné mušky"...toto by sa u nás takto voľne sušiť nedalo
ivan
velitel
velitel
 
Příspěvky: 785
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod ivan » 28 led 2019, 15:44

nene píše:Nebo klasicky sušička a plátky nebo z přezrálých "kůže" (závidíme každému, kdo má přebytky na sušení :D )
https://aktin.cz/natu-kaki-susene?gclid ... BwE#120456

Dostal som od známeho sušené tomely - vlani mal 150 kg úrodu tomelov + sušené jojuby ( vpravo)- sušil na profesionálnej sušičke...my iba klasika- jablká, figy, hrozno, moruše ( vľavo)...:
Obrázek
Miloš51- s rýchlym dozrievaním to "funguje" ...nemáš aj "receptúru"- ako by tomely vydržali dlhšie skladovanie?- moje viac ako cca 2,5 mesiaca nevydržia, už sa začínajú scvrkávať...
ivan
velitel
velitel
 
Příspěvky: 785
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 29 led 2019, 13:51

Ivan ,žádnou recepturu nemám .Já všechno kaki rozdám ,než to stačí změknout. Myslím si ,že ani žádná metoda na uchování v čerstvém stavu není . Proto se kaki suší a jinak zpracovává. Od profesora např. vím , že se vyrábí i víno a podle jeho slov ,není špatné. Je možné taky prohnat trubkami a zkapalnit :D Od Marka mám zase informaci ,že zkoušeli i kaki džem .
milos 51
velitel
velitel
 
Příspěvky: 862
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: tomel

Příspěvekod misoo83 » 06 úno 2019, 12:39

Video how to eat astringent variety of persimmon :D.
Video jak jíst adstringentní odrůdy tomel.

https://www.youtube.com/watch?v=K-UaA9FWpY8
Uživatelský avatar
misoo83
ouško
ouško
 
Příspěvky: 54
Registrován: 28 dub 2016, 16:44
Bydliště: Serbia (Pancevo)

Re: tomel

Příspěvekod Otas » 06 úno 2019, 17:15

Predloni jsem mel ve skleniku asi 45 Sharonu. Chut po dozrani jen mirne natrpkla (takovy ocasek), ale zrejme jich bylo moc, stromek to uplne neuzivil a chut prumerna. Loni jsem jich mel jen 15, pekne velke. Nechaval jsem je na stromku az do uplneho zmeknuti. Trpkost temer neznatelna, chut vyborna.
Uživatelský avatar
Otas
škvrně
škvrně
 
Příspěvky: 33
Registrován: 13 pro 2014, 00:18
Bydliště: Brno-Líšeň (Mariánské údolí) 270m. n m.

Předchozí

Zpět na TOMEL ( Diospyros )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník