tomel

zde můžete probrat vše o pěstování tomelů

Moderátor: Stanley_51

Re: tomel

Příspěvekod milas » 03 pro 2020, 12:38

To já som kedysi kúpil od Bulhara..

Yes,the name of the "Troyan" variety comes from the Troyan city.
There we found a seedling~40 years old.It has large,nice fruit.
There are 1-2 seeds in a fruit.

The interesting is that Troyan city is situated in Nort Bulgaria
where the temperatures often falls under -20degC.
Nuž akurát neprežil zimu 2017....škoda....Mal všetky druhy kvetov....skúšať slovenského Rumuna nemienim... :lol: Ukrajinci to istia.... S9
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2582
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: tomel

Příspěvekod Stanley_51 » 03 pro 2020, 16:33

nene píše:https://www.facebook.com/pg/Grădina-Fermecată-209894716183030/posts/

Google našel tenhle odkaz i s fotkou...chce to zkopírovat celé a vložit.

8. Diospyros Kaki Mirno nebo Kaki Kaki Mirno. (USDA otužilost: 6b - 8, mezi - 6,7 ° C a -24,8 ° C) (PCNA).
Jedná se o další poměrně málo známou odrůdu tomelů, kterou poměrně nedávno získal v roce 2008 český profesor Mirno Slobanovič z Univ. Carol. Odrůda s velkým ovocem (180 - 220 gr) s dobrou chutí a příjemnou vůní, kterou lze konzumovat i před úplným dozráním. Je naroubováno na Virginii a má mírný růst a maximální výška stromu nepřesahuje 4–5 m. Snadno se o něj stará, miluje slunce a po několika letech lze ze stromu sklízet 60–70 kg ovoce. Výjimečná nová evropská odrůda, vytvořená s financováním EU, která bude s největší pravděpodobností za několik let vyvinuta, výlučně Carol University, pod ochranou ES. V kouzelné zahradě začaly plody Mirno tomelu dozrávat koncem listopadu po Rosseyance.
Stanley_51
Uživatelský avatar
Stanley_51
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 9203
Registrován: 12 kvě 2007, 10:02
Bydliště: Tachov 520 m.n.m. USDA 6b

Re: tomel

Příspěvekod paloo » 03 pro 2020, 20:18

Vyjadrenie od Mira:I think it's a mistake with the name. now I noticed too we apologize for the confusion.
8. Diospyros Kaki Mirno sau Kaki Kaki Mirno. ( USDA hardiness : 6b – 8, între – 6,7C și -24,8C ) ( PCNA ).
Este o altă varietate de kaki, destul de puțin cunoscută, obținută destul de recent, de profesorul ceh Miroslav Slobanovich, de la Univ. Carol. Un soi cu fructe mari (180 – 220 gr) cu un gust bun și o aromă plăcută, care pot fi consumate, chiar și înainte de coacerea deplină. Se altoiește pe virginiana și are o creștere moderată, iar înălțimea maximă a copacului nu depășește 4-5 m. Se îngrijește ușor, iubește soarele iar după câțiva ani, de pe un copac se pot cule 60-70 kg fructe. Un soi nou european de excepție, creat prin finanțare UE, care e foarte probabil, ca peste câțiva ani, să fie dezvoltat, exclusiv de Universitatea Carol, sub protecția CE . În Grădina Fermecată fructele de kaki Mirno încep să se coacă, spre sfârșit de noiembrie, după Rosseyanka.

beautiful holidays and
Merry Christmas
Samozrejme aj v tom sú hovadiny. Toho profesora ani Google nenašiel. Hybridné kaki zo skupiny PCNA podľa mňa zatiaľ neexistuje, mrazuvzdornosti neverím. Popis sa dosť podobá na Chinebuli z Limbachu.
Len neviem, prečo sa práve Pavel s týmto zaoberá, keď José už provokuje s novinkami aj z Číny.

Miro.
Naposledy upravil paloo dne 03 pro 2020, 21:56, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7344
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: tomel

Příspěvekod airbusy » 03 pro 2020, 20:41

A co je nakoniec to kaki Mirno? :-)
airbusy
člen
člen
 
Příspěvky: 437
Registrován: 02 čer 2019, 15:56
Bydliště: Partizánske, 220 m. n. m.

Re: tomel

Příspěvekod nene » 03 pro 2020, 21:57

Sušení tomelu v celku v troubě. Těch 170° budou Fahrenheiti..Je to odtud:
https://heghineh.com/dried-persimmons/

To dry in the oven:

Peel the fruit

Sterilize in hot water 3-5 seconds

Place on a cooling rack and allow to dry out on open air for 2 days

Hi lace in the 170° oven for many hours

Once in awhile check and see if the skin is dry, massage the fruit and continue drying

Turn Off the oven every 3-4 hours

Let it cool down for 2-3 hours and turn on and restart drying again until ready

You can dip the dried fruit in flour-cornstarch mix to prevent sticking to each other (optional)

½ cup flour + 1 tsp cornstarch

Good luck!
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4201
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod milas » 03 pro 2020, 22:14

airbusy píše:A co je nakoniec to kaki Mirno? :-)


Áno rumunský profesor inžinier Z Nitry... :lol:
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2582
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: tomel

Příspěvekod milas » 03 pro 2020, 22:23

Toľko dává aj moja sušička ovocia....akurát nemám takú postavu :lol:
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2582
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: tomel

Příspěvekod misoo83 » 04 pro 2020, 22:06

My three persimmon trees about four years old :P .
Moje tři kaki stromy staré asi čtyři roky.

https://www.youtube.com/watch?v=pCCccJhzFDc
Uživatelský avatar
misoo83
ouško
ouško
 
Příspěvky: 67
Registrován: 28 dub 2016, 16:44
Bydliště: Serbia (Pancevo)

Re: tomel

Příspěvekod Hofis » 04 pro 2020, 22:44

Really very nice fruits have you, Misoo! S6
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3788
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: tomel

Příspěvekod milas » 05 pro 2020, 09:56

Tak som to skúsil vyváľať vo vanilkovom cukre....

Obrázek
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2582
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: tomel

Příspěvekod nene » 05 pro 2020, 15:48

Třeba se bude hodit (je tam pěkně vidět, jak by to sušení mělo dopadnout vevnitř).
https://www.youtube.com/watch?v=E0KudVD-0Ig
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4201
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod airbusy » 05 pro 2020, 16:35

milas píše:Tak som to skúsil vyváľať vo vanilkovom cukre....

Obrázek


Ten cukor sa na plodoch roztopi a bude sa ti to lepit k situ... Radsej daj ten vanilkovy cukor az po vysuseni, v skladovacej nadobe... :-)
airbusy
člen
člen
 
Příspěvky: 437
Registrován: 02 čer 2019, 15:56
Bydliště: Partizánske, 220 m. n. m.

Re: tomel

Příspěvekod nene » 05 pro 2020, 17:28

½ šálku mouky + 1 lžička kukuřičného škrobu
nene
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 4201
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

Re: tomel

Příspěvekod milas » 06 pro 2020, 12:40

[/quote]

Ten cukor sa na plodoch roztopi a bude sa ti to lepit k situ... Radsej daj ten vanilkovy cukor az po vysuseni, v skladovacej nadobe... :-)[/quote]

Zabudol som napísať,že vyváľať a zožrať :lol: Áno máš pravdu....
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2582
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: tomel

Příspěvekod milos 51 » 06 pro 2020, 13:46

Obrázek

Obrázek
Vanilkový cukr jsem přidával do kaki kůže . Tu jsem dělal z přezrálých plodů .( sušeno v sušičce Bielmeier stupeň 2 ) a nebo se vanilkový cukr může přidat do vařící vody ve které se sterilizují ( asi 5 vteřin ) oloupané plody před sušením . Sušit kaki v tuto dobu venku je nesmysl . První část sušení jsem dělal v otevřené troubě asi 70° . 3-4 hodiny .Velké plody se do sušičky nevlezou . Plody na povrchu oschly a utvořila se tuhá kožená krusta . V další části sušení by se mělo zpomalit ,aby se sušení protáhlo na těch 14 dní . Rychlým sušením by kaki ztvrdlo . Nevím, jak dlouho doporučují sušit dámy z videa . A taky bych rád věděl ,k čemu je možné použít sušené slupky . K sušení jsem letos použil odrůdu Amankaki (PVNA sladké po opylení)
milos 51
admirál
admirál
 
Příspěvky: 1863
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

PředchozíDalší

Zpět na TOMEL ( Diospyros )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků