Ve Tvém klimatu je fakt výhoda, že moc nemusíš řešit odrůdu. Máš zimy podobné, jako my, ale léta mnohem delší. Takže i odrůdy, které na drtivé většině Česka nemají (při celoročním pěstování venku) žádný význam, jako třeba Tipo, Jiro, Hana Fuyu, Sharon, atd, u Tebe význam mají. Takže bych se ve Tvé lokalitě zaměřil spíše na to, jestli máš rád chuť čistého kaki, nebo jestli máš raději chuť viržinky. Pokud máš rád chuť virginiany, tak bych sáhl i po kříženci, kde se ta chuť více či méně prolíná a nejsou tak fádní, jako je pro někoho čisté kaki. Pak bych se asi zaměřil na to, jestli chceš mít odrůdu astringentní i bez úplné zralosti, nebo jestli chceš mít plody modré až černé (Kuro Kaki, Chiocolatino, Huk Kam) a nebo jestli chceš, aby plody zrály v srpnu, září,.... listopadu, prosinci...