od jardos » 11 pro 2018, 21:31
Ahoj. Dovolte aby som sa podelil s tohtorocnou skusenostou ohladne dozrievania kaki. Mam odrodu Dunaj, ktora dozrieva hodne pozde a ktora proste za normalnych okolnosti ma tu trpku zvieravu chut. Oberal som ich pred mesiacom a niektore plody boli oranzove viac, niektore menej. Samozrejme som zacal pracovat s tymi viac oranzovymi. No a skusal som, co urobit, aby boli co najchutnejsie a stratili trpkost. A zitil som nasledovne:
Tie, ktore sa zamrazili a rozmrazili v mraznicke, boli uplne na figu...zla kasovita mdla konzistencia.
Tie, ktore som dal do sacku s jablkami, mi zacali vsetky hnilickaviet z vnutra. Boli bez trpkosti, sladucke, ale kanzistencia a chut neboli moc lakave.
No a potom som vyskusal tretiu metodu. Zobral som tak po 2-3 kaki, oplachol ich v domacej palenke a este mokre ich vlozil do sacku, zaviazal a nechal bud vonku alebo dal do chladnicky. A to Vam je porada. Plody su neskutocne sladke, krasnej pevnej, az jemne chrunkajucej, ale rozplyvajuces sa konzistencie, bez naznaku trpkosti a chut je uchvatna. Inak, ako takto to uz ani nebudem skusat. A staci ich v tom alkohole umyt raz.
A tie plody, ktore po obrati nechal len tak v sklepe alebo dnuka dozriet, tak je vsetko ok, len su nepozivatelne ohladne trpkosti.
Tolko moje skusenosti s Dunajom. Ozaj som netusil, ze to moze byt az take lahodne. Je to bomba.