Stránka 138 z 226

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 18 lis 2018, 17:55
od milos 51
Obrázek
Amankaki- japonská odrůda. Pokud není opylena zůstane trpká ,barva dužniny je světlá a neutvoří semena .Trpkost jsem úplně odstranil v alkoholovém pytlíku za 6 dní. Nahoře.
Dole . Pokud je odrůda Amankaki opylena (v tomto případě opylovala odrůda Kavkaz) ,dužnina ztmavne , utvoří se semena a plod je sladký

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 18 lis 2018, 19:52
od amy80
Miloši prosímtě, platí to i pro jiné odrůdy že opylením ztratí trpkost?

Já měla loni první plod na Gora Goverla, uvnitř ok ale slupka příšerně trpká... Letos má rostlina plodů 5, všechny jsou jak med... rozdíl je propastný... ale nevšimla jsem si že by mi kvetl ještě jiný tomel.

Může to být tím že rostlina je větší, nebo jsem si jen nevšimla nějakého květu na další rostlině?

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 18 lis 2018, 20:17
od milos 51
Ne neplatí . Jsou odrůdy se sladkou dužninou např. Orest , potom s trpkou , kam patří většina starých odrůd a potom ty přechodné ,které jsou sladké až po opylení jako např .Amankaki. No a mě velice zajímá ,jestli by se dala ta trpkost odstranit např. u Nikity ,která je dobrá jenom po úplném vyzrání. Jenomže tu marmeládovou rozbředlou hmotu každý nemusí a někomu chutná více právě ta tvrdá chrumkavá dužnina.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 18 lis 2018, 20:47
od milos 51
Rozdělení japonských tomelů do 4 skupin podle vlivu opylení .
1. PCNA (Pollination Constant Non Astringent) -odrůdy se sladkou chutí dužniny , obsahují semena a v dužnině jsou zřetelné tmavé tečky.
2. PVNA (Pollination Variant Non Astringent) - sladká chuť se projevuje pouze po opylení , partenokarpické plody jsou jedlé až po změknutí
dužniny.
3. PCA (Pollination Constant Astringent ) - odrůdy se svíravou chutí v době zralosti ,jedlé až po změknutí plodů.
4. PVA ( Pollination Variant Astringent ) - odrůdy , které mají po opylení dužninu sladkou jenom v bezprostřední blízkosti semen , kde se rovněž
vyskytují tmavé tečky. Počet semen je variabilní. ( Giordani ,2001)

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 18 lis 2018, 20:49
od amy80
Aha, díky.

Takže Goverla asi spadá do stejné skupiny jako Nikita.

Plody byly sladké jakmile změkly, nebyly ale vysloveně rozbředlé.

A je někde seznam které odrůdy patří do které z těch 4 skupin?

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 18 lis 2018, 22:21
od J.K.
milos 51 píše:... No a mě velice zajímá ,jestli by se dala ta trpkost odstranit např. u Nikity ,která je dobrá jenom po úplném vyzrání....

Ja myslim ze urcite ano. Niekto tu uz u nej popisoval svoju metodu ulozenim v atmosfere CO2(?). Ja mozem potvrdit, ze alkohol uz po tyzdni odstranil trpkost u Rojo Brillante. Takze vdaka Milos, ze si sa podelil s tymto jednoduchym riesenim!

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 19 lis 2018, 21:17
od jarek01
Včera nakousl syn jeden plod odrůdy Rosseyanka x Sayjo ( velikost asi 4-5 cm ) a ten byl tvrdý a velice trpký. Dal jsem ho na zkoušku do mražáku.
Dnes jsem ho po 24 hod. vytáhl z mražáku a nechal rozmrznout. Plod změkl, chuť byla sladká a jen s malým nádechem trpkosti.
Proto jsem dnes dal do mražáku další plody a vytáhnu je za dva dny a uvidíme.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 25 lis 2018, 17:24
od ivan
milos 51 píše:Ne neplatí . Jsou odrůdy se sladkou dužninou např. Orest , potom s trpkou , kam patří většina starých odrůd a potom ty přechodné ,které jsou sladké až po opylení jako např .Amankaki. No a mě velice zajímá ,jestli by se dala ta trpkost odstranit např. u Nikity ,která je dobrá jenom po úplném vyzrání. Jenomže tu marmeládovou rozbředlou hmotu každý nemusí a někomu chutná více právě ta tvrdá chrumkavá dužnina.

Miloši- dík za radu, nechal som tiež pár plodov v sáčku potreté pálenkou - na Pakistan to funguje ( o 7 dní bol tvrdý a jedlý bez náznaku trpkosti) ale Nikite tých 7 dní bolo málo, bola trpká, skúsim ju "v alkoholovom opojení" nechať dlhšie( polovicu plodov mám ešte na strome), som zvedavý, ktoré budú chutnejšie

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 28 lis 2018, 20:50
od Daník
Metoda se sáčkem a alkoholem je senzační S6 - plody Tipa po týdnu tvrdé a slaďoučké, s břečkou vzniklou po zmrazení to je nesrovnatelné!! Krátký seznam odrůd a jejich vlastností vyšel teď v prosincovém Zahrádkáři.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 28 lis 2018, 21:03
od Daník
Rozdělení odrůd dle typu je také porůznu dostupné na internetu v různýchbakalářských aj pracech v pdf. Něco mám uloženo, ale pdf asi nejde připojit. Zaznamenal jsem také rozdílné zařazení v různých zdrojích, např. mnou jmenované Tipo někde jako PCNA jinde PVNA...

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 29 lis 2018, 11:32
od fpepek
mam po problemu zda tomel zmrzne nebo jestli je roubovany postarala se o to fenka NO

Obrázek

Obrázek

chtel bych poradit kde koupit novy stromek a jakou odrudu pro pestovani venku . Dekuji

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 29 lis 2018, 16:07
od nene
Tohle je přesně ta situace, kdy je potřeba se nadechnout a zaradovat se, že si konečně můžu na zbylý pahýl naroubovat odrůdu, která bude odolnější :oops: (odolnost vůči fence NO bude ovšem taky nutno pořešit :) ). Taky jsme roubovali na obdobný dobře zakořeněný pahýl a už druhý rok po naroubování jsme sklízeli (Sosnovskou).

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 30 lis 2018, 11:25
od Daník
Náš kníráč měl taky tak kolem 1 roku tendenci organizovat rozmístění výsadby. Chce to pořádný kůl a pletivo. S novým tomelem zkus Leisse Břeclav.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 30 lis 2018, 18:13
od Jožka
U p. Leisse je potřeba obědnávat s předstihem proto že nyní má tomely vyprodány. A určitě vybrat odrudu která je mrzuvzdorná aspon nad 20°C jinak to nemá cenu.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 30 lis 2018, 20:41
od fpepek
dekuji za rady pokusim se naroubovat odrudu co mi poradil "nene". Rad bych pozadal nejakou dobrou dusi o zaslani nekolika roubu odrudy Sosnovska. Dekuji ochotu :D