Stránka 140 z 226

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 17 pro 2018, 14:51
od Jozef
Pěstují také Dunaj a dokuď jsem neměl Kavkaz,který má samčí květy,byly plody trpké,ale opylené plody byly sladké ihned po utržení.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 08 led 2019, 19:53
od nene

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 08 led 2019, 20:50
od Marek107
Jedním slovem krásné hned bych šel na brigádu S6 .

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 09 led 2019, 19:06
od Jožka
Moc pěkné video.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 01:22
od nene
Myslíte, že to, co to vietnamské děvče provádí s tou druhou dávkou tomelů, dělá kvůli odstranění trpkosti?
https://www.youtube.com/watch?v=yY9TcM-i6xg

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 13:34
od milos 51
To bude ono . Používá se voda teplá 40°C a mělo by to trvat dva dny . V odkazu dole je uváděna dokonce voda horká .Zajímavé je ,že ty kaki které loupou a suší musí být taky trpké . A tím sušením ,vlastně dozráváním bez slupky, to ovoce musí tu trpkost ztratit.
od milos 51 » 15 lis 2018, 09:15
Odstraňování trpkosti u plodů kaki. Jsou tam odborně popsány všechny způsoby včetně napíchnutí plodu jehlou namočenou do alkoholu.
http://www.walterreeves.com/gardening-q ... tringency/

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 13:43
od nene
Jakou funkci tam má to kukuřičné šustí?

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 14:21
od milos 51
Nic mě nenapadá . Jedině snad ,že má zabránit aby plody nevyplavaly na povrch .Trpkost se odstraňuje za nepřístupu vzduchu . A v tom teple .

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 14:43
od nene
Ještě je zajímavé, že tu první vodu druhý den neslije pryč a nedá novou, ale použije tu původní (s vylouhovanými kaki a šustím), kterou znovu ohřeje na těch asi 40 stupňů. Na šetření vodou to nevypadá....

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 16:08
od milos 51
Ta nová nebo stará voda nebude mít žádný vliv. Trpkost se odstraní i ve studené ,jenom musí být plody ponořené . Ale důležitá je ta teplota ,ta to urychluje . Ještě by bylo zajímavé porovnat chuť takto upravených plodů z vody a z toho alkoholového pytlíku. Pokud by to bylo stejné ,tak ta voda vychází levněji a navíc i rychleji :D Škoda slivovice !
Rád bych věděl jak dopadla Nikita v alkoholu u Ivana . Ivane ozvi se .
...ale Nikite tých 7 dní bolo málo, bola trpká, skúsim ju "v alkoholovom opojení" nechať dlhšie( polovicu plodov mám ešte na strome), som zvedavý, ktoré budú chutnejšie
ivan
velitel


Příspěvky: 765
Registrován: 16 lis 2015, 16:42
Bydliště: okr. Nitra, 140 m.n.m.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 17:32
od nene
milos 51 píše: Škoda slivovice !


Tak tak, přesně o to jde :wink: .

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 17:40
od nene
Ještě k tomu kukuřičnému šustí - on se z toho nějak vyrábí bioetanol - právě ze stonků a listí.
Chtělo by to chemika (Sasmane :) ?)
https://biom.cz/cz/odborne-clanky/prehn ... u-a-stonku

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 led 2019, 18:46
od ivan
Miloši, za 9 dní "v alkoholovom opojení" bola aj ( tvrdá) Nikita bez náznaku trpkosti- takže "pokus" sa vydaril- funguje to,.... ostatné plody som nechal v studenom sklade "bez pokusov"- plody dozreli "do mäkka" a boli sladké cca začiatkom decembra...
...je pravda, že mäkké plody nie každému chutia - ale tá chuť mäkkých je podľa mňa lepšia...napr. známym som dal pred vianocami na "degustáciu" mäkké plody Pakistanu-(boli unesený tou chuťou)- potom skúsili niekoľko kupovaných plodov takto nechať dozrieť-a vraj neboli ani zďaleka také chutné...
Ako som už písal niekedy v septembri,- na dozrievanie "pomáha" aj vyššia teplota - aj upadnutý ešte nie celkom vyfarbený plod dozrel na priamom slnku do sladka bez náznaku trpkosti...( "koštovali" sme ho síce až keď bol mäkký)- ale budúci rok to skúsim už skôr- nechám ich utrhnuté na priamom slnku,a načneme ešte pokiaľ bude tvrdý- takže stále je čo s tomelmi skúšať...( aj s tou vodou, pálenkou, na teple...)
Dnes bolo po 12 dňoch zimného počasia takmer jarné počasie- polojasno, bezvetrie a +3°C, tak som von povynášal a kontroloval uskladnené hrozno, kaki, kiwi...
Kaki (Pakistan) je super sladký má 15,5 °BRIX
Kivi asi tento rok mi nevydrží dlho v sklade, ( po veľmi teplej jeseni bolo zrelé už v novembri, mával som ich zrelé až okolo vianoc)- veľa plodov už teraz je mäkkých - majú 14,5°BRIX
Hrozno nám ešte nejaké 2 týždne vydrží- má 18°BRIX

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 19 led 2019, 10:32
od milos 51
Re: Tomel hybrid - Nikita's Gift
od juraj+ » 28 říj 2013, 22:24

Trochu fantázie a ide to . Bombičky cez sifón sa mi neosvedčili.

juraj+
pokročilý


Příspěvky: 327
Registrován: 11 črc 2011, 17:57
Bydliště: Okres, Komárno
Našel jsem ten Jurajův prístroj. Bohužel se to zobrazilo bez fotky .

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 20 led 2019, 19:08
od milos 51
Sušení tomelů
https://www.youtube.com/watch?v=Fn6ZG8nOIJ4
K sušení se používají zralé , pevné ,oloupané ale trpké (astringent) tomely. S Nikitou by to mělo jít taky ,jenom výsledek by byl menší :D