Stránka 209 z 226

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 02 pro 2022, 16:19
od J.K.
Obchodnici "zo zapadu" si z nas robia dobry den. 100 gramove Rojo Brillante vydavat za prvu triedu, ked bezne plody mavaju cez 300g. Aspon ta cena tomu zodpovedala...

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 03 pro 2022, 22:47
od Hanka Ř.
Jak dlouho lze skladovat plody tomelu? Tedy předpokládám, že to záleží na druhu a odrůdě. Tedy možná spíš u jaké chuťově dobré odrůdy se dají skladovat dlouho? Děkuji za radu

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 04 pro 2022, 16:02
od antarian
Ahoj, dotaz na to co delat s plody? Jeste stsle nejsou mekke na strome a dotaz zni...

Mam je tam nechat nebo je mam sebrat a nekam ulozit a mebo je postupne otrhavat a davat k jablkum? Je to nikita gift...

Ale teda plody jsou nejaky hodne veliky a myslel jsem ze nikita ma male... tak nevim.

Jinak mrazy tu uz byli... ale takove rekneme no mozna minus 4 nebo neco podobneho ... a ani ne moc dliuho

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 04 pro 2022, 16:19
od antarian
Tak jsem to otestoval

Obrázek

Trpkost necitim takze dobre, plody jsou tedy furt tvrde ale rozpraskane :-))) ale je fakt ze nejsou tvrde jako beton, daji se ostrou lzickou vykrajovat, ale neni to rizhodne nic na styl pawpaw ci mekkeho kaki

Teda horkost... az na posledni kousek kde jsem omylem kousnul do slupky :-) ale to pocitat nebudu :-)

Jinak tyhle plody jsou zhruba stredni, jsou tam i vetsi (odhaduji na 200g), ale zariven i mensi ktery budou mit jen kolem 100 g hadam

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 13 pro 2022, 20:08
od ivan
[quote="milos 51"]Komu se urodilo letos větší množství , doporučuji pár plodů vysušit . Jenom na zkoušku , jenom pokusně :D
Na YouTube je plno návodů jak na to .
Dried kaki (loňské) Semena ,pecky jsou po vysušení nahrazeny vlašskými ořechy .
....../quote]
Miloš, prosím Ťa akej chuti sú tie "tmavé" vysušené plody?...tento rok skúsim plody Nikitskej vysušiť "prirodzene"- v pivnici- keďže sa už začínajú takto sušiť samé- hrozno sa nám tam suší perfektne- tak to bude pokus aj s kaki (tie čo sme sušili pokrájané- sú super- uvidím, čo urobia celé plody...)
Obrázek

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 14 pro 2022, 10:53
od milos 51
Ivan : Chuť tmavých plodů je dobrá ,tmavá barva je asi způsobená dlouhým sušením nebo následným uložením v ledničce ( černé plody jsou loňské) a nebo taky odrůdou . To přesně nevím . Letos jsem opět dostal od kamaráda perfektně vysušený plod Nikity a po týdnu v ledničce ztmavnul . To je ten rozříznutý plod . Odrůda Nikita je teda na sušení vhodná . Jinak se domnívám , že vysušení plodů kaki je asi nejlepším zhodnocením tohoto u nás nového ovoce .
Kaki ( i kiwi ) se sklízí po úplném vybarvení plodů co nejpozději ,ale ještě před mrazem . Stejně jako zimní odrůdy jablek a hrušek .U těch se taky nečeká až mrazem zesládnou a změknou . Zimní jablka a hrušky a i víno se ukládají k dozrání na slámu (slámové víno ), na seno a do obilí . Sušení celých plodů kaki japonským nebo čínským způsobem je docela pracné a musí se dodržet určité postupy .
1. Už při sběru plodů ustříhnout plod i s větvičkou tak ,aby na stopce vzniklo "T" , za které se plod uváže .
2. Z ještě pevného ,nepřezrálého plodu se oloupe slupka (škrabkou na brambory) , kaki se uváže na provázek a následně se ve vařící vodě
vysterilizuje 5-10 vteřin . Ivan ,neoloupaný plod se asi nevysuší . Nevím - nezkoušel jsem .
3. Plody se zavěsí se na provázek na teplé a vzdušné místo . Průvan - ventilátor . V této fázi jsou plody velice citlivé na plíseň . Pokud se objeví ,je nejlepší celý plod opláchnout , umýt alkoholem , ponořit do hrnku s alkoholem .
4. Plody se musí občas promačkat aby vznikla uvnitř ta správná marmeládová konzistence .
5. Vysušené plody se jednotlivě balí do potravinové folie a ukládají v zip sáčku do ledničky . Mám loňské a jsou ještě jedlé :D
Pokud mají plody kaki dostatek cukru ,tak ten se při sušení může vykrystalizovat v podobě bílého povlaku -prášku na plodech . Bohužel ten velice připomíná plíseň a může někoho odrazovat od konzumace . :D
HankaŘ : Kamarádovi ve Zlatých Moravcích vydržely plody kaki až do ledna a února následujícího roku . Ale záleží na odrůdě a místu uskladnění , musíš vyzkoušet .
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 14 pro 2022, 14:52
od Jožka
Obrázek
Kaki v zimě..

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 20 pro 2022, 16:10
od ivan
Ak má niekto:
1. prebytky kaki
2. veľa voľného času...tak môže skúsiť recepty napr. z Kaukazu :P :
(...zimy sú tam asi mierne- na záhrade majú aj Trachycarpusy...)
https://www.youtube.com/watch?v=7P1BLjyRvwQ
https://www.youtube.com/watch?v=sZG2JF9TdS4
https://www.youtube.com/watch?v=W3nxAc6rRPo

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 19 led 2023, 00:34
od mrkhlk
Dobrý deň, chcel by som zohnať vrúble veľkoplodých Hurmikaki (D.K) (napr. CHIOCCOLATINO, IZU, HANA FUYU a pod.) viete mi prosím poradiť na koho sa v skupine obrátiť ? Koho môžem požiadať o vrúble ? vďaka, Marek

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 19 led 2023, 10:30
od Stanley_51
mrkhlk píše:Dobrý deň, Marek

Ahoj Marku, vítám tě na kiwifóru. E5

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 24 led 2023, 09:36
od kaaja-el
Někde jsem četl, že mají lidi problémy s Tomely, že pouštějí oddenky pod zemí a mají pak pláňata já nevím kolik metrů od mateční rostliny. Tady jsem však o tomto nic nenašel. Máte s tím někdo zkušenost? Až je budu dávat do země, abych věděl zda dát nějakou zábranu nebo ne.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 24 led 2023, 10:06
od nene
Nám se rozlezla viržinka po zahradě po vykácení původního stromu. Sice jsme vykopali pahýl, ale jen tak, aby to nepřekáželo sekačce. Nejdál byly rostliny asi tak do dvaceti metrů, největší houští bylo v okruhu dvou metrů kolem původního kmene. Vytrvalou asi pětiletou likvidací jsme dosáhli částečného vítězství - už to roste převážně jen u sousedů :? . V místech, kde nejezdí sekačkou - kořen asi podlezl betonový základ plotu. Není problém to zlikvidovat, ale tím, jak je to vzrůstné, tak je to schopné během čtrnácti dnů udělat i metr do výšky a pak to vypadá, že je to všude. Zdravé plodící stromy nám neodnožují.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 24 led 2023, 14:36
od milas
To isté mi robí viržínka ...4 metre napravo a 3 metre naľavo od nej som po jednom nechal a zavrúbľoval...takže mám na viržínke 3 stromy :lol: :lol: v lete výhonky motykou vyseknem a potom na jar...trošku otrava...

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 26 led 2023, 09:16
od Radoslav
milos 51 píše:Ivan :
1. Už při sběru plodů ustříhnout plod i s větvičkou tak ,aby na stopce vzniklo "T" , za které se plod uváže .
2. Z ještě pevného ,nepřezrálého plodu se oloupe slupka (škrabkou na brambory) , kaki se uváže na provázek a následně se ve vařící vodě
vysterilizuje 5-10 vteřin . Ivan ,neoloupaný plod se asi nevysuší . Nevím - nezkoušel jsem .
3. Plody se zavěsí se na provázek na teplé a vzdušné místo . Průvan - ventilátor . V této fázi jsou plody velice citlivé na plíseň . Pokud se objeví ,je nejlepší celý plod opláchnout , umýt alkoholem , ponořit do hrnku s alkoholem .
4. Plody se musí občas promačkat aby vznikla uvnitř ta správná marmeládová konzistence .
5. Vysušené plody se jednotlivě balí do potravinové folie a ukládají v zip sáčku do ledničky . Mám loňské a jsou ještě jedlé :D
Pokud mají plody kaki dostatek cukru ,tak ten se při sušení může vykrystalizovat v podobě bílého povlaku -prášku na plodech . ]

Na jednom videu z továrne na výrobu sušených kaki Japonec hovoril, že to mačkanie je nutné pre vytvorenie toho bieleho cukrového povlaku a že pomáha aj odstráneniu trpkosti. Na ďalšom zas korejka škrabkala plody takou metličkou zo špicatých špajdlí a tiež na podporu cukrového povlaku, ktorý si Japonci aj korejci na plodoch najviac cenia.

Re: tomel

PříspěvekNapsal: 15 úno 2023, 23:08
od Franz
Mám na Vás prosbu chci si vysadit do skleníku odrůdu ze skupiny PCNA a potřebuji doporučení která má dobré růstové vlastnosti a je chuťově dobrá. S20