Recepty na další mňamky

nejen pro labužníky

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Alena » 30 zář 2009, 19:53

Mně by tedy zajímalo, který z těch BT, co tak kolují po zemích českých, je opravdu BT. Třeba ten hnědofialový fík od pana Hošny, který je údajně taky BT, zraje v pohodě, zatímco ten koupený v zahradním centru pod stejným názvem mi taky vůbec nejeví ochotu dozrát...
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3492
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod paloo » 30 zář 2009, 19:56

Tak toto je ten môj :oops:
Obrázek
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7338
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod aminka » 01 říj 2009, 08:42

Násada fíků:
zleva Hošna modrý, Blavák, Brown Turkey
Obrázek Obrázek Obrázek

BT vypadá trochu odlišně, kdežto Hošna i Blavák mi přijdou podobné
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod aminka » 01 říj 2009, 08:48

Tady je "Líbeznický" - krásně nasadil, ale už to asi nestihne dozrát... je moc chladno :?
Fíky má ale velké - délka 6 cm, šířka 4 cm.
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod paloo » 03 říj 2009, 21:03

Tu je recept ako likvidovať prebytky úrody :lol: :lol: :lol: http://www.domovest.ru/recept/zagotovka1.html
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7338
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod paloo » 19 říj 2009, 10:30

Má niekto nejaký dobrý recept na výrobu kyslej kapusty :?:
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7338
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod aminka » 19 říj 2009, 10:34

To přímo ne, ale Pickles si vyrábím. Je to ze zelí, mrkve a cibule, nechá se to mléčně kvasit a je to ňam. Vitaminová bomba :lol:
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod milas » 19 říj 2009, 12:01

Kvasená - kyslá kapusta recept:
Kapustu očistíme od poškodených a zelených listov, hlúbik vyrežeme alebo prerežeme a kapustu nakrájame na 2-3 mm. (Na rezanie použijeme strúhadlo na kapustu, v menšom množstve nakrájame nožom alebo použijeme V-strúhač. Najjednoduchšie je kúpiť už narezanú kapustu ak je možnosť.) Narezanú kapustu plníme do väčšej nádoby, súčasne presoľujeme a utláčame nohami v gumákoch, prípadne si na obuv natiahneme viac kusov sáčkov, pričom vrch prelepíme lepiacou páskou. Na jeden kilogram kapusty pridáme 20 g soli. Kapusta je utlačená keď púšťa šťavu a "začne peniť." Ak kapustu nakladáme do kameninovej nádoby, kapustu utlačíme v inej nádobe (pretože sa tam nohou nedostaneme) a do kameniny vkladáme po vrstvách aj so vzniknutou šťavou.. Pri vkladaní pridáme nakrájané jablká a dobre zatlačíme, musíme vytlačiť všetok vzduch. Povrch kapusty zaťažíme vyvarenými doštičkami vyrobenými z tvrdého dreva a väčším plochým kameňom. Do žliabku keramickej nádoby nalejeme vodu a prikryjeme vrchnákom. Ak kapustu nakladáme do suda, na zaťaženie môžme použiť väčšie PVC mechy naplnené vodou. Takto to robia aj vo veľkovýrobe, voda tesní a zároveň zaťažuje. Do väčšej nádoby alebo do suda môžme vložiť mech z PVC a po naplnení ho zviazať špagátom a zaťažiť doskami a kameňmi.. Zaviažeme tak, aby mohli unikať plyny z kvasenia a pritom neunikla šťava. Nádobu s kapustou uložíme do miestnosti s teplotou do 10 - 15 stupňov, kde búrlivo vykvasí za 4-5 týždňov. Po vykvasení nádobu preložíme do chladnejšej miestnosti, no nie do mrazu. Nepriateľom kvasenej kapusty je vzduch a tam kde má prístup kapusta začne plesnivieť a neskôr hniť. Takže ak už máme kapustu v súdku alebo keramickej nádobe odobratú, môžme kapustu preložiť do zaváracích pohárov ktoré naplníme až po okraj a uzavrieme viečkom. Položíme na podnos, pretože môže dokvasovať a z pohárov bude unikať šťava. Môžme ju aj zasterilizovať vo vodnom kúpeli. 720 ml poháre pri 65 stupňoch 45 minút a necháme samovoľne vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.
Variácie :
Do kapusty môžme pridať: rascu, cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, chren, mrkvu ...neni čo riešiť,kapusta bude stále len kapusta... S1
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2581
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod paloo » 02 led 2010, 10:53

Námorník v reštaurácii.
- A toto je čo?
Čašník:
- Prosím polievka.
Námorník:
- Tisíc rohatých! Dvadsať rokov sa plavím v polievke a ani o tom neviem. S1
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 7338
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Tchorik » 04 led 2010, 00:57

Aminko, hod recept na tu vitaminovou bombu, prosiiimmmmm S12 Je to slozity? Me se ale mlecne kvaseni urcite nepovede, ja jsem odbornik na plesniveni a hniti potravin S1
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod aminka » 13 led 2010, 13:49

Tchoříku, hodím, jen co se doma dostanu k počítači. Recept mám z nějakého loňského Zahrádkáře. Je to hrozně jednoduché, povedlo se to hned napoprvé. Potřebuješ k tomu velkou lahev od okurek a já ještě používám jako závaží velkou lahev Rumu. Pokusím se nafotit postup. Tak vydrž :wink:
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod ZdenekCernoch » 15 úno 2010, 18:08

se musím pochlubit dnes S6 bo dnes se mi obzvláště povedl oběd S9 Všem se dělaly boule za ušima i pejskovi :mrgreen:

recept:

Kuřecí prsíčka pokapeme citronem a necháme chvilku uležet. Pak je osmažíme na olivovém oleji a dáme bokem. V mezičase si nakrajeme zeleninu na orestování ( cibulku a zelí) a nakrajeme chleba i uvařené brambory na kostičky. Poté vše osmažíme a zalijeme vajíčkem. Po opečení přílohy nakrajem maso na kostičky , zamícháme do směsi a lehce okořeníme. Všem přeji dobrou chuť :mrgreen: :D
mrazová kotlina Nízkého Jeseníku ve 460 m.n.m zahrada u rodiču Větřkovice
ZdenekCernoch
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3930
Registrován: 29 zář 2008, 21:38
Bydliště: Větřkovice u Vítkova

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Ramon » 28 črc 2010, 23:34

Víno ani likér to není, tak to bude "další mňamka"...
Poraďte, do bečky na kvašení hrušek ( na hruškovici) dávat hrušky s jádrama a štopkama, nebo vykrajovat? :wink:
Lobkovice - Neratovice, Polabská nížina 167m.n.m.
Vlastník smokvoní: 0100, 0101, 0055 a 0056
Uživatelský avatar
Ramon
generál
generál
 
Příspěvky: 1475
Registrován: 11 srp 2009, 19:48

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Majk » 29 črc 2010, 14:02

Jádra nechávám a stopky dávám pryč. Doporučuju rmut trochu přikyselit a rozhodně kvasit s kvasnou zátkou. Hruškový rmut je potvora na octové kvašení, takže moc neotvírat a nenechat propadnout deku, která bývá navrchu zoctovatělá. Po dokvašení ihned pálit a zbytečně nečekat. Určitě by šlo i lehce zasířit disiřičitanem...
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod aminka » 02 srp 2010, 22:41

aminka píše:Rychlý 10 minutový koláč :D15


Náplň: půl kelímku Mascarpone, 1 odtučněný měkký tvaroh, 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
Vše utřít dohladka
Namazat na zakoupený kulatý koláčový korpus.
Poklást různým ovocem - borůvky (i kanadky), maliny, banán, nebo třeba i kompotované broskve.
Nechat cca 1 h odležet v lednici.

A pak už jen MŇAM S6


A tady je foto :wink: části letošní úrody kanadských borůvek :wink:
Obrázek
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

PředchozíDalší

Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků