Recepty na další mňamky

nejen pro labužníky

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Kyle.Reese » 13 čer 2016, 23:35

Tchorik píše:Díky, na oplátku posílám ten, který mi dala tchýně. Zkoušela jsem ho, ale bohužel mi to začalo kvasit a nevím, co s tím.

2 1/2l vody, 2kg cukru - svařit. Po vychladnutí vymačkat šťávu ze 4 citronu, spojit s tekutinou, přidat lžičku kyseliny citronové a vše nalít na 30 květů bezu. Nechat 4 dny stát a každý den promíchat.


to je trosku popletenej recept na limonadu :) popletenej proto, ze je tam cukru jako pro sirup :mrgreen: a kvasit by to spravne melo ;-)
only strong will survive
Uživatelský avatar
Kyle.Reese
škvrně
škvrně
 
Příspěvky: 46
Registrován: 30 dub 2011, 13:56
Bydliště: kousek od Pardubic, 242 m n. m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Helena » 14 čer 2016, 07:49

Taky jsem přemýšlela,jestli tam Tchořík nezapomněla něco dopsat.Sodovku dělám - 4 l převařené vody - nechat vychladnout na vlažno a pak v ní rozmíchat - ,400g cukru krupice,1 citron nakrájený na velmi tenké plátky,6 velkých květů bezu,když jsou menší,tak více,kousíček kvasnic.Ve sklenici přikryté plátýnkem nechám na okně při pokojové teplotě,když na to svítí slunko,bublinkuje dřív.Trvá to tak 2 dny,pak zcedím do petek přes plínku a šup s tím do lednice :)
Helena
člen
člen
 
Příspěvky: 434
Registrován: 24 bře 2016, 11:10
Bydliště: Zlínsko 238 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Tchorik » 22 čer 2016, 15:00

No jo,ja tam zapomnela napsat,ze je to recept na sirup ne na limosku :mrgreen:
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod milos 51 » 03 zář 2016, 09:19

Obrázek
Má tu prosím někdo zkušenosti s tímto kompotem ? Zavařuji tak experimentálně poprvé.
milos 51
desátník
desátník
 
Příspěvky: 922
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Stanley_51 » 03 zář 2016, 10:51

Miloši, do rumu jsem to nezkoušel, je moc aromatický a potlačí chuť fíků. Lepší je vodka, ale nedělal jsem to jako kompot, alébrž opačně, jako vodku s fíky.
Stanley_51
Uživatelský avatar
Stanley_51
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 7294
Registrován: 12 kvě 2007, 10:02
Bydliště: Tachov 520 m.n.m. USDA 6b

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod milos 51 » 03 zář 2016, 11:05

Stando já jsem to taky nezavařoval. "Kompot" měl být v uvozovkách. Ale máš pravdu ,rum je aromatický. Letos to budu opět zkoušet s jujubama . Z Chorvatska jsem si na to přivezl i rakiji. Konzultoval jsem to s místními odborníky a oni nedoporučovali ani slivovici. Lepší je vodka.
milos 51
desátník
desátník
 
Příspěvky: 922
Registrován: 12 čer 2013, 07:26
Bydliště: Břeclav 162 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Stanley_51 » 30 zář 2016, 21:30

Trochu z jiného soudku - stále ještě obíráme maliny, tak ochutnávka pro oči. Malinový dortík se šlehačkou ( + káva ).
Obrázekimage sharing sites
Stanley_51
Uživatelský avatar
Stanley_51
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 7294
Registrován: 12 kvě 2007, 10:02
Bydliště: Tachov 520 m.n.m. USDA 6b

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Helena » 30 zář 2016, 21:50

Mňam.Taky mám misku malin dnes nasbíranou v lednici.Zítra z nich budou pohárky :)
Helena
člen
člen
 
Příspěvky: 434
Registrován: 24 bře 2016, 11:10
Bydliště: Zlínsko 238 m.n.m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Tchorik » 07 říj 2016, 11:03

Tady je odkaz na originál recept, ze kterého jsem čerpala při výrobě té Aronie ke svíčkové. https://www.toprecepty.cz/recept/7373-cerne-jerabiny---aronie----na-zpusob-brusinek/ Bohužel jsem neměla pektogel, tak jsem použila něco jiného, asi želírovací cukr, jenže nemůžu najít ten papír s receptem, kam jsem si psala změny. Jsem hrozná, skoro žádný recept nedodržím úplně, a pak zapomenu, jak jsem to vlastně dělala. Ale v podstatě to souhlasí. Nemám to tuhé jako marmeládu, je to trošku řidší, což je podle mě správně. A mám pocit, že jsem to vařila rovnou s tím cukrem a kořením. Trošku mi tam neseděla ta sklenka rumu - netuším, co tím autor myslel, sklenka může být malý frťan nebo taky dvoudecka, takže jsem to tam nalila tak trošku podle chuti S20

Ha, takže zpět, našla jsem ten papír, takže na cca 2kg aronie jsem použila:

5 hřebíčků, 1 1/4 lžičky skořice mleté
8 cl rumu
2x Labeta žel. cukr 4:1 (jeden váží 250g, takže jsem pak snížila množství cukru z receptu)
700 g cukru
2 vanilkové cukry
1,5 lžičky kyseliny citrónové

Tak pak dejte vědět, jestli vám to chutnalo S6
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Tchorik » 07 říj 2016, 11:05

No a přidávám tu šťávu a je tam navrch i víno, to jsem nezkoušela, takže nemůžu posoudit, ale mě by určitě moooc chutnalo S1 Jakmile bude velká úroda, určitě vyzkouším. Kdyby měl někdo nadúrodu a nechtěl to zpracovávat a byl někde poblíž, nabízím tchoří komando na otrhání a zpracování S18

Sirup z arónie za studena
Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.
Potřebujeme
2 l plodů arónie
80 g kyseliny citronové
asi 2 až 3 kg cukru
Jak na to
Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Aróniové víno, pikantní a temně rudé
Na 1 l šťávy potřebujeme
450 g cukru
kvasinkovou kulturu
špetku živné soli
Jak na to
Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
Nakonec víno podle chuti přisladíme.
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Alena » 07 říj 2016, 12:58

Jani, díky. Teď už jen tak 3 roky počkat, jestli se mi Viking rozroste (teda až ho někam zasadím :roll: ) a bude pořádněplodit :mrgreen: Ale jestli budou plody tak dobré jako na té aronii u známých, asi je sežeru rovnou zasyrova.
Sakra, ale to víno taky vypadá dobře...
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3424
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Jana » 07 říj 2016, 22:03

Děkuji za recepty ale vzhledem k tomu že mám tak dvě hrsti plodů budu nejspíš věřit až příští rok. K té svíčkové možná vyzkouším a dám vědět.
Jana
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 111
Registrován: 30 lis 2014, 03:56
Bydliště: Kněžmost Český ráj 246 n. m. n.

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Tchorik » 19 lis 2016, 01:49

Ali, tu aronii od známých bych ráda ochutnala, kdeže mají zahrádku? :wink: S1 Už jsem zapomněla, ty sis z ní brala řízek nebo roub?
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod Miroslav » 19 lis 2016, 14:26

jak delate prosim dzem z mišpulí? nevím, jak vubec zacit-pasirovat, krajet, peckovat?-díky
Uživatelský avatar
Miroslav
admirál
admirál
 
Příspěvky: 3624
Registrován: 31 říj 2010, 20:45
Bydliště: Teplotní oblast T2 - Sedlec

Re: Recepty na další mňamky

Příspěvekod nene » 19 lis 2016, 14:38

Miroslav píše:jak delate prosim dzem z mišpulí? nevím, jak vubec zacit-pasirovat, krajet, peckovat?-díky


https://www.youtube.com/watch?v=hxme-vyzazg&t=122s

https://www.youtube.com/watch?v=uxLtGGIp3hA
nene
generál
generál
 
Příspěvky: 1422
Registrován: 09 říj 2016, 13:28
Bydliště: Vsetínsko (425, mrazová kotlina) + Hodonínsko(165)

PředchozíDalší

Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník