Stránka 9 z 10

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 13 čer 2016, 23:35
od Kyle.Reese
Tchorik píše:Díky, na oplátku posílám ten, který mi dala tchýně. Zkoušela jsem ho, ale bohužel mi to začalo kvasit a nevím, co s tím.

2 1/2l vody, 2kg cukru - svařit. Po vychladnutí vymačkat šťávu ze 4 citronu, spojit s tekutinou, přidat lžičku kyseliny citronové a vše nalít na 30 květů bezu. Nechat 4 dny stát a každý den promíchat.


to je trosku popletenej recept na limonadu :) popletenej proto, ze je tam cukru jako pro sirup :mrgreen: a kvasit by to spravne melo ;-)

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 14 čer 2016, 07:49
od Helena
Taky jsem přemýšlela,jestli tam Tchořík nezapomněla něco dopsat.Sodovku dělám - 4 l převařené vody - nechat vychladnout na vlažno a pak v ní rozmíchat - ,400g cukru krupice,1 citron nakrájený na velmi tenké plátky,6 velkých květů bezu,když jsou menší,tak více,kousíček kvasnic.Ve sklenici přikryté plátýnkem nechám na okně při pokojové teplotě,když na to svítí slunko,bublinkuje dřív.Trvá to tak 2 dny,pak zcedím do petek přes plínku a šup s tím do lednice :)

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 22 čer 2016, 15:00
od Tchorik
No jo,ja tam zapomnela napsat,ze je to recept na sirup ne na limosku :mrgreen:

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 09:19
od milos 51
Obrázek
Má tu prosím někdo zkušenosti s tímto kompotem ? Zavařuji tak experimentálně poprvé.

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 10:51
od Stanley_51
Miloši, do rumu jsem to nezkoušel, je moc aromatický a potlačí chuť fíků. Lepší je vodka, ale nedělal jsem to jako kompot, alébrž opačně, jako vodku s fíky.

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 03 zář 2016, 11:05
od milos 51
Stando já jsem to taky nezavařoval. "Kompot" měl být v uvozovkách. Ale máš pravdu ,rum je aromatický. Letos to budu opět zkoušet s jujubama . Z Chorvatska jsem si na to přivezl i rakiji. Konzultoval jsem to s místními odborníky a oni nedoporučovali ani slivovici. Lepší je vodka.

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 30 zář 2016, 21:30
od Stanley_51
Trochu z jiného soudku - stále ještě obíráme maliny, tak ochutnávka pro oči. Malinový dortík se šlehačkou ( + káva ).
Obrázekimage sharing sites

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 30 zář 2016, 21:50
od Helena
Mňam.Taky mám misku malin dnes nasbíranou v lednici.Zítra z nich budou pohárky :)

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 07 říj 2016, 11:03
od Tchorik
Tady je odkaz na originál recept, ze kterého jsem čerpala při výrobě té Aronie ke svíčkové. https://www.toprecepty.cz/recept/7373-cerne-jerabiny---aronie----na-zpusob-brusinek/ Bohužel jsem neměla pektogel, tak jsem použila něco jiného, asi želírovací cukr, jenže nemůžu najít ten papír s receptem, kam jsem si psala změny. Jsem hrozná, skoro žádný recept nedodržím úplně, a pak zapomenu, jak jsem to vlastně dělala. Ale v podstatě to souhlasí. Nemám to tuhé jako marmeládu, je to trošku řidší, což je podle mě správně. A mám pocit, že jsem to vařila rovnou s tím cukrem a kořením. Trošku mi tam neseděla ta sklenka rumu - netuším, co tím autor myslel, sklenka může být malý frťan nebo taky dvoudecka, takže jsem to tam nalila tak trošku podle chuti S20

Ha, takže zpět, našla jsem ten papír, takže na cca 2kg aronie jsem použila:

5 hřebíčků, 1 1/4 lžičky skořice mleté
8 cl rumu
2x Labeta žel. cukr 4:1 (jeden váží 250g, takže jsem pak snížila množství cukru z receptu)
700 g cukru
2 vanilkové cukry
1,5 lžičky kyseliny citrónové

Tak pak dejte vědět, jestli vám to chutnalo S6

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 07 říj 2016, 11:05
od Tchorik
No a přidávám tu šťávu a je tam navrch i víno, to jsem nezkoušela, takže nemůžu posoudit, ale mě by určitě moooc chutnalo S1 Jakmile bude velká úroda, určitě vyzkouším. Kdyby měl někdo nadúrodu a nechtěl to zpracovávat a byl někde poblíž, nabízím tchoří komando na otrhání a zpracování S18

Sirup z arónie za studena
Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.
Potřebujeme
2 l plodů arónie
80 g kyseliny citronové
asi 2 až 3 kg cukru
Jak na to
Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Aróniové víno, pikantní a temně rudé
Na 1 l šťávy potřebujeme
450 g cukru
kvasinkovou kulturu
špetku živné soli
Jak na to
Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
Nakonec víno podle chuti přisladíme.

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 07 říj 2016, 12:58
od Alena
Jani, díky. Teď už jen tak 3 roky počkat, jestli se mi Viking rozroste (teda až ho někam zasadím :roll: ) a bude pořádněplodit :mrgreen: Ale jestli budou plody tak dobré jako na té aronii u známých, asi je sežeru rovnou zasyrova.
Sakra, ale to víno taky vypadá dobře...

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 07 říj 2016, 22:03
od Jana
Děkuji za recepty ale vzhledem k tomu že mám tak dvě hrsti plodů budu nejspíš věřit až příští rok. K té svíčkové možná vyzkouším a dám vědět.

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 19 lis 2016, 01:49
od Tchorik
Ali, tu aronii od známých bych ráda ochutnala, kdeže mají zahrádku? :wink: S1 Už jsem zapomněla, ty sis z ní brala řízek nebo roub?

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 19 lis 2016, 14:26
od Miroslav
jak delate prosim dzem z mišpulí? nevím, jak vubec zacit-pasirovat, krajet, peckovat?-díky

Re: Recepty na další mňamky

PříspěvekNapsal: 19 lis 2016, 14:38
od nene
Miroslav píše:jak delate prosim dzem z mišpulí? nevím, jak vubec zacit-pasirovat, krajet, peckovat?-díky


https://www.youtube.com/watch?v=hxme-vyzazg&t=122s

https://www.youtube.com/watch?v=uxLtGGIp3hA