Medovina

nejen pro labužníky

Medovina

Příspěvekod Majk » 20 lis 2008, 23:50

Tak speciálně pro Tchoříka recept na tu moji medovinu S6

Ingredience na 10l medoviny:
5 kg medu
voda asi 6,5l
1 balíček hlubokoprokvášející kvasinky(vinka)
1 balíček živná sůl pro kvasinky
1 hrst dřevěného uhlí
kyselina vinná nebo citrónová na okyselení(můžeme nahradit pokrájeným citrónem)
volitelně: chmel(např. žatecký poloranný červeňák v granulích), skořice, hřebíček, pepř
0,5g pyrosiřičitanu draselného(na špičku nože)

Zákvas:
Připravíme si ho den před vařením. Ve sklenici vlažné vody rozpustíme lžíci medu a přidáme kvasinky. Přikryjeme ubrouskem a necháme rozkvasit. V žádném případě se do rozkvasu nepřidává živná sůl, což by byla pro kvasinky jistá smrt.

Vaříme:
Cílem je odstranit co nevětší množství bílkovin z medu(hlavně pyl), které způsobují zakalení medoviny.
V horké vodě rozpustíme med a vaříme. Necháme roztok probublávat bez poklice a sbíráme pěnu. Po hodíně varu a sbírání přidáme vodou propláchnuté dřevěné uhlí, které odstranínepříjemné vůně a způsobí další srážení bílkovin. Vaříme další hodinu a sbíráme a sbíráme... Půl hodiny před koncem varu přidáme případné koření(může být v plátěném pytlíku a zůstává i během kvašení). Nakonec odlovíme uhlí a doplníme vodou na 10l. Necháme přes noc vychladit v přikrytém hrnci.

Kvasíme:
Do roztoku přimícháme živnou sůl, zákvas, asi dvě lžičky kyseliny nebo pokrájený citrón. Nalijeme do demižonu a opatříme kvasnou zátkou. Doporučuju použít větší demižon, např. 15l, aby obsah nevypěnil a nepřetekl. Kvasíme při teplotě kolem 20°C(pozor pokud se použijí speciální rozmazlené Dolské kvasinky na medovinu je třeba teplota kolem 30°C!). Necháme kvasit asi měsíc a půl až dva(až už téměř neunikají bublinky).

1. stáčení:
Hadičkou stočíme medovinu z kvasnic do jiného demižonu. Stáčíme z výšky, aby se medovina lehce provzdušnila. Pokud necháme medovinu na kvasnicích moc dlouho, může dojít k jejich rozkladu. Při autolýze(rozkladu) kvasnic přejde do medoviny neodstranitelný zápach a chuť. Takže se stáčením zbytečně neotálíme a nezvyšujeme teplotu nad 22°C.
Uzavřeme opět kvasnou zátkou a necháme dokvasit. Můžeme i snížit teplotu kvašení na 15-20°C.

2. stáčení:
Provádíme jej tehdy, když už neunikají žádné bublinky. Tentokrát stáčíme bez zbytečného provzdušnění. V troše medoviny rozpustíme pyrosiřičitan a medovinu tím zasíříme, což zabrání oxidaci a případnému naoctovatění(kdo nemá rád chemky tak tento krok vynechá, protože vysoký obsah alkoholu by měl octovatění úspěšně bránit, medovinu zbytečně neokysličujeme!). Uzavřeme kvasnou zátkou a umístíme do chladného sklepa.

Finiš:
Nyní je třeba nechat medovinu vyčistit, což chce nízkou teplotu a asi 6 měsíců k tomu. Nakonec odebereme vzorek a zhodnotíme chuť. Pokud nám medovina prokvasila příliš "dosucha", můžeme dosladit cukrem(med by způsobil zakalení bílkovinami). Můžeme i dokyselit pokud je třeba. Nakonec medovinu stočíme do lahví.

Nazdraví! S20
Naposledy upravil Majk dne 21 lis 2008, 16:55, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Medovina

Příspěvekod Krumme » 21 lis 2008, 08:06

Ježííííííííííš, Majku, to mi snad děláš schválně.. E9

Medovinu miluju , ale alkohol všeobecně nesmím... A ty dáš recept na domácí medovinu... S2
Uživatelský avatar
Krumme
pokročilý
pokročilý
 
Příspěvky: 311
Registrován: 08 srp 2008, 14:52
Bydliště: Tišnov

Re: Medovina

Příspěvekod vaclav sejkora » 21 lis 2008, 21:38

Tak to já mám námět se ženou, jak zužitkovat přebytky medu a medovinku můžeme oba.
vaclav sejkora
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 1724
Registrován: 15 črc 2007, 12:07
Bydliště: moravský písek, 177 m.n.m

Re: Medovina

Příspěvekod Tchorik » 25 lis 2008, 15:47

Majku diky za recept. Ale je to dost slozite, tak nevim, jestli se do toho budu nekdy poustet S4 . Ale pokud bych mela prebytky medu jako Vasek, tak bych to urcite zkusila. Vzhledem k tomu, ze med kupujeme, tak by to byl celkem drahy pokus. Recept me zajimal taky z toho duvodu, ze vzdycky prodejci medoviny tvrdi, jak je uzasne zdrava, protoze je z medu. Ale pokud vim, tak med prevarenim ztraci svoje cenne latky. Takze ja holt radsi zustanu u piva a vina a medovinku si koupim ted na zimu. Horka medovina je vyborna.
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Medovina

Příspěvekod Alena » 18 dub 2009, 15:16

Zdravím a dovoluji si navázat na vaši již utichlou debatu - snad mne nevyhodíte. Medovinu vyrábím z nepřevařeného medu, aby se zachovaly všechny cenné látky. Od té doby mi nechutná žádná kupovaná a totéž říkají i všichni, kteří ji pili... Nepoužívám uhlí ani pyrosiřičitan a nijak se nekazí, kvašení probíhá bez problémů. Je fakt dobrá. Kdyby byl zájem, ráda hodím recept do placu. Ve středověku s tím taky nedělali vědu, vykvasilo v nějaké díži, a jak jim chutnala S20 !
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Re: Medovina

Příspěvekod Majk » 18 dub 2009, 21:27

Pyrosiřičitan je bezdebat, u medoviny se vůbec použít nemusí, pokud kvasíme bez přístupu vzduchu a na vyšší procento alkoholu, zoctovatění opravdu nehrozí.
Co se týče vaření a nevaření medoviny, dělí se lidé tradičně na dva tábory :lol: . Neříkám že je jeden způsob špatný a druhý dobrý. Jen napíšu důvody proč používám právě metodu s dlouhým varem, čímž se sice připravím o vitamíny v medovině, ale když se kurýruju tak si můžu dát čaj s medem že :wink: .
Hlavním důvodem je jiskra, které se u nevařené medoviny dá docílit jen těžko, například filtrací(což vyžaduje docela nákladné vybavení). Mám prostě rád třpitivý nápoj bez zákalu či opalescence, obecně lidi nemají zákal moc v oblibě a nedělá dobrý dojem. Dalším důvodem je obsah pylu, který dává medovině zvláštní "medovou" příchuť(což by u nápoje s tímhle jménem nemuselo nutně vadit :wink: ), mě připomíná jedny bonbóny co se prodávaly za komančů a moc mi nechutnaly. Takže asi tak.
Komu nevadí zákal a chce si ušetřit práci, může klidně kvasit bez vaření...

Nazdraví :!:
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Medovina

Příspěvekod aminka » 18 dub 2009, 21:53

Aleno, tvůj recept by určitě byl zajímavý, dáš ho sem prosím?
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Medovina

Příspěvekod Alena » 19 dub 2009, 08:44

Jistě, tady je. Ten recept není můj, nechci se chlubit cizím peřím. Našla jsem jej před několika lety na jednom šermířském fóru, trochu upravila podle svého a dosud fungoval dobře, čehož důkazem je jediná zbylá flaška moku, kterou ukrývám ve sklepě a zapírám před všemi příbuznými a známými, protože by mi nezbyla ani ta :)

na 10 l medoviny:
asi 6,5 l vody, 4-5 kg medu, po 1 balení vinných kvasinek a živné soli (z drogerie, není třeba obstarávat speciální kvasinky na medovinu)
koření – podle chuti: 1dkg chmele (nedávám, dělá medovinu hořkou, ale někomu to naopak chutná), kousek skořice, několik hřebíčků, trochu citr. a pomer. kůry (z chem. neošetřených plodů), plátky růží, květ černého bezu (z toho plyne, že je dobré medovinu chystat někdy v červnu, když to kvete), meduňka, máta, vanilka, zázvor, muškátový ořech…
šťáva z několika citronů (aby lépe kvasila, med prý jinak špatně kvasí, protože neobsahuje kyseliny)
velký hrnec, skleněný demižon na 10 l nebo velké láhve od okurek, kvasná zátka nebo klobouček

Postup:
- podle návodu na balíčku se připraví zákvas z kvasinek a medového roztoku
- svaří se voda s bylinami a pak se nechá zchladnout na tělesnou teplotu (aby zůstaly v medu zachované všechny cenné látky, když se dělá z převařeného medu, jak se většinou doporučuje, není tam pak už nic)
- z odvaru se vyndá koření a byliny, rozpustí se v něm med, přidá se citronová šťáva, vše se přelije do čisté (horkou vodou vymyté) a dostatečně velké nádoby, nejlépe demižonu, přidá se připravený zákvas se živnou solí, uzavře se kvasnou zátkou nebo kloboučkem a nechá se kvasit v teplé místnosti (ne na přímém světle)
- po proběhnutí bouřlivého kvašení (několik týdnů) se nechá ještě 1-2 týdny stát - ne moc dlouho, pak se stočí do jiné nádoby - tady platí to, co o provzdušnění uvádí Majk. Je třeba dát pozor na kal usazený na dně, abychom jej nenasáli hadičkou. Nadoba se naplní až po okraj (aby nadměrným množstvím vzduchu v nádobě medovina neoxidovala), opět se uzavře kvasnou zátkou a nechá se ve sklepě dál kvasit 3-6 měsíců, je třeba kontrolovat, aby v kvasné zátce neubývala kapalina – dolévat!,
- když medovina v nádobě ubude, je třeba ji dolít jinou nebo prý aspoň směsí koňaku a vody (nezkoušela jsem)
- pak se provede poslední stočení už do důkladně vymytých lahví, které se uzavřou vysterilizovanými korkovými špunty a nechají naležato ve sklepě jako víno – čím déle medovina zraje, tím lépe (pokud se to vydrží) – ale pít se může hned.
Vychází mi to tak, že na přelomu května a června začnu a před Vánoci stáčím do lahví...

Při tomto postupu není medovina sice úplně čirá, jak uvádí Majk, ale já zkrátka dávám přednost zachování medu v přirozeném stavu, je to pro mě příliš cenná surovina. Děda byl zanícený včelař a u nás doma se ke včelám a medu chovala vždy úcta téměř posvátná :). A chuťově mi prostě vyhovuje mnohem víc, než ty kupované a převařované...
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Re: Medovina

Příspěvekod aminka » 19 dub 2009, 22:35

Aleno, díky, tohle není tak složité, jen ta čekací doba :wink: :lol: Budu muset sehnat demižon se zátkou, mám jen ty okurkovky...
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Medovina

Příspěvekod Alena » 19 dub 2009, 22:40

Aminko, též nevlastním demižon :D . Fungují i okurkovky! Jak říkám, ve středověku to taky míchali v nějaké díži!
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Re: Medovina

Příspěvekod aminka » 19 dub 2009, 22:45

Tak to poprosím o ještě podrobnější popis, kolik toho naplnit do té okurkovky, čím zakrýt a tak. Nějak si to neumím představit, aby mi to nevyběhlo naproti :D Zatím jsem dělala jen jablečný ocet :D11
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Medovina

Příspěvekod Majk » 19 dub 2009, 22:48

Ze středověku bych si moc příklad nebral, tehdy řádila cholera, mor a všicni byli zavšivení :lol:
Ale okurkovky jsou v pohodě :wink: . Fungují krásně i s igelitem a gumičkou, která upouští vytvořený přetlak. Pokud by výsledek nebyl pitelný doporučuji nahradit igelit ubrouskem, obsah naředit na nějakých 6% alkoholu a přenést do tepla. Vznikne fajnový medový ocet.
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Medovina

Příspěvekod Alena » 19 dub 2009, 22:58

aminka píše:Tak to poprosím o ještě podrobnější popis, kolik toho naplnit do té okurkovky, čím zakrýt a tak. Nějak si to neumím představit, aby mi to nevyběhlo naproti :D Zatím jsem dělala jen jablečný ocet :D11


Aminko, je třeba si koupit v drogerii (v nějaké té "staré", v níž je ještě k dostání všecko, ne Droxi a podobně) zároveň s těmi kvasinkami a živnou solí takzvaný kvasný klobouček. Ten se skládá ze dvou částí, mezi něž se vloží igelit (myslím, že býval součástí balení), sešroubuje se to dohromady a nahoru přijde ještě jakási čepička. Krásně to upouští ten přetlak. Takhle to vypadá složitě, ale není to tak :) Okurkovky plním asi do té výšky, kde se začínají zužovat v hrdlo.
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Re: Medovina

Příspěvekod aminka » 19 dub 2009, 23:09

Děkuju Aleno, teď ještě sehnat tu "starou" drogerii , to už snad ani není, :D tady jsou jen super a hyper markety :D
Uživatelský avatar
aminka
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3023
Registrován: 07 čer 2007, 10:37
Bydliště: Praha - sever, 260 m. n. m. - Zdenka

Re: Medovina

Příspěvekod Alena » 19 dub 2009, 23:10

To je u nás taky. Když něco takového chci, musím domů do Klatov a tam jako jedna z mála jistot v této době ještě jedna taková funguje...
Alena
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 17 dub 2009, 15:40
Bydliště: Klatovy 428 m. n. m.

Další

Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník