Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

nejen pro labužníky

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Tchorik » 25 lis 2009, 23:09

Hmmm, sakris, ze bych to prece jen vyzkousela? Ale me to prijde slozite... Ja radsi neco jednodussiho - treba krupicovou kasi S1
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Majk » 26 lis 2009, 10:35

Já bych řekl, že to jen dlouho trvá, ale jinak je to spíš čekání než moc práce = jednoduché. To třeba taková poctivá svíčková nebo buchty, na to aby si člověk bral skoro dovolenou... Ovšem výsledek taky obyčejně stojí za to. Obrázek
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Tchorik » 07 pro 2009, 17:04

Tak jsem se rozhodla to vyzkouset!!! Doufam, ze jsem zvolila spravna mnozstvi surovin, bylo to tam tak orientacne. Mela jsem necele kilo masa, tak uvidime, jak to dopadne. Nevedela jsem, kolik toho cukru a vinneho octa. Jinak cibuli a cesnekem mam provonenou celou lednici :D15 Drzte mi palce S11
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Majk » 07 pro 2009, 17:58

Cukr, tak lžička až dvě na 1kg. Ocet nemusí být vůbec pokud je pěkné maso, jinak trochu zastříknout...
Držím palce S12
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Tchorik » 07 pro 2009, 18:04

Hmm, mela jsem se nejdriv zeptat a pak konat. Dala jsem skoro celou polevkovou lzici na necele kilo (80dkg). Abych z toho nemela sladkokysele bonbony S8 No nic, jdu susit - zatim maso, kdyz se nepovede, tak pak i hubu S1

Jeste dotaz, susis to v horkovzdusne troube nebo pri normalnim rezimu?
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod milas » 08 pro 2009, 09:37

je to paráda,ale ja som taká nervozna povaha od prírody,že sa držím hlášky:vy...... na vás sežeru to naráz...na pekáč s krásnym mäskom,šup do trúby,makký chleba k tomu a štipľavý uharok....

Obrázek
Naposledy upravil milas dne 10 pro 2009, 09:09, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
milas
admirál
admirál
 
Příspěvky: 2397
Registrován: 27 kvě 2009, 18:15
Bydliště: Skoro Piešťany 169 m n. m.- M.I.L.A.N

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Majk » 08 pro 2009, 10:26

Suším v normální troubě se zapnutým větrákem a chňapkou skřípnutou do dvířek.

Nejdřív tak na 80st, aby se to pasterizovalo a zničily se případné potvůrky. Pozor v této fázi se to musí hlídat, aby nezačala vykapávat šťáva. Když je maso prohřáte tak teplotu snížím tak na 50-60st. Maso by nemělo zešednou jako když je vařené, to značí příliš vysokou teplotu sušení.

Taky je dobré troubu občas vypnout a otevřít dokořán, nechat skoro vychladnout. Urychluje se tím proces sušení(stačí 2x za celou dobu). Tohle praktikuju i u ovoce...

Mimochodem pěknej pašík, ale do mojí troubu by se teda nevešel :D16
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Tchorik » 08 pro 2009, 20:38

Aha, ja jsem to asi delala spatne, nejdriv na 50 a pak teprve na 80. Ale jsem presvedcená, že jsem to tak nekde cetla :?: Ale to nevadi, hned jsme vcera v noci ochutnavali a manzelovi to mooc chutnalo. Nejdriv pry tak uplne ne, ale pak jsem ho musela brzdit hlaskami typu - to maso stalo skoro dve stovky a ty to snis na posezeni a tak podobne S1 Me taky chutnalo, ale predstavovala jsem si to trosku jinak. Nejak lepsejc, zrejme nemam vychytane ty pomery surovin...
Uživatelský avatar
Tchorik
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3147
Registrován: 14 kvě 2007, 08:18
Bydliště: Plzeň 313 m.n.m. - Jana

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod Majk » 08 pro 2009, 23:26

Příště ti pošlu vzorek, ať víš jak to má chutnat :D10
Uživatelský avatar
Majk
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 627
Registrován: 08 dub 2008, 08:30
Bydliště: Orlické podhůří

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

Příspěvekod paloo » 09 pro 2009, 08:41

Tchorik píše:Aha, ja jsem to asi delala spatne, nejdriv na 50 a pak teprve na 80. Ale jsem presvedcená, že jsem to tak nekde cetla :?: Ale to nevadi, hned jsme vcera v noci ochutnavali a manzelovi to mooc chutnalo. Nejdriv pry tak uplne ne, ale pak jsem ho musela brzdit hlaskami typu - to maso stalo skoro dve stovky a ty to snis na posezeni a tak podobne S1 Me taky chutnalo, ale predstavovala jsem si to trosku jinak. Nejak lepsejc, zrejme nemam vychytane ty pomery surovin...

No veru kg stojí 8€ v akcií :wink:
Uživatelský avatar
paloo
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 6712
Registrován: 11 srp 2007, 16:16
Bydliště: Lyský priesmyk 368mnm

Předchozí

Zpět na RECEPTÁŘ ( o alkoholu nemluvě )

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník