Stránka 2 z 2

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 25 lis 2009, 23:09
od Tchorik
Hmmm, sakris, ze bych to prece jen vyzkousela? Ale me to prijde slozite... Ja radsi neco jednodussiho - treba krupicovou kasi S1

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 26 lis 2009, 10:35
od Majk
Já bych řekl, že to jen dlouho trvá, ale jinak je to spíš čekání než moc práce = jednoduché. To třeba taková poctivá svíčková nebo buchty, na to aby si člověk bral skoro dovolenou... Ovšem výsledek taky obyčejně stojí za to. Obrázek

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 07 pro 2009, 17:04
od Tchorik
Tak jsem se rozhodla to vyzkouset!!! Doufam, ze jsem zvolila spravna mnozstvi surovin, bylo to tam tak orientacne. Mela jsem necele kilo masa, tak uvidime, jak to dopadne. Nevedela jsem, kolik toho cukru a vinneho octa. Jinak cibuli a cesnekem mam provonenou celou lednici :D15 Drzte mi palce S11

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 07 pro 2009, 17:58
od Majk
Cukr, tak lžička až dvě na 1kg. Ocet nemusí být vůbec pokud je pěkné maso, jinak trochu zastříknout...
Držím palce S12

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 07 pro 2009, 18:04
od Tchorik
Hmm, mela jsem se nejdriv zeptat a pak konat. Dala jsem skoro celou polevkovou lzici na necele kilo (80dkg). Abych z toho nemela sladkokysele bonbony S8 No nic, jdu susit - zatim maso, kdyz se nepovede, tak pak i hubu S1

Jeste dotaz, susis to v horkovzdusne troube nebo pri normalnim rezimu?

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 08 pro 2009, 09:37
od milas
je to paráda,ale ja som taká nervozna povaha od prírody,že sa držím hlášky:vy...... na vás sežeru to naráz...na pekáč s krásnym mäskom,šup do trúby,makký chleba k tomu a štipľavý uharok....

Obrázek

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 08 pro 2009, 10:26
od Majk
Suším v normální troubě se zapnutým větrákem a chňapkou skřípnutou do dvířek.

Nejdřív tak na 80st, aby se to pasterizovalo a zničily se případné potvůrky. Pozor v této fázi se to musí hlídat, aby nezačala vykapávat šťáva. Když je maso prohřáte tak teplotu snížím tak na 50-60st. Maso by nemělo zešednou jako když je vařené, to značí příliš vysokou teplotu sušení.

Taky je dobré troubu občas vypnout a otevřít dokořán, nechat skoro vychladnout. Urychluje se tím proces sušení(stačí 2x za celou dobu). Tohle praktikuju i u ovoce...

Mimochodem pěknej pašík, ale do mojí troubu by se teda nevešel :D16

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 08 pro 2009, 20:38
od Tchorik
Aha, ja jsem to asi delala spatne, nejdriv na 50 a pak teprve na 80. Ale jsem presvedcená, že jsem to tak nekde cetla :?: Ale to nevadi, hned jsme vcera v noci ochutnavali a manzelovi to mooc chutnalo. Nejdriv pry tak uplne ne, ale pak jsem ho musela brzdit hlaskami typu - to maso stalo skoro dve stovky a ty to snis na posezeni a tak podobne S1 Me taky chutnalo, ale predstavovala jsem si to trosku jinak. Nejak lepsejc, zrejme nemam vychytane ty pomery surovin...

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 08 pro 2009, 23:26
od Majk
Příště ti pošlu vzorek, ať víš jak to má chutnat :D10

Re: Jerky, Biltong, Pasterma a spol.

PříspěvekNapsal: 09 pro 2009, 08:41
od paloo
Tchorik píše:Aha, ja jsem to asi delala spatne, nejdriv na 50 a pak teprve na 80. Ale jsem presvedcená, že jsem to tak nekde cetla :?: Ale to nevadi, hned jsme vcera v noci ochutnavali a manzelovi to mooc chutnalo. Nejdriv pry tak uplne ne, ale pak jsem ho musela brzdit hlaskami typu - to maso stalo skoro dve stovky a ty to snis na posezeni a tak podobne S1 Me taky chutnalo, ale predstavovala jsem si to trosku jinak. Nejak lepsejc, zrejme nemam vychytane ty pomery surovin...

No veru kg stojí 8€ v akcií :wink: