Stránka 1 z 4

Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 10 říj 2009, 08:19
od Majk
Tohle téma zakládám, protože už jsem pár receptů s tykvičkama uvařil (a upekl) a chystám se na další. Doteď jsem zkoušel hlavně recepty "na slano", ale jak začínají dýně sládnout, asi přejdu spíš na dezerty a sladká jídla.

Použiju následující hodnocení, podle toho jaký mělo jídlo úspěch:
(*****) - absolutnÍ mňamka, není snad nikdo komu by to nechutnalo
(****) - někdo, kdo se ofrňoval se našel, ale jinak fajn jídlo
(***) - někomu chutná, někomu ne, dýňový fanda si ale určitě pošmákne
(**) - většině jídlo moc nechutná, ale přežít by se na tom dalo
(*) - fuj, blivajz, takové recepty sem ani dávat nebudem

Doufám, že se dýňového vaření zúčastní i ostatní, protože jak koukám měli někteří z nás extrémě úspěšný rok, že Kohante a Alčo :wink:
Výchozího materiálu je letos jak se zdá dost, takže chutě do toho!

Pečená dýně (****)

PříspěvekNapsal: 10 říj 2009, 08:39
od Majk
Tenhle recept je naprostá dýňová klasika a hodí se hlavně při letním grilování ke šťavnatému steaku jako příloha. Jíst se dá i za studena a nebo jako hlavní jídlo, které pěkně zasytí. Doporučuju použít ještě ne úplně vyzrálou tykev, protože sladkost zralé dýně nemá každý rád. Při použití plně vyzrále dýně spadne hodnocení na pouhé tři hvězdičky.

Ingredience:
- dýně Hokkaido nebo podobný typ
- sůl
- olej, nejlépe olivový
- volitelně česnek, koření

Postup:
Dýni vydlabeme a nakrájíme na měsíčky, Hokkaido se neloupe, protože je to zbytečné. Osolíme, můžeme okořenit česnekem, pepřem nebo jiným kořením podle chuti. Narovnáme na plech s pečícím papírem a bohatě zakapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě skoro naplno do zlatohněda.
Brou chuť!

Pečená Black futsu s míchaným tvarohem:
Obrázek

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 11 říj 2009, 22:44
od aminka
Majku, vypadá to krásně! Díky že sem budeš dávat recepty z dýní, málokdo ví, co se z toho dá dělat.
Jen tu krásnou Futsu je škoda sníst :wink: Letos se jí budu jen kochat :D

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 11 říj 2009, 23:23
od Alena
Stejným způsobem dělám na grilu mladé cukety. Je to ňamňové - tedy pro mě, pánové ohrnují nos. Já cukety, oni krkovici :mrgreen: .

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 12 říj 2009, 19:44
od milas
Strýko mi povedal,ked som mu núkal nadúrodu cukín,že najlepšia cukina je tá čo robí kvik-kvik.. S1

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 12 říj 2009, 21:51
od Alena
No a vo tom to je S16

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 12 říj 2009, 22:53
od ZdenekCernoch
to dobře známe, i když žádne prase nechováme. Na vesnici nic nového :wink: u nás se říká, že nejlepší brambory jsou přehnané přes prase S1

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 15 říj 2009, 13:31
od aminka
Upekla jsem Hokkaido dýni, posolenou, potřenou olejem a česnekem. Fakt výborný S6 Zařadím častěji, škoda ale že je to sezónní zelenina.

Dýňové karí (****)

PříspěvekNapsal: 15 říj 2009, 14:15
od Majk
Tak další recept, tentokrát trochu exotiky. V tomhle receptu se snadno ztratí nasládlá chuť tykve, protože karí má samo o sobě nasládlou chuť.

Ingredience:
- dýně Hokkaido nebo podobný typ na kostičky
- mražená zelenina(mrkev, hrášek, kukuřice)
- cibule nakrájená najemno
- karí pasta nebo karí koření
- kokosový krém(nebo obyčejná smetana)
- sůl
- trochu citronové šťávy
- olej
- pro masožravce kuřecí maso na nudličky

Postup
V kastrólu osmahneme cibuli do sklovata přidáme dýni a smažíme dalších 5 minut. Osolíme, přidáme mraženou zeleninu a ještě chvíli smažíme. Přidáme karí pastu, zasmahneme a podlijeme vodou.
Pomalu dusíme pod pokličkou do měkka. Masožravci si mezitím do měkka osmahnou kuřecí nudličky na pánvi a osolí. Nudličky přidáme k omáčce a vaříme dokud dýně nezačne omáčku trochu zahušťovat.
Nakonec přidáme kokosový krém a dochutíme citrónem, solí, případně trochou cukru. Provaříme a podáváme s rýží, dobrá je třeba thaiská jasmínová.

Obrázek

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 15 říj 2009, 14:18
od Majk
Mimochodem sezóna tykve trvá nejmíň půl roku. Začnou se sklízet mladé tykvičky v červnu (třeba na Ratatuile) a poslední vydrží v chladu až do jara. Jen chuť se během roku mění, což je spíš velké + S14

Re: Pečená dýně (****)

PříspěvekNapsal: 15 říj 2009, 21:57
od Kohant
Majk píše:Tenhle recept je naprostá dýňová klasika a hodí se hlavně při letním grilování ke šťavnatému steaku jako příloha. Jíst se dá i za studena a nebo jako hlavní jídlo, které pěkně zasytí. Doporučuju použít ještě ne úplně vyzrálou tykev, protože sladkost zralé dýně nemá každý rád. Při použití plně vyzrále dýně spadne hodnocení na pouhé tři hvězdičky.

Ingredience:
- dýně Hokkaido nebo podobný typ
- sůl
- olej, nejlépe olivový
- volitelně česnek, koření


Dobré tak v půlce pečení posypat tymiánem, nebo zacáknout sojovkou.

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 15 říj 2009, 22:32
od Tchorik
Ach jo, kdyz to tady ctu, uz se tesim, az je pristi rok vyzkousim. U nas jsem je videla v kvetinarstvi, prodavali je zrejme na ozdobu a nejlevnejsi byla za 140,- :D14 Coz mi na zkousku prijde celkem dost penez S2

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 15 říj 2009, 23:00
od aminka
U nás je prodával Globus, 26 Kč za kilo, ale už je nemají... :( Teď když mi to zachutnalo. Zkusím zítra Kaufland.

Dýňové čipsy (****)

PříspěvekNapsal: 16 říj 2009, 15:12
od Majk
Tohle byl takový momentální nápad s docela dobrým výsledkem. Recept zatím není ohodnocen větším množstvím ochutnávačů, ale viděl bych to na ty čtyři hvězdičky. Po vysmažení pokusné dávky čipsů, sbalili mí dva malí testeři celý talířek, který následně vrátili prázdný. Na ostatní se bohužel nedostalo...

Ingredience:
- Dýně
- Sůl

Postup:
Dýní nakrájíme nebo nastrouháme na 1mm silné plátky. Rozpálíme větší množství oleje nebo friťák. Lupínky smažíme dozlatova. Necháme odkapat přebytečný olej a vysušíme na ubrousku. Osolíme a odháníme nenechavce. Brou chuť!

Obrázek

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 16 říj 2009, 21:40
od aminka
Tak Kaufland nic S13 Majku, to je bezva nápad, chipsy z dýně :!: A pokud to děcka zbaštily, tak to musí být dobrý :lol: